ALBLASSERDAM – Op de plek waar voormalige basisschool De Loopplank aan de Pieter de Hoochplaats in Alblasserdam staat, komen op korte termijn veertig tot zestig tijdelijke woningen. Dat meldt de gemeente Alblasserdam in een persbericht. De school wordt afgebroken. De nieuwe flexwoningen zijn bedoeld voor statushouders (vluchtelingen met verblijfsvergunning), jongeren en voor mensen die met spoed een woning nodig hebben. “De bedoeling is dat de flexwoningen in het eerste kwartaal van 2024 bewoond kunnen worden. Ze blijven maximaal 15 jaar staan,” meldt de gemeente.

Eén van de redenen om extra woningen te plaatsen in Alblasserdam is de de landelijke opgave om de huisvesting van vluchtelingen te verspreiden. De asielzoekerscentra (AZC) lopen vol, omdat de doorstroom stagneert. Mensen die de asielprocedure doorlopen
hebben en een vergunning hebben gekregen om zich te vestigen in Nederland (statushouders), vinden geen geschikte, betaalbare woning en blijven noodgedwongen in het AZC. Het Rijk grijpt in en heeft allereerst een moreel appel op gemeenten gedaan om op korte termijn
huisvesting te bieden. Daarnaast is er wetgeving in de maak om gemeenten te verplichten. De zogeheten Spreidingswet is deze week behandeld in de ministerraad en zal naar verwachting op 1 januari 2024 in werking treden. Via deze wet kan het Rijk, gemeenten die te weinig woonruimte aanbieden voor deze doelgroepen (asielzoekers en statushouders), verplichten en zelfs al de locaties aanwijzen. “De kans is dan zeker aanwezig dat het Rijk die locaties kiest die wij nu aan het ontwikkelen zijn voor de permanente woningbouw. Door nu zelf dit aanbod te doen, wenden we dit scenario af. Los daarvan vinden wij dat wij onze verantwoordelijkheid moeten nemen in deze
landelijke opgave voor een humanitaire oplossing voor de vluchtelingenhuisvesting,” zo is te lezen in een raadsinformatiebrief.

Te weinig huurwoningen voor statushouders
Vooruitlopend op deze Spreidingswet hebben gemeenten vanuit de Provincies de opdracht gekregen hun aanbod in deze opgave bekend te maken bij hun provincie. In de raadsinformatiebrief staat: “In de regio Zuid-Holland Zuid doen we dat gezamenlijk, onder leiding van burgemeester Aptroot van de Hoeksche Waard. Met elkaar is bekeken wat iedere gemeente kan bieden. Zo heeft de ene gemeente wel een geschikte locatie voor een AZC en kiest de andere gemeente voor huisvesting van minderjarige asielzoekers. Ons aandeel in dit regionale bod is het huisvesten van extra statushouders bovenop onze reguliere taakstelling, te weten 15 personen extra gedurende vijf jaar. Onze reguliere taakstelling bedraagt voor de eerste helft van 2023 25 personen en komt in 2023 vermoedelijk boven de 50 uit (in het eerste half jaar van 2023 25 personen, t.o.v. 41 in geheel 2022). Woonkracht10 heeft de afgelopen jaren kunnen voldoen aan de reguliere taakstelling, maar de huidige woningvoorraad is niet meer toereikend voor deze aantallen. Niet voldoen aan de taakstelling (het betreft een wettelijke medebewindstaak) kan uiteindelijk (via de interventieladder van Interbestuurlijk Toezicht) leiden tot een indeplaatsstelling bij taakverwaarlozing door de provincie.

Jongeren en kwetsbare groepen
Verder blijft de gemeente Alblasserdam achter bij de taakstelling in de huisvesting van zogeheten kwetsbare groepen. “Wij werken hierin nauw samen met de gemeente Dordrecht die als centrumgemeente fungeert en ook een deel van onze taakstelling op zich neemt. Alblasserdam moet echter op een aantal andere kwetsbare groepen haar aandeel nemen. Het gaat daarin om spoedzoekers, mensen die meteen een andere woning nodig hebben. Ook blijkt uit diverse woningonderzoeken dat het aantal betaalbare woningen voor jongeren niet overeenkomt met de behoefte in Alblasserdam. Om er voor te zorgen dat onze jongeren in ons dorp kunnen blijven wonen is het noodzakelijk het woningaanbod tijdelijk een impuls te geven. In afwachting van de realisatie van definitieve woningbouw, onder andere op het Zuidelijk Havengebied, het Wipmolenterrein en Kloos, voegen we zo woningen toe aan de woningvoorraad van Woonkracht10. Hiermee hopen we lucht te geven op een redelijk krappe woningmarkt.”

Burgemeester
Burgemeester Jan Heijkoop zegt: “Woningnood speelt in het hele land, ook in Alblasserdam. Als gemeente Alblasserdam hebben wij een verantwoordelijkheid in het bijdragen aan het vraagstuk rondom de huisvesting van statushouders. Tegelijkertijd willen wij ook woonruimte bieden aan jongeren en mensen die om uiteenlopende redenen met spoed een woning zoeken in ons dorp. De bouw van 40 tot 60 flexwoningen draagt op korte termijn bij aan deze uitdagingen. Ik ben er trots op dat we niet alleen maar praten, maar ook concreet handelen in Alblasserdam.”

Informatieavond
In elke woning kunnen één of twee personen wonen. De exacte inrichting van de locatie voor de flexwoningen is nog niet bekend. Woonkracht10 gaat een eerste plan uitwerken. Zodra dit is uitgewerkt, wordt een informatieavond georganiseerd. Een woordvoerster van de gemeente meldt dat de woningen onder de drie groepen gelijk worden verdeeld: een derde jongeren, een derde statushouders en een derde spoedzoekers.

Verder is er onderzoek gedaan naar de beste locatie voor de flexwoningen. Ook CKC Kinderdijk was daarbij in beeld. Toch vindt het college de locatie van De Loopplank uiteindelijk het meest geschikt. Het onderzoek is hier te downloaden. De raadsinformatiebrief staat hier.

Deel dit bericht via...