ALBLASSERDAM – De gemeente Alblasserdam gaat, zoals het er nu naar uitziet, ruim 20.000 euro betalen aan hulp in Turkije en Syrië, waar afgelopen week aardbevingen plaatsvonden. Dat meldt burgemeester Jan Heijkoop dinsdagavond 14 februari 2023 bij de start van de gemeenteraadsvergadering. Het gaat om ongeveer één euro per inwoner, zoals met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is besproken. Verder gaat de burgemeester aanstaande vrijdag, samen met wethouder Margreet de Deugd, naar de moskee in Alblasserdam om de aanwezigen daar een hart onder de riem te steken.

Haci Erdogan, raadslid van de PvdA, bedankte de burgemeester voor de toezegging. Hij vertelde: “Als ik dit dan hoor, als inwoner van Alblasserdam, met een Turkse achtergrond, afkomstig uit een gebied waar de aardbevingen hebben plaatsgevonden, krijg ik een heel warm en goed gevoel bij de Alblasserdamse gemeente, die solidair wil zijn met de slachtoffers van de aardbeving. Ik heb contact met het gebied en ik heb daar familieleden; niet onder de dodelijke slachtoffers, maar wel onder de slachtoffers die geen huis meer hebben. We zijn bezig geweest om onderdak voor hen te vinden en dat is gelukkig gelukt.”

Verder zei raadslid Erdogan: “Het is echt een grote ramp. Ik hoop dat deze bijdrage gaat helpen om de pijn een beetje te verzachten en misschien ook wel naar de toekomst kijkend: een duw in de rug van al die mensen in Turkije en Syrië te geven. Ik hoop dat de hulpdiensten die met dit geld aan de slag gaan, mooie dingen in het gebied gaan doen.”

Jako Sterrenburg van de ChristenUnie vroeg zich af of het geld alleen voor Turkije is of ook voor Syrië. De burgemeester kondigde namelijk af dat het geld bestemd was voor Turkije. Burgemeester Heijkoop antwoordde: “Ik weet niet precies hoe de verdeelsleutel is, maar het is wel de bedoeling dat het ten goede komt aan beide landen. En wat het bezoek betreft, ligt hier het accent vooral op de Turkse gemeenschap en de moskee. In Hendrik-Ido-Ambacht (waar Heijkoop ook burgemeester is, red.) is er een hele forse Syrische groep en een Syrisch initiatief. Dat krijgt daar weer aandacht. Zo zie je dat het lokaal, per gemeente wel eens verschillend kan zijn.”

Deel dit bericht via...