Advertorial
ALBLASSERDAM – Bij Banketbakkerij Prins in Alblasserdam zijn deze maand vijftien zonnepanelen op het dak geplaatst. Het zijn de eerste zonnepanelen op de panden boven de winkels aan het Scheldeplein. De levering en installatie werd gedaan door het Alblasserdamse bedrijf LivingSun B.V. van Frans Zoeteman en Elbert Dekker. “In coronatijd riepen we altijd: koop lokaal en ik vind dat we dat als ondernemers dan zelf ook moeten doen. Ik heb bewust gekozen voor een lokaal bedrijf,” vertelt bakker Edwin Prins.

Goede offerte
Zonnepanelen gaan, nu de energieprijzen flink zijn gestegen, in het hele land als warme broodjes over de toonbank. Bakker Prins vond dat hij ook iets moest doen binnen het verduurzamingsproces en besloot een bericht hierover op LinkedIn te plaatsen. Diverse mensen reageerden, waaronder Frans Zoeteman, eigenaar van het zonnepanelenbedrijf LivingSun uit Alblasserdam. Edwin Prins vertelt: “Ik ben bewust voor LivingSun gegaan, omdat ik heel erg voor lokaal ondernemen ben. Ik kreeg een mooie, goede offerte en alle uitleg was duidelijk.”

15 panelen
Na akkoord van Prins, ging LivingSun met de opdracht aan de slag. In het totaal werden er vijftien 410 wattpiek-panelen geplaatst, die per jaar voor minstens 5750 kilowattuur gaan zorgen. Dat is ongeveer tien procent van het totale stroomverbruik van de bakkerij. Op de panelen en de Enphase micro-omvormers zit 25 jaar fabrieksgarantie.

De zon
“Eigenlijk heb ik de zon altijd een beetje onderschat,” vertelt Edwin Prins. “Niet alleen de klanten zijn vrolijker als de zon schijnt, maar ook bijna al mijn grondstoffen hebben zon nodig. Voor aardbeien, cacaobonen, suiker, graan is allemaal zon nodig. Toen ik op de vakschool zat, was één van de dingen die ik als eerste leerde, het koolzuurassimilatie-proces. De zon schijnt op de tarwekorrel en in de tarwe zitten bladgroenkorrels en die zetten het proces in gang, zodat alles gaat groeien. Ik heb dat nooit zo beseft, maar voor bijna alles is de zon nodig. Veel mensen hebben tegenwoordig al zonnepanelen, dus eigenlijk ben ik een beetje te laat, maar het is denk ik wel belangrijk om hierover na te denken. En de mooie kant van de “energiecrisis” is toch ook wel dat er gekeken wordt naar wat de nieuwe mogelijkheden zijn om aan schonere energie te komen. Wij zien de toekomst zonnig tegemoet,” lacht bakker Prins.

Frans Zoeteman van LivingSun adviseerde de banketbakker ook om te kijken naar een energiemaatschappij waarbij gebruik wordt gemaakt van dynamische energieprijzen.

2000 panelen
LivingSun levert panelen aan particulieren en aan de zakelijke markt. Zo is men nu bezig met de installatie van maar liefst 2000 zonnepanelen bij een bedrijf in Ridderkerk. “We leveren eigenlijk van zes tot enkele duizenden panelen. Alles is mogelijk,” vertelt Frans Zoeteman die met zijn bedrijf LivingSun gevestigd is aan de Newtonweg 8 in Alblasserdam.

Ook zonnepanelen?
Mensen die ook zonnepanelen willen van LivingSun, kunnen op Livingsun.nl een aanvraag doen. Binnen vijf werkdagen wordt er advies aan huis of bedrijf, op maat gegeven. Het is dus mogelijk om nog voor de zomer zonnepanelen op het dak te hebben. Voor huiseigenaren met platte daken, wordt er ook gekeken naar de benodigde ballast. Via speciale software wordt berekend hoeveel gewicht er nodig is, om ervoor te zorgen dat de panelen bij storm blijven liggen. De panelen worden gemonteerd door gecertificeerd personeel.

Deel dit bericht via...