ALBLASSERDAM – Deze week zijn op het kunstwerk De Vier Windstreken op de kruising Randweg / Plantageweg in Alblasserdam twee nieuwe plaquettes geplaatst. De ene is voor de Alblasserdamse EHBO-vereniging die afgelopen jaar haar honderdjarig bestaan vierde. De ander voor oud-burgemeester Jaap Paans die begin dit jaar, na 7,5 jaar burgemeester te zijn geweest in Alblasserdam, afscheid nam. De plaquette voor de EHBO werd namens de gemeente overhandigd aan de EHBO door wethouder Margreet de Deugd. De plaquette voor de oud-burgemeester werd tijdens het afscheid in januari overhandigd door Herman Verweij namens de gemeenteraad.

Samen met beeldend kunstenaar Roel Teeuwen, EHBO-jubileumcommissievoorzitter Jan Baan, Mariska van Steenis, EHBO-verenigingvoorzitter Gerrit Sterrenburg en wethouder De Deugd werd de plaquette voor de EHBO op het kunstwerk aangebracht. “Onze dank gaat uit naar de Margreet de Deugd, wethouder van de gemeente Alblasserdam, die ons de mooie plaquette namens de gemeente Alblasserdam heeft overhandigd. Dit is een blijvende herinnering voor Alblasserdam,” zo laat EHBO-vereniging weten.

Kunstwerk De Vier Windstreken
De Vier Windstreken is gemaakt door Marry Teeuwen- de Jong. Het beeld is geïnspireerd op het historische maritieme verleden van Alblasserdam en heeft vier zeilen die verwijzen naar de verschillende windrichtingen . Bij de onthulling in het jaar 2000, werd het beeld opgedragen aan de oud-wethouder en Kaaphoornvaarder Leen Smit. Hiermee startte ook het project waarbij de bevolking de gelegenheid werd geboden een persoonlijk tekst op een koperen plaat toe te voegen, zodat dit beeld niet alleen een herkenningsteken voor de entree van de gemeente zou zijn maar ook een plek waar iedereen zijn persoonlijke boodschap op achter kon laten, zodat na enkele decennia deze plastiek ook een extra historische waarde zou krijgen.

Hieronder een verhaal over de geschiedenis van de EHBO-vereniging in Alblasserdam, aangeleverd door de EHBO-vereniging.

10 oktober 1922
In de vergaderzaal van Van Krimpen op de Dam was de oprichtingsvergadering van de EHBO-vereniging Alblasserdam. Tijdens deze vergadering waren er 14 personen aanwezig. Tijdens deze vergadering een voorlopig bestuur gekozen en er werd er afgesproken dat er op 10 november 1922 een algemene vergadering zou worden gehouden. Het eerste besluit dat door het voorlopig bestuur is genomen was het vaststellen van de contributie van fl. 0,05 per week.

In de tussen liggende tijd werd er door de Alblasserdammers veel gesproken over de kortgeleden opgerichte EHBO-vereniging. De nieuwsgierigheid was gewekt, wat is dit voor een club? De opkomst voor de algemene vergadering op 10 november 1922 was dan ook veel groter. Veel nieuwe leden werden dan ook ingeschreven. De eerste uitgave die penningmeester Dhr. Hollander moest doen was het betalen van de zaalhuur voor de te houden opleiding. Dit is uit eigen zak betaald. Een jaar later kon hij het geleende geld van de vereniging pas terugkrijgen. Geld was er niet, spullen waren er niet. Dr. Hooftman had echter veel connecties en wist veel bij de bedrijven los te peuteren. (Toen al sponsoren!)

De grote stimulator achter de EHBO-vereniging van Alblasserdam was Dhr. T.A. Hooftman arts. Dr. Hooftman was huisarts in Alblasserdam en is gedurende 25 jaar docent geweest van de EHBO ver. Alblasserdam. Op vrijdag 17 november 1922 werd onder leiding van Dr. Hooftman begonnen met een eerste EHBO-cursus. In die tijd waren er nog geen anatomische platen te verkrijgen. Dr. Hooftman tekende dan ook al zijn lesmateriaal zelf. De cursus werd gehouden in de school van meester Hoffman in de Kinderdijk.

In 1947 aanvaarde Dr. Hooftman een aanstelling van het Ned. Rode kruis in Den Haag en verhuisde hier dan ook naar toe. Wel bleef Dr. Hooftman lesgeven bij de EHBO-vereniging van Alblasserdam weer of geen weer hij was er altijd.

Wedstrijden
In 1923 zijn er enkele EHBO’ers naar een wedstrijd in Dordrecht gegaan om deel te nemen aan de wedstrijd. Deze wedstrijd werd een waar fiasco. Er moest geholpen worden bij een ongeval waarbij een vallende lift naar beneden was gekomen. Een vallende lift was bij deze jonge vereniging niet bekend. Het werd dat ook een blunder waarvan niets goed was. Laten we eerst maar eens bij een volgende wedstrijd gaan kijken hoe het eraan toe gaat was de reactie. Hiervoor reisden ze samen met Dr. Hooftman af naar Nijmegen om eens te gaan kijken bij de Nationale kampioenschappen. Toen ze in Nijmegen aankwamen was er nog een mogelijkheid om in te schrijven voor deze wedstrijd. Na overleg met elkaar en Dr. Hooftman heeft de praktisch ongeoefende ploeg (en zonder voorbereiding) besloten om toch in te schrijven voor deze wedstrijd. Tijdens deze wedstrijd gingen ze met de ereprijs naar huis. De EHBO-vereniging had zijn naam voor de toekomst gemaakt. Vele prijzen zijn er door deze mooie vereniging gewonnen

1938
De EHBO afd. Alblasserdam is landskampioen geworden te Nijmegen

Ledenvergadering 3 mei 1940
Dr. Hooftman heeft fl. 1000,– bijeengebracht voor de nodige verbandmiddelen, niet wetende dat deze verbandmiddelen een week later zo hard nodig waren. In 1941 is men gestopt om de notulen in het bestaande notulen boek te schrijven. Er is verder gegaan in een nieuw notulenboek. Als je dit boek leest dan kan je tussen de regels doorlezen dat het op een gegeven moment met de Duitse bezetting niet zo goed gaat. Zeer waarschijnlijk is dit boek op een geheime plaats opgeborgen. In een brief van 17 september 1945 is hier meer over te lezen.

De EHBO-vereniging Alblasserdam was een gevreesde tegenstander onder EHBO Nederland, In 1953 is de EHBO-vereniging van Alblasserdam een Koninklijke Vereniging geworden. In het vervolg is het dus de Kon. Ned. Ver. EHBO. Afd. Alblasserdam. Toen Dr. Hooftman 25 jaar lid was van de vereniging van Alblasserdam is er door de vereniging EHBO Alblasserdam een herdenkingsbord geschonken. Mw. Hooftman-Caderius heeft dit herdenkingsbord weer terug geschonken aan de vereniging van Alblasserdam

Dhr. Hollander was destijds een van de mannen die aan de wieg heeft gestaan van de vereniging van Alblasserdam. Vanaf de oprichting in 1922 tot de ledenvergadering in 1952 was hij penningmeester van de vereniging geweest. Dhr. D.W. Hollander kreeg de Eremedaille in zilver behorende bij de Orde van Oranje Nassau

De eerste EHBO kaderdocent
dhr. Joost Verweij was de eerste kaderinstructeur van de EHBO-vereniging. In 1982 doet de reanimatie zijn intrede in Nederland, voorheen was dit een voorbehouden handeling die alleen artsen mochten toepassen. Een slechte zaak was, dat veel artsen niet instaat waren om op de juiste manier een slachtoffer te reanimeren. Daarnaast was de groep dit wel kon toepassen heel klein. De nieuwe reanimatiepop die deels geschonken is door het Wielerronde comité en een onbekende gever was de Kon. Ned. Ver. Afd. Alblasserdam klaar voor de toekomst. In 1982 was het nog niet mogelijk om op een legale manier de reanimatie in de EHBO te implementeren. Het Oranje Kruis liep hierin enkele jaren achter. In samenwerking met de Ned. Hartstichting en de Kon. Ned. Ver. Afd. Alblasserdam hebben we naar een oplossing gezocht die resulteerde in de oprichting van de Hartstichting Alblasserdam.

2002
Weer zijn er vernieuwingen in het EHBO-onderwijs. De AED doet zijn intrede. De SNS-bank stelt geld beschikbaar om de nodige EHBO’ers in het gebruik van de AED op te leiden. Ook is er door de SNS-bank een AED geschonken aan de vereniging. In de notulen van 1952 heb ik gelezen dat ze wel een boek zouden kunnen schrijven over deze vereniging, u zal begrijpen dat wij nu wel 3 boeken kunnen schrijven. Het is dan ook mijn wens dat er een boek gaat komen. Wij zij dankbaar voor de toezegging van onze sponsors, ook de gemeente Alblasserdam voor de jaarlijkse subsidie. Dankzij al deze steun kunnen wij nog steeds ons mooie werk blijven doen.

Onze €100.00 actie van vorig jaar heeft op dit moment 18 cursisten opgeleverd, die allen zijn geslaagd. Tijdens de komende leden vergadering krijgen de zojuist gediplomeerde dan dit mooie diploma uitgereikt. Voor de aanmeldingen van onze jubileum actie was veel belangstelling, daardoor start er voor de zomervakantie nog een cursus op de planning. In september starten we weer met onze jaarlijkse opleiding. Contact kan via [email protected].

Deel dit bericht via...