NIEUW-LEKKERLAND – Nieuw-Lekkerlanders van alle leeftijden kunnen op zaterdag 11 februari 2023 ouderwets apenkooien. De kersverse stichting Samen in Lekkerland bouwt tijdens hun maandelijkse dorpsfeestje de gymzaal van Het Carillon om tot heuse apenkooi. Onder begeleiding kunnen om 16.00 uur eerst volwassen liefhebbers hun jeugdsentiment uitleven. Daarna zijn de kinderen aan de beurt.

Apenkooien is tikkertje in een parcours, waarvoor alles in de gymzaal uit de kast wordt gehaald. Van ringen en rekken tot bokken, banken en hoepels. Deelnemers moeten springen, klauteren en slingeren om de tikker te ontlopen zonder de vloer te raken.

Apenkooien was generaties lang ‘de leukste gymles van het jaar’, maar is tegenwoordig verboden op scholen. Als sport wordt het nog beoefend. Enkele jaren geleden was het zelfs een kleine hype in de grote steden.

Waarom?
Een dorpsgenoot opperde de wens om als veertigplusser weer eens te apenkooien, net als vroeger. Samen eten staat centraal bij Samen in Lekkerland, maar “eten en bewegen horen bij elkaar en samen bewegen motiveert.” De organisatoren vinden het belangrijk dat Samen in Lekkerland van alle Lekkerlanders is. Daarom proberen ze, samen met lokale organisaties, zoveel mogelijk ideeën te verwezenlijken, als dat haalbaar is en leuk voor iedereen.

Döner diner en open podium
Na zo’n uurtje energie verbranden wacht er een Döner diner, verzorgd door restaurant Sera di Luna. Ook kan er gekozen worden voor (vega) nasi. Onder het genot van een drankje en live optredens met verschillende instrumenten kunnen deelnemers uithijgen en napraten. Kinderen kunnen nog de hele avond door in de gymzaal of creatief aan de slag in de knutselhoek. Op vrijdagavond 10 februari wordt er ook een diner georganiseerd, met aansluitend een pianoconcert door leerlingen van MC Forte muziekdocenten Marc Schippers en Henrike Tuijl.

Over samen in Lekkerland
De eerste editie van Samen in Lekkerland vond plaats op 20 en 21 januari en was met 350 deelnemers een succes. Initiatiefnemers zijn dorpsgenoten Ming Chan en Linsey Schellaars. Zij willen Lekkerlanders van alle achtergronden verbinden, ongeacht de dikte van hun portemonnee.

Op de website kan een maaltijd gedoneerd worden door wie iets extra’s kan missen, want alleen wanneer we samenwerken, kunnen we ook mensen die geldzorgen hebben een lekkere, betaalbare maaltijd en avondje uit blijven bieden. De initiatiefnemers willen hiermee verdeeldheid en polarisatie tegengaan.

‘Kalm uurtje’ voor prikkelgevoeligen
Om het evenement zo inclusief mogelijk te maken, is er van 16.00 uur tot 17.00 uur een ‘Kalm uurtje’. Mensen voor wie het ’s avonds te druk is, kunnen dan in kleine kring een hapje en een drankje nuttigen. Voor minder valide Lekkerlanders die zelf niet kunnen komen, wordt vervoer geregeld. Samen in Lekkerland wil toegankelijk zijn voor iedereen. Wensen en vrijwilligers die willen bijdragen zijn van harte welkom.

Meer informatie en maaltijd reserveringen via de website: www.sameninlekkerland.nl of mail [email protected]

Eerder
Het eerste Dorpsfeestje van 20 & 21 januari 2023 in het Carillon was direct al een groot succes. Vol trots kijkt de organisatie terug op een geslaagd evenement, met mooie verhalen en nieuwe verbindingen tussen dorpsgenoten. “Wij willen alle 350 deelnemers hartelijk bedanken voor hun komst en gezelligheid,” zegt Ming. “En mede dankzij de onvermoeibare inzet van alle vrijwilligers is deze vuurdoop succesvol en naar tevredenheid verlopen!” De reacties tijdens en na afloop van het feest waren hartverwarmend. Velen gaven aan verrast te zijn door onverwachte ontmoetingen en de bijzondere gesprekken die daaruit ontstonden. “ ‘De volgende keer kom ik weer’ hebben we heel vaak gehoord op beide avonden” vertelt Linsey enthousiast. “En het mooiste is dat veel gasten ook nog eens geheel belangeloos een maaltijd hebben gedoneerd voor anderen!’’

Hierdoor kunnen alle huishoudens die in Nieuw-Lekkerland gebruik maken van de Voedselbank binnenkort gratis mee-eten tijdens het tweede Dorpsfeestje. Dat zijn maar liefst 39 volwassen en 51 kinderen die dus, dankzij hun gulle dorpsgenoten en namens de stichting, een gratis avondje uit aangeboden krijgen inclusief eten en drinken.

Dat is precies het doel wat Samen in Lekkerland nastreeft: door samenwerking met elkaar lekkere, betaalbare maaltijden verzorgen voor hen die het moeilijk hebben. Tegelijkertijd hopen Ming en Linsey ook de eenzaamheid in ons dorp aan te pakken door zoveel mogelijk mensen erbij te betrekken.

Het tweede Dorpsfeestje: 10 & 11 februari 
Op beide dagen is iedereen vanaf 17.00 uur weer welkom in het Carillon. Muziek- en Cultuurcentrum Forte zorgt voor de muzikale omlijsting, waarbij op vrijdag ook een pianoconcert uitgevoerd wordt door leerlingen. Zaterdag 11 februari kunnen er diverse bord- en gezelschapsspellen gespeeld worden, waaronder sjoelen en Monopoly Nieuw-Lekkerland. Voor wie nog wat meer energie kwijt wil: in de gymzaal is die dag een apenkooiparcours uitgezet. Onder begeleiding kan jong en oud zich daar lekker uitleven; neem hiervoor dan wel je eigen gymschoenen mee.

Er kan ook nu weer een maaltijd gedoneerd worden als u iets extra’s kunt missen. Sponsoren en extra donaties zijn ook nog steeds meer dan welkom. “Vaak krijgen wij te horen: ‘ik gun een plekje dat nog over is aan een ander die het beter kan gebruiken’. Dat is erg attent en lief, maar zelf ook deelnemen is voor ons belangrijker” zegt Linsey. Met veel bezoekers blijft het voor de stichting mogelijk om betaalbare maaltijden aan te bieden, doordat de kosten met meer mensen worden gedeeld. “Een simpele rekensom en hoe meer zielen hoe meer vreugd. Zo snijdt het mes aan twee kanten.” vult Ming aan.

Reserveren en-of doneren is mogelijk via de website van de stichting: www.sameninlekkerland.nl   Daar is ook het actuele programma te vinden. Tips / vragen? Mail ons via [email protected] of bel 085 009 0854. De maaltijden (broodjes Döner en salade) worden dit keer mede mogelijk gemaakt door Restaurant Pizzeria Sera di Luna. Daarnaast zal er nasi en ijs geserveerd worden. Ming besluit: “We hopen 10 en 11 februari weer veel gasten te mogen verwelkomen, want een feestje vier je tenslotte met elkaar!

Deel dit bericht via...