KINDERDIJK – Vier mannen zijn deze week gehuldigd vanwege hun heldhaftige optreden op zaterdag 17 september 2022, toen bij de pont van Kinderdijk – Krimpen aan de Lek, een taxibusje de rivier in reed. In dat busje zaten een 66-jarige chauffeur uit Sprang-Capelle en de 89-jarige mevrouw Koolmees uit Nieuw-Lekkerland. Het taxibusje begon snel te zinken. Leo Klop, schipper van de pont, zag het allemaal gebeuren en voer zijn pont direct richting het busje aan de kant van Krimpen aan de Lek.

Op de pont waren 3 mannen aanwezig. Gerard Riksman, een passagier, sprong in het water en bracht de chauffeur en de oude dame met behulp van Johan Rosenbrand, kaartverkoper op de pont en Marvin Hendriks, ook passagier, op het droge.

Schipper Leo Klop, Johan Rosenbrand en Marvin Hendriks  kregen alle 3 een oorkonde. Gerard Riksman krijgt een zilveren medaille met getuigschrift voor zijn heldenrol. Door deze heldhaftige reddingsactie zijn 2 waardevolle levens gered. Burgemeester Bouvy van de gemeente Krimpenerwaard: ‘U maakt mij een trotse burgemeester. Niks is namelijk zo mooi als wanneer iemand iets doet voor een ander. En zeker als je er een leven mee red. Door uw actie bent u alle 4 een voorbeeld voor onze inwoners”.

Van Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen, was de heer Ernest Briët aanwezig om de helden te feliciteren.

De taxichauffeur vertelde eerder al zijn verhaal over wat er misging bij de pont. “Ik was onbekend met de situatie ter plaatse en mede door de natte weersomstandigheden, duisternis, de toch vrij steile helling, hielp zelfs krachtig remmen niet meer en waren wij passagiers van een lekke taxibus,” zei hij vorig jaar in dit artikel.

Foto’s: Gemeente Krimpen aan den IJssel, Koos Stam en Veerdienst Kinderdijk.

Deel dit bericht via...