Advertorial
ALBLASSERDAM – De kaas van Hoogendoorn Kaas op de weekmarkt in Alblasserdam staat al jaren bekend om de hoge kwaliteit. En nog steeds wordt daar iedere dag weer hard aan gewerkt. Zo worden veel kazen in eigen beheer gerijpt in een eigen pakhuis in Waddinxveen. “Wij gaan voor hoge kwaliteit en dat kost energie, maar ik wil altijd de beste kaas verkopen,” vertelt Martin Hoogendoorn, die de zaak samen met zijn broer Hans en het personeel runt.

Opa
‘Opa Hoogendoorn’ begint de kaashandel in de jaren dertig. Het begon allemaal met venten met de handkar in omgeving Rotterdam in 1934. In 1967 heeft opa zijn eerste marktkraam met kaas op de Schiebroekse markt. Inmiddels is het familiebedrijf uitgegroeid tot een kaashandel die wekelijks op meerdere plaatsen in het land op de markt staat. Iedere maandag is de wagen van Hoogendoorn te vinden op de weekmarkt op het Wilgenplein in Alblasserdam.

Traditioneel rijpingshuis
Hoogendoorn heeft meer dan 200 soorten kaas en verkoopt daarnaast boter en eieren. Martin Hoogendoorn vertelt: “De kazen van Hollandse bodem, zoals Goudse kaas, Boerenkaas en Noord-Hollandse kaas halen wij op jonge leeftijd bij de boer en rijpen deze verder in ons traditionele rijpingshuis. Afhankelijk van het soort kaas, jong, belegen of oud, liggen ze maandenlang op houtenplanken in het pakhuis. Om het beste resultaat te halen, rijpen onze kazen onder de meest natuurlijke omstandigheden. Het rijpingsproces duurt bij ons langer dan gebruikelijk, zodat de kaas de tijd krijgt om traditioneel te rijpen en zijn unieke smaak te behouden. Romig, smeuïg en smaakvol! ‘Kaas zoals Kaas moet smaken’ is daarom ook onze leus.”

De allerbeste
Hoogendoorn Kaas is te vinden op zeven markten in het land. Maandag in Alblasserdam, dinsdag in Papendrecht, woensdag in Heemstede, donderdag in Hoogvliet en Zevenhuizen, vrijdag in Schiebroek en zaterdag in Rotterdam Centrum. De verschillende bevolkingssamenstellingen zijn ook merkbaar in de verkoop. Martin: “Alblasserdam is wat traditioneler en wil vaak niet te ingewikkeld. Hier zijn ook nog wat grotere gezinnen, die weer een ander eetpatroon hebben. In de stad verkopen we weer andere soorten kaas en in Schiebroek verkopen we bijvoorbeeld juist weer meer boerenkaas. Welke kazen ik verkoop, maakt voor mij niet zoveel uit. Als het maar de allerbeste kaas is en daar doen we echt ons best voor. Kwaliteit staat voor ons bovenaan.”

Lekkerst
“En welke kaas het lekkerst is? Dat is degene die verkocht is,” lacht Martin, die moet toegeven dat hij zelf eigenlijk helemaal niet zo van kaas houdt.

Ondernemers
Martin Hoogendoorn is de veertiende ondernemer op rij die vertelt over het marktleven en over zijn producten. In de komende weken komen ook de andere ondernemers van de Alblasserdamse weekmarkt aan het woord op Alblasserdamsnieuws.nl.

De weekmarkt
Iedere maandag staan er tussen 09.00 en 16.00 uur ruim 20 kramen op de weekmarkt op het Wilgenplein in Alblasserdam. In de komende weken komt er iedere week een marktondernemer in het nieuws, die vertelt over zijn of haar aanbod en achtergrond.

Deel dit bericht via...