ALBLASSERDAM – Het is dinsdag 31 januari 2023 precies zeventig jaar geleden dat Nederland werd getroffen door de watersnoodramp. De werkgroep tentoonstellingen van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard heeft over deze ramp uit 1953 een nieuwe expositie samengesteld die vanaf heden te zien is op de begane grond van het gemeentehuis in Alblasserdam. De eerste twee borden van de tentoonstelling geven een algemene indruk van de watersnoodramp weer. De volgende borden gaan over de situatie in onze regio en welke maatregelen er werden getroffen. De laatste twee borden gaan over de Deltawerken. De tentoonstelling is te bezoeken tijdens de reguliere openingstijden van het gemeentehuis.

De zware noordwesterstorm zorgde samen met springtij voor een springvloed. Zeewater stuwde op tot uitzonderlijke hoogtes. Bij Hoek van Holland bereikte het water de hoogte van 3,85 m boven Normaal Amsterdams Peil (NAP). Op meer dan 150 plaatsen in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant braken de dijken, omdat ze de hoeveelheid water niet aan konden. De gevolgen waren rampzalig.

Zondagmiddag werd de bevolking opgeschrikt door een tweede vloedgolf die nog meer slachtoffers maakte dan de eerste. De watersnoodramp kostte aan 1.836 mensen het leven. De evacuatie telde 72.000 mensen. Er verdronken  47.000 stuks vee en 140.000 stuks pluimvee. De schade aan de infrastructuur en landbouwgrond was groot. Ruim 150.000 ha grond overstroomde.

De ramp in 1953 gaf de doorslag om de Nederlandse kustlijn te verkorten, door het aanleggen van gesloten en doorlaatbare dammen tussen de eilanden in Zuid-Holland en Zeeland. In het kader van het Deltaplan zijn ruim tien dammen en een sluis gebouwd. Van elk bouwwerk wordt een foto met toelichting getoond.

Deel dit bericht via...