ALBLASSERDAM – De gemeente Alblasserdam staat op plaats één in de lijst met toplocaties industrie MKB in de provincie Zuid-Holland. In de landelijke lijst voor dat onderdeel staat Alblasserdam op de 14e plek. En ingedeeld naar type gemeente (suburbaan) staat het dorp op de 3e positie. Dat blijkt uit een overzicht, dat door weekblad Elsevier is gepubliceerd. Elsevier vergelijkt ieder jaar, in samenwerking met Bureau Louter uit Delft de economische prestaties van gemeenten en regio’s op basis van een aantal pijlers. Wethouder Freek de Gier van de gemeente Alblasserdam en Karen van Namen, voorzitter van de Ondernemerskring Alblasserdam en mede eigenaar van Van Namen Betonrenovatie, zijn trots op het behaalde resultaat en vertellen over hun bevindingen en plannen.

Trots
Wethouder De Gier is trots op de plek die Alblasserdam inneemt in de onlangs gepubliceerde lijsten. “Het bevestigt eigenlijk ook wel wat we zelf van de regio vinden. In ons dorp en in de regio Smart Delta Drechtsteden gebeurt veel waar we echt trots op mogen zijn. De maakindustrie en de logistieke- en transportbedrijven zijn in Alblasserdam sterk vertegenwoordigd. Maar ook het maritieme erfgoed en de superjachtenbouw van ons gebied dragen bij aan ons succes.” Als voordelen om als MKB-ondernemer in Alblasserdam te vestigen, noemt De Gier onder meer “dichtbij de Randstad, nabij de A15 en direct aan de rivier met de containerterminal”.

Bedrijfscontactfunctionarissen
Karen van Namen, voorzitter van de Ondernemerskring Alblasserdam, noemt de onderzoeksresultaten ‘hartstikke mooi’ voor Alblasserdam. Tegelijkertijd stelt Van Namen dat het belangrijk is om als ondernemers en als gemeente met elkaar in gesprek te blijven over de dingen die nog beter kunnen. “We hebben een mooi ondernemersklimaat, waar we trots op mogen zijn. Daarbij  is het belangrijk om aandacht te blijven houden voor speerpunten als bereikbaarheid, voldoende woningbouw en onderwijs. Als ondernemerskring denken we hierin graag mee. Wat betreft de communicatie tussen de ondernemers en gemeente zijn we zeer te spreken over de twee bedrijfscontactfunctionarissen. Zij zijn in Alblasserdam actief en zichtbaar. Ondernemers kunnen voor allerlei vragen bij hen terecht. Soms hebben ook zij niet meteen een antwoord, maar helpen je wel verder waar je dan wel moet zijn. Dat is fijn en werkt prettig samen.”

Regionale samenwerking
De Ondernemerskring Alblasserdam (OKA) is al ruim 30 jaar actief in Alblasserdam. De OKA behartigt de lokale belangen van de aangesloten ondernemers in het periodiek overleg met de gemeente Alblasserdam, en regionaal met de samenwerkende ondernemersverenigingen in de Federatie Drechtsteden.

Karen van Namen vertelt hierover: “Binnen de Federatie Drechtsteden, waar naast de OKA nog 8 regionale ondernemerskringen zijn aangesloten, wordt vanuit eigen kracht samengewerkt. Zo focussen we met elkaar op de regionale economische belangen. Actieve verbinding, versterking en vernieuwing zijn daarin kernbegrippen. Daarnaast richt elke ondernemersvereniging zich natuurlijk lokaal op prioriteiten in de eigen gemeente en zoekt waar mogelijk aansluiting op de regionale visie en plannen.”

Speerpuntenboekje
Elke vier jaar, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, verschijnt het Federatie ‘Speerpuntenboekje’. De speerpunten zijn vastgesteld op basis van data en feiten. Aan de hand van deze data zijn de diverse prioriteiten als speerpunten gedefinieerd, te weten innovatie, human capital, leef- en vestigingsklimaat, energietransitie en PFAS en stikstof. Het wordt uitgereikt aan wethouders economische zaken en andere stakeholders, om vanuit werkgeversoogpunt regionale knelpunten, kansen en prioriteiten onder de aandacht te brengen.

Overheid, onderwijs en ondernemers
Voorzitter Van Namen vertelt verder over welke samenwerking zij voor ogen heeft: “Het bereiken van resultaten is alleen mogelijk als er echte samenwerking is. Samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers, de zogenoemde ‘Triple Helix’. Er is vrijwel geen thema dat niet minimaal op regionaal niveau moet worden geagendeerd om een goede en zinvolle opvolging te realiseren. Thema’s zoals milieu, bereikbaarheid, arbeidsmarkt en fijnstof stoppen nu eenmaal niet aan de grens van een gemeente.”

Poort aan de Noord
Onder meer werken aan de bereikbaarheid van de regio blijft voor de komende jaren cruciaal. Wethouder Freek de Gier vertelt dat hier momenteel al volop aan wordt gewerkt en dat de gemeente Alblasserdam alles doet wat binnen haar macht ligt, om hier aan te werken. Als voorbeeld noemt de wethouder het transferium en de mobility hub die aangelegd gaan worden nabij de tunnel onder de Noord bij Alblasserdam. “Dat wordt de Poort aan de Noord. Dit is niet alleen voor de bezoekers aan Kinderdijk, maar ook voor werknemers die daar kunnen parkeren of per (water)bus aankomen en daarvandaan met het OV of een leenfiets naar hun bedrijf gaan. Ook regionale bedrijven kunnen er gebruik van maken. De Poort aan de Noord kan daarom een centrale hub in dit gebied worden. Daarnaast blijven we regionaal en landelijk lobbyen voor bereikbaarheid.”

Meer fietsen
Verder wordt er vanuit de overheid gestuurd op het meer gaan gebruiken van de fiets en het openbaar vervoer. Vervoersmanagement draagt bij aan een betere doorstroming en ontsluiting van onze 4 bedrijventerreinen. Wethouder De Gier: “Het zijn ingewikkelde vraagstukken en het is belangrijk om hierin met elkaar op te trekken.”

Vinkenwaard
Twee andere grote projecten die op de agenda staan, zijn de reconstructie van het bedrijventerrein Vinkenwaard-Zuid in Alblasserdam en de ontsluiting van de kruising Grote Beer / De Helling. In de komende jaren wordt Vinkenwaard-Zuid gerevitaliseerd en vergroend. Tevens wordt het kruispunt bij Grote Beer / De Helling / N915 verbeterd. Ook hier benadrukt Van Namen het belang van samenwerken: “Logistieke ondernemers weten welke wegbreedtes er bijvoorbeeld noodzakelijk zijn voor de vrachtwagens die er rijden en bochten moeten maken. Er is gebruik gemaakt bij de oplossingen van die kennis en ervaring. Het is daarnaast in ieders belang om met deze projecten te anticiperen op de toekomst. Houd nu al rekening met groei van het bedrijventerrein en verkeersbewegingen, zodat iedereen over 15 jaar nog steeds tevreden is met de infrastructuur en niet alles wéér op de schop moet en nog meer geld kost.”

Bedrijfsschool
Een andere toekomstgerichte ontwikkeling, is de bedrijfsschool die van start gaat in Alblasserdam op het oude Nedstaalterrein. Peute en diverse andere bedrijven zijn hierbij betrokken. Leerlingen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden hier begeleid en opgeleid door het Da Vinci college en kunnen een vakdiploma halen. Vervolgens zijn ze klaargestoomd om aan de slag te gaan bij bedrijven in het gebied. “Het praktijkleren is een hele interessante ontwikkeling waarbij de Triple Helix mooi samenkomt” aldus wethouder De Gier.

Aanbestedingsbeleid
Tot slot noemen Van Namen en De Gier het aanbestedingsbeleid in Alblasserdam. Iedere maand wordt in Alblasserdam de aanbestedingskalander gepubliceerd. Lokale ondernemers kunnen zo zien of er werk is dat zij lokaal kunnen uitvoeren. Dit wordt onder meer met de Federatie Drechtsteden en Smart Delta Drechtsteden nog verder uitgewerkt, zodat de lokale ondernemer en de overheid elkaar nog beter weten te vinden. De Gier: “En het credo ‘lokaal doen’ geldt ook in het kader van duurzaamheid. Het werk kan dichtbij worden uitgevoerd. In Alblasserdam hebben we heel veel bedrijven die op veel gebieden veel kunnen. De helft van het grondgebied in Alblasserdam is bedrijventerrein en de andere helft is ‘wonen’. Veel dingen kunnen dus lokaal worden uitgevoerd.”

De Ondernemerskring Alblasserdam
De Ondernemerskring Alblasserdam (OKA) is al ruim 30 jaar actief in Alblasserdam en richt zich specifiek op de binnen dat gebied gevestigde ondernemers.

De OKA organiseert iedere twee maanden een bijeenkomst in Landvast, waarbij men elkaar eerst informeel treft. Daarna behandelt een gastspreker een veelal actueel onderwerp. Aansluitend wordt gezamenlijk gegeten. Daarnaast heeft de OKA al vele bedrijfsbezoeken en andere excursies voor de leden georgani­seerd. De bijeenkomsten van de OKA staan geheel in het teken van netwerken en informatie-uitwisselen, vooral in een relaxte sfeer en vinden plaats op iedere laatste donderdag van de oneven maand.

Aanmelden
Op dit moment zijn ruim honderd bedrijven lid van de ondernemerskring. De OKA kent vele ondernemers die al jaren lid zijn en is vooral ook op zoek naar jonge, Alblasserdamse ondernemers voor een goede mix. Van Namen nodigt Alblasserdamse ondernemers dan ook van harte uit zich aan te sluiten. Een OKA-bijeenkomst gratis bijwonen om zo kennis te maken met de overige ondernemers kan altijd. Vooraf aanmelden is wel verplicht en kan via [email protected]. Hier vind je ook meer informatie over de OKA.

Advertorial

Deel dit bericht via...