ALBLASSERDAM – Een delegatie van het Gouds Watergilde heeft een bezoek gebracht aan het gemeentehuis van Alblasserdam om daar te kijken naar de maquette van de Oude Schutsluis bij de Dam in Alblasserdam, die gemaakt is als stimulans om deze sluis weer in ere te herstellen. Arie den Boer als initiatiefnemer en Ger de Goede als ontwerper en bouwer ontvingen het gezelschap. Het bezoek was vanwege de coronaperikelen wat uitgesteld. Het Watergilde zoekt zelf naar een manier om de werking van de Donkere Sluis in Gouda beter te kunnen overbrengen. De Donkere Sluis is wel geheel gerenoveerd, maar er is na de afsluiting bij de Hollandse IJssel geen verschil in waterhoogte meer.

 

Hans Krijgsman, van het secretariaat Gouds Watergilde laat weten: “Net als bij deze maquette moet de schutsluis natuurlijk echt kunnen bewegen om een realistisch beeld te krijgen. Ger de Goede heeft dat bij deze maquette van de Schutsluis Alblasserdam heel vernuftig gerealiseerd. Duidelijk werd dat de maquette direct tot de verbeelding spreekt en de kijker meeneemt in de werking ervan.  Er zijn nauwelijks woorden bij nodig. Vooral met het oog op de nieuwe uitdagingen die wij hebben, zoals de gevolgen van de klimaatverandering is het van groot belang dat we iedereen op een heldere manier kunnen laten zien hoe het watersysteem heeft werkt of nog steeds werkt. Helaas is het wachten in Alblasserwaard nog op moment, dat men de realisatie van deze sluis de juiste prioriteit geeft.  Uiteraard steunt Het Gouds Watergilde dit initiatief van harte.”

Het idee voor het heropenen van de sluis in Alblasserdam leeft al jaren. Het idee is dat er tussen de rivier de Noord en de rivier de Alblas een sluis komt, zodat bootjes vanuit het binnenwater de rivier op kunnen en vice versa.

Deel dit bericht via...