ALBLASSERDAM – Met zo’n 25 vrijwilligers zijn zaterdag 4 februari 2023 honderden bomen en struiken geplant in een weiland tussen de De Savornin Lohmanweg en het Lammetjeswiel in Alblasserdam. Het is de bedoeling dat het 3000 vierkante meter grote grasland binnen enkele jaren een voedselbos is, waar mensen gratis fruit kunnen plukken, waar kinderen uitleg kunnen krijgen over de natuur en waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Zaterdag zijn er zo’n 15 soorten inheemse bomen en struiken geplant, die straks voor een goed ‘binnenklimaat’ moeten zorgen. “Het is niet alleen voor mensen, maar ook voor het andere leven, zoals vogels, bijen en andere insecten,” vertellen de initiatiefnemers Bert Salij en Onno Scheffe.

Papendrecht
Het initiatief voor Voedselbos Alblasserdam ontstond al even geleden, toen Onno aan Bert vroeg om eens in Papendrecht bij het voedselbos te kijken. Bert was direct enthousiast en er werd bij de gemeente Alblasserdam geïnformeerd naar de mogelijkheden. Al snel kwam er een lijst met beschikbare locaties. Na enig wikken en wegen werd gekozen voor de locatie nabij het Lammetjeswiel.

Permacultuur
Er werd een plan gemaakt en een indeling bedacht, waarbij het de bedoeling is dat er een ecosysteem ontstaat, dat zichzelf in stand houdt. “Het wordt geen moestuin met kropjes sla, maar het wordt een permacultuur met fruitbomen met appels, peren, pruimen en kersen, maar ook met minder bekende fruitsoorten. Een goed ontworpen voedselbos houdt zichzelf in stand en kan zeker duizend jaar mee. In Marokko bestaan er zelfs voedselbossen die al 2000 jaar oud zijn,” vertelt Onno.

Najaar
De vrijwilligers – de jongste 8 jaar en de oudste 82 jaar – hebben zaterdag honderden bomen en struiken geplant. Er kwam zelfs iemand uit Vlaardingen naar Alblasserdam. Zij las op de site meerbomen.nu over de boomplantdag en kwam in actie. Ook waren er veel mensen aanwezig, die ook al actief zijn bij de Stichting De Groene Long. De deelnemers plantten langs het hele gebied bomen en planten. Ook werd er met behulp van wilgen een cirkel gemaakt. Het is de bedoeling dat dit deel straks dienst gaat doen als centrale ontmoetingsplek.

Het is volgens de initiatiefnemers belangrijk dat eerst de grond gezond wordt. In het najaar zullen ook de eerste fruitbomen geplant worden. Bert en Onno hopen dat er binnen tien jaar een volwaardig bos is.

Brug, hek, pad
Het voedselbos is en blijft vrij toegankelijk. De initiatiefnemers hebben de grond in bruikleen van de gemeente Alblasserdam. Iedereen is er welkom. Het bos zal ook gaan dienen ter educatie voor kinderen. In de afgelopen maanden heeft de gemeente een bruggetje naar het gebied aangelegd, zijn er twee hekken geplaats en is er een houtsnipperpad aangelegd. Het onderhoud willen de vrijwilligers onder meer met behulp van een zeis doen. Ze zeiscursus is al afgerond.

Mensen die zich bij het initiatief willen aansluiten, kunnen terecht op de Facebookpagina van Voedselbos Alblasserdam. Verder is er per mail contact m0gelijk via het mailadres [email protected].

Deel dit bericht via...