ALBLASSERDAM – Een nostalgisch beeld woensdag 8 februari 2023 op de Brug over de Noord bij Alblasserdam. Daar stond een 53 jaar oude standaardstreekbus. De RTM 87, ook wel bekend als de ‘pontbus’ met de naam ‘Vuurvlinder’, wordt momenteel gerestaureerd en was woensdagochtend met pech stilgevallen op de oprit naar de brug. Een bedrijf uit de buurt schoot te hulp.

RTM 87 is een meerjarenproject, dat dit jaar richting een afronding lijkt te gaan. De bus is eigendom van de Stichting RoMeO (Rotterdams openbaar vervoer museum en exploitatie van oldtimers). Deze stichting heeft tot doel de geschiedenis van het openbaar vervoer in en rond Rotterdam levend te houden. Dit doet RoMeO niet alleen door de verzamelde voertuigen aan het publiek te laten zien in het museum in de remise Hillegersberg, maar ook door een deel van de collectie rijdend te tonen.

De RTM 87 is een zogenoemde Pontbus. Speciaal voor de veerdiensten naar de Hoekse Waard werd een speciaal klein type bus gemaakt. De stichting RoMeO meldde afgelopen maand: “Afgelopen periode zijn er door de vrijwilligers van de Werkgroep BUS weer stappen gezet richting het afronden van dit restauratieproject. Helaas liepen de zaken niet gesmeerd, letterlijk, dus technisch was er zeker ook wat aandacht nodig om dit weer op te knappen. Allereerst is de dynamo gedemonteerd om te reviseren, omdat hier een defect lager in zat. Tegelijk is er ook een onderhoudsbeurt uitgevoerd en is alle olie ververst, toen de nieuwe carterpakking was gemaakt. Vervolgens is er een nieuwe startmotor gemonteerd. Ook is een nieuw filterhuis gemonteerd, omdat er lucht werd aangezogen in het brandstofsysteem. Dit is inmiddels verholpen. Als laatste hebben we de ruitenwissermotoren gerepareerd, waarna op zaterdag 31-12-2022 de RTM 87 zijn eerste echte proefrit heeft gereden. Er werd met veel enthousiasme naar onze Vuurvlinder gekeken, onder andere op Metro/busstation Zuidplein.
Binnenkort zal de bus APK voorgekeurd gaan worden bij onze externe onderhoudspartij. Ook zullen de brandstoftanks worden gereinigd, dit vanwege het lange stilstaan. Dan zal de ‘omkeuring’ naar bus in gang worden gezet, in combinatie met een grote schoonmaakbeurt. Wanneer de omkeuring goed is verlopen zal de RTM 87 voor zijn APK keuring als bus worden ingepland bij de RDW.”

De standaardstreekbus (ook vaak geschreven als standaard streekbus) was een Nederlandse streekbus die werd gebouwd van 1967 tot 1988. Samen met de CSA-stadsbussen waren deze jarenlang beeldbepalend voor het Nederlandse stads- en streekvervoer.

Voor meer informatie over de voortgang van de RTM 87, of andere bussen: kijk op de Facebookpagina van de Werkgroep BUS.

Deel dit bericht via...