ALBLASSERDAM – Wim van Krimpen van de Partij van de Arbeid in Alblasserdam heeft tijdens dinsdag 18 januari 2023, tijdens de gemeenteraadscommissievergadering, verzocht om de tekst van artikel 1 van de Grondwet, die is aangebracht in de nieuwe raadszaal in het gemeentehuis, aan te passen. Van Krimpen vroeg aan Jaap Paans, als voorzitter van de gemeenteraad, of hij het nog voor elkaar krijgt, om voor zijn vertrek op 31 januari, ‘een raadszaal achter te laten die voldoet aan de actualiteit’. Aanleiding is het feit dat de Eerste Kamer heeft ingestemd met een aanpassing van het eerste artikel van de Grondwet, “Handicap” en “seksuele gerichtheid” zijn nieuw toegevoegd aan de non-discriminatiegronden.

Wetsvoorstel D66, GL en PvdA
De grondwetswijziging is het resultaat van een initiatiefwetsvoorstel van de Tweede Kamerleden Hammelburg (D66), Bromet (GroenLinks) en De Hoop (PvdA). Het nieuwe, aangepaste artikel 1 luidt nu: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid of op welke grond dan ook, is niet toegestaan”. ‘Handicap’ en ‘seksuele gerichtheid’ zijn nieuw toegevoegd aan de non-discriminatiegronden.

De grondwetswijziging heeft verder geen grote juridische gevolgen, omdat de hoofdstrekking van artikel 1 gelijk blijft. Namelijk, dat iedereen in Nederland in gelijke gevallen, gelijk behandeld moet worden. Oneerlijk of ongelijk behandelen op basis van de in artikel 1 genoemde kenmerken is niet toegestaan, maar ook discriminatie op persoonlijke kenmerken die wellicht niet expliciet als non-discriminatiegrond worden genoemd, is en blijft strafbaar.

Regenboogversierselen
Van Krimpen van de PvdA sprak over een historische dag voor Nederland. “In Nederland moet je vrij jezelf kunnen zijn, ongeacht op wie je verliefd wordt of de beperkingen die je hebt. Ik heb vandaag de versierselen van de regenboog op, omdat ik me blij voel dat dit zo gebeurd is. Er is een lange weg voor afgelegd. Mijn vraag is: in onze raadszaal is de oude tekst van artikel 1 van de Grondwet te zien. Krijgt u (Jaap Paans) het nog voor elkaar om een raadszaal achter te laten die voldoet aan de actualiteit? En kunt u ervoor zorgdragen dat de tekst wordt aangepast?”

Nog 18 raadsleden
Burgemeester Jaap Paans ging op het verzoek in, maar benadrukte dat hij dat deed in zijn rol als voorzitter van de gemeenteraad en dus niet als burgemeester. Hij zei: “Ik heb als voorzitter van de raad te maken met 19 raadsleden. Dat betekent dat ik de vraag van één raadslid ter harte neem, maar dat ik mijn oor ook te luisteren leg bij de 18 andere raadsleden, alvorens ik een antwoord kan geven.”

Rust
Verder zei Paans: “Ik permiteer met op dit punt wel even de rust om datgene te doen, wat past bij artikel 1 van de Grondwet: gelijke gevallen, gelijk behandelen. Ik had me al voorbereid op het ter discussie komen van dit punt. Misschien moet de heer Van Krimpen mij ook even gunnen om richting 31 januari het juiste te doen.”

Lay-out woordzoeker
Artikel 1 van de Grondwet was in Alblasserdam tot voor de opknapbeurt van het gemeentehuis aangebracht op een plaquette op het bordes van het gemeentehuis. Na de verbouwing heeft artikel 1 een prominente plek gekregen op de wand in de raadszaal. De letters zijn daarbij kunstzinnig aangebracht in de lay-out van een woordzoeker, dus zonder spaties en leestekens.

Deel dit bericht via...