MOLENLANDEN – Rondom de jaarwisseling 2022 / 2023 is er schade ontstaan aan gemeentelijke eigendommen in de gemeente Molenlanden. In Nieuw-Lekkerland bedraagt de schade 900 euro. Er werden twee verkeersborden vernield. Dit gebeurde in de Fregatstraat en in de Dorpslaan. Verder werden er gaten in de geluidswal gemaakt in Park Hoge Boezem. In datzelfde park werd het net van de ballenvanger kapot gemaakt. In Oud-Alblas werden bij de Beemdweg twee prullenbakken (een grote en een kleine) gesloopt. De totale schade bedraagt daar 1500 euro. In Kinderdijk ontstond geen schade aan gemeentelijke eigendommen.

De gemeente Molenlanden heeft de schade opgedeeld in schades die ontstaan zijn tussen 15 november en 24 december en schade die ontstaan zijn tussen 25 december en 2 januari 2023.

In heel Molenlanden werd er tussen 15 november en 24 december voor 5150 euro gesloopt en van 25 december tot en met 2 januari gaat het om 10.950 euro.

In een brief aan de gemeenteraad meldt burgemeester Segers het volgende:
De jaarwisseling is over het algemeen rustig verlopen. De situatie was beheersbaar en zonder opvallende of grote incidenten. De sfeer was op veel plaatsen gemoedelijk. De brandweer heeft diverse oproepen gehad maar daarbij ging het voornamelijk om containerbrandjes. Alhoewel alle schade onwenselijk is, is het schadebedrag dit jaar aanzienlijk lager dan voorgaande jaarwisseling.

De schade aan gemeentelijke eigendommen in de specifieke periode rond de jaarwisseling, te weten vanaf 25 december 2022 tot en met 2 januari 2023, bedraagt dit keer € 10.950. Daarnaast is de schade reeds vanaf 15 november in beeld gebracht. Totaal zorgt dat voor een bedrag van € 16.100. Het gedetailleerde overzicht is ter info bijgevoegd.

Net als afgelopen jaar was ervoor gekozen de afvalbakken eerder af te sluiten (behoudens bij de winkelcentra), en op circa 15 locaties (op basis van schade informatie voorgaande jaren) tijdelijk te verwijderen. We zien ook nu in de cijfers van deze jaarwisseling minder vernielde afvalbakken.

Ook zijn inwoners/aannemers opgeroepen niet onnodig vandalisme gevoelig materiaal buiten te laten staan. In een klein aantal gevallen is vanuit gemeente en politie kort voor de jaarwisseling nog contact geweest met aannemers om brandbare voorwerpen alsnog weg te halen. In een enkel geval is de ‘organisator’ van bijvoorbeeld een vreugdevuur nog bezig met het weghalen van restanten.

Ter vergelijk de schadebedragen van de afgelopen jaren:

Totaal Molenlanden (vanaf medio november):

2018/2019: € 22.450,-
2019/2020: € 16.450,-
2020/2021: € 25.970,-
2021/2022: € 24.310,-

Met de politie wordt samengewerkt om waar mogelijk de schade te verhalen op de daders. Daarvoor is wel nodig dat er concrete daderindicatie is. Het is nog onbekend in hoeveel situaties dit het geval is. Wel is er al een schade verhaal proces in gang gezet van een vernield bushokje in de periode voorafgaande aan de jaarwisseling.

Dit jaar was vanuit de Rijksregels een groot deel van categorie F2 vuurwerk weer toegestaan. Een deel van categorie F2 (zoals knalstrengen en cat. 2 vuurpijlen) en geheel categorie F3 (zwaarder knal- en siervuurwerk zoals een Chinese rol) is sinds 2020 verboden. Het overige deel van categorie F2 mocht dit jaar nog wel, zoals compounds en fonteinen. Het landelijke beeld, en Molenlanden is daar geen uitzondering op, is dat er toch op diverse plekken ook ander soort vuurwerk is afgestoken. In de aanloop naar de jaarwisseling zijn door politie diverse personen gepakt met een grote hoeveelheid (illegaal) vuurwerk.

Waar mogelijk is geïnvesteerd op (vuurwerk)meldingen, maar vanwege de grootte van het gebied in relatie tot beschikbare capaciteit is gefocust op de hotspots uit het Oud & Nieuw-draaiboek Molenlanden. Het Fortuynplein in Groot-Ammers was één van die hotspots. Politie, boa’s en jongerenwerk hebben daar regelmatig gesurveilleerd. Toch is daar overlast ervaren en schade aangericht.

Ook carbid schieten in groepsverband was weer toegestaan; vorig jaar was hierop vanwege corona een uitzondering. Voor schieten binnen bebouwde kom zijn twee ontheffingen verleend (Bleskensgraaf en Nieuw-Lekkerland), de activiteiten daar zijn rustig verlopen.

Foto: archief, 2012, ter illustratie.

Deel dit bericht via...