ALBLASSERDAM – Een derde bedrijf heeft zich gemeld om (ook) een glasvezelnetwerk aan te leggen in Alblasserdam. Het gaat om KPN. Eerder maakten de bedrijven Delta Fiber en Open Dutch Fiber al bekend zo’n netwerk te willen aanleggen in het dorp. De werving van potentieel nieuwe klanten is in de afgelopen maand al van start gegaan. Hierover kwamen diverse klachten binnen. De benadering van de bedrijven zou te agressief zijn. Overigens heeft geen van de bedrijven al een ‘deal’ met de gemeente. “Er zijn op dit moment twee bedrijven die een officieel instemmingsverzoek bij ons hebben ingediend. Die zijn nu in behandeling,” zo laat een woordvoerster van de gemeente Alblasserdam weten. Met de aanleg van glasvezelnetwerken wordt het mogelijk om gebruik te maken van veel sneller internet dan momenteel mogelijk is in Alblasserdam. 

De gemeente Alblasserdam meldt: “Er zijn nu drie bedrijven die bij ons een verzoek hebben gedaan om glasvezel aan te mogen leggen. Het gaat om KPN, Delta Fiber en Open Dutch Fiber (ODF). De telecomwet verplicht ons om mee te werken aan hun wens om kabels te leggen. Daarvoor is geen vergunning van de gemeente nodig, alleen instemming. Aan die instemming kan de gemeente wel bepaalde voorwaarden koppelen, zoals overlast voor inwoners beperken of kosten voor toezicht op het werk vergoeden. Als gemeente hebben we vaste regels rond kabels en leidingen. Wij willen het liefst glasvezel voor iedereen. Voor inwoners én bedrijven. Daarom gaan we met de bedrijven in gesprek. Zo zorgen we voor een zo goed mogelijk aanbod voor de inwoners en bedrijven van de gemeente Alblasserdam. Afspraken leggen we vast in een samenwerkingsovereenkomst. ”

Open netwerken
De glasvezel die wordt aangelegd zijn open netwerken. Dit betekent dat Alblasserdammers straks zelf kunnen kiezen of ze gebruikmaken van het nieuwe netwerk. Niemand is iets verplicht om af te nemen.

De komende periode beoordeelt de gemeente de verzoeken van de glasvezelbedrijven. “Wanneer wij instemmen met de verzoeken, dan gaat de aanleg pas van start. Zodra hier meer over bekend is, dan plaatsen we een update op onze website. Bewoners van de straten waar de werkzaamheden plaatsvinden krijgen vooraf schriftelijk bericht,” aldus de gemeente Alblasserdam.

In ‘internetland’ zijn er momenteel drie soorten internetaanbieders. 1. de aanbieders van internet via het ‘oude’ koperdraad / de telefoonlijn, zoals onder meer KPN. 2. de aanbieders via Hybride Fiber Coax, waarbij een groot deel van het netwerk van glasvezel is en het laatste stukje vanaf de wijkkast tot de woning coaxkabel is. Ziggo is bijvoorbeeld zo’n aanbieder. En de aanbieders van een netwerk van volledig glasvezel tot in de woning van de klant. Waarbij aanbieders in de categorie1 vaak het minst snelle internet aanbieden, aanbieder 2 sneller internet kunnen aanbieden en aanbieder 3 zeer snel internet kan aanbieden, waarbij de uploadsnelheid en de downloadsnelheid gelijk zijn. Bij de aanbieders 1 en 2 blijft de uploadsnelheid vaak flink achter ten opzichte van de downloadsnelheid.

Deel dit bericht via...