ALBLASSERDAM – Zwembad Blokweer in Alblasserdam gaat waarschijnlijk eind 2023 weer open. Vorig jaar juni werd bij het persgesprek in het gemeentehuis aangegeven dat de heropening van het bad ‘richting de zomer’ zou zijn. De gemeente Alblasserdam laat desgevraagd weten dat er geen sprake is van een vertraging, maar van een mis-interpretatie. Verder is deze week bekend geworden dat aannemer De Vries Werkendam de reparatie en renovatie van het zwembad in Alblasserdam gaat uitvoeren. Het zwembad is al een jaar gesloten, nadat vorig jaar bleek dat er roestvorming in de constructie van het bad was ontstaan. Het bad werd toen direct gesloten, omdat het te gevaarlijk was om er mensen in te laten zwemmen.

Nu het contract tussen De Vries en de gemeente getekend is, kan het bouwteam aan de slag. Daarin zitten medewerkers van de gemeente en van de aannemer. Samen maken zij het definitief ontwerp. “Parallel daaraan beginnen we met diverse voorbereidende werkzaamheden. Hieronder vallen bijvoorbeeld het ontmantelen van de zwembadbak en het demonteren van de zwembadinstallaties,” meldt de gemeente Alblasserdam.

De roestvrijstalen zwembadbak wordt volledig verwijderd en vervangen door een betonnen bak.

“De planning is nog steeds dat het vernieuwde zwembad eind dit jaar open gaat,” aldus de gemeente in een persbericht. In eerdere communicatie werd regelmatig de zomer van 2023 genoemd als einddatum. Zo werd onder meer tijdens het persgesprek op het gemeentehuis op 15 juni 2022 verteld: “De planning is om echt richting de zomer klaar te zijn. Vandaar dat we willen doorpakken, door al met de ontmanteling te starten. Er staat in het rapport ‘tien tot twaalf maanden’. We willen met het bouwteam bekijken hoe we die tijd nog kunnen inkorten, maar als je twaalf maanden vanaf nu (15 juni 2022) rekent, zou het zwembad volgend jaar rond deze tijd weer open moeten zijn. Dus voor de zomer.”

In onder meer een persbericht werd vorig jaar al wel gemeld dat het zwembad ‘zeker niet open zal zijn voor de zomer van 2023’. Hierdoor ontstond deze week enige onduidelijkheid over het feit of het herstel van het bad nu wel of niet ergens door is vertraagd. De gemeente Alblasserdam is vrijdag 10 februari 2023 gevraagd hoe dit precies zit. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat het niet gaat om een vertraging, maar om een mis-interpretatie. “We hebben altijd gecommuniceerd dat het zwembad ‘in ieder geval tot de zomer van 2023 dicht blijft’. Dit staat onder meer zo in ons persbericht van 9 juni 2022. Verder heeft wethouder De Gier op 24 januari aan de raad gemeld dat heropening in 2023 de ambitie is en ook de aannemer heeft zich hieraan gecommitteerd.”

Alblasserdam kreeg in 2014 als eerste gemeente in Nederland een zwembad, dat volgens het concept ‘2521 Gewoon Zwemmen’ is gebouwd. Na nog geen 8 jaar gebruik, bleek er veel mis te zijn. De schade wordt vooralsnog betaald met belastinggeld, omdat er nog niemand aansprakelijk is gesteld. Er is door de gemeenteraad van Alblasserdam 2.178.000 euro beschikbaar gesteld. Verder is er 291.000 euro vrijgemaakt om het bad te verduurzamen. En voor de afboeking van de restwaarde van de huidige zwembadbak in 2022 werd een voorziening gevormd van 600.000 euro. Wethouder De Gier liet eerder al wel weten dat er wordt gekeken naar mogelijkheden om de schade te verhalen. Tot heden is dat niet gelukt.

links Jan Luijten, directeur van De Vries Werkendam en rechts Freek de Gier, wethouder sport.

Eerste in Nederland
Alblasserdam kreeg in 2014 als eerste gemeente in Nederland een zwembad, dat volgens het concept ‘2521 Gewoon Zwemmen’ is gebouwd. De naam 2521 Gewoon Zwemmen staat voor de afmetingen van het bad, 25 meter lang bij 21 meter breed (een 8-baans 25 meter bad). Gewoon Zwemmen staat voor het feit dat je er ‘gewoon’ kunt zwemmen. Gezondheid, sport en leren zwemmen zijn de belangrijkste uitgangspunten van het concept.

Problemen
Binnen een jaar ontstonden er problemen. De eerste schade ontstond tijdens het installeren van de beweegbare bodem. Toen viel een tijdelijke ondersteuning om, waardoor de vaste bodem beschadigd raakte. Er ontstond een lekkage, die door de leverancier van het bad tijdelijk is gerepareerd.

Misvormd
Na de oplevering ontstond door een constructiefout in de beweegbare bodem, opnieuw schade aan de zwembadbodem. Daardoor ontstonden diverse lekkages. Deze zijn, na herstel van de constructiefout, eveneens tijdelijk gerepareerd. Tot slot blijken de roestvaststalen kolommen in de constructie van het bad op een aantal plaatsen misvormd te zijn. De reparaties en de kosten kwamen voor rekening van de bouwaannemer.

Verstopte riolering
Door een verstopte riolering moest zwembad Blokweer dinsdag 22 september 2015 sluiten. De verstopping veroorzaakte namelijk een lekkage in de machinekamer van het nog geen jaar oude bad. Onder meer de zwemlessen werden geannuleerd.

Deel dit bericht via...