ALBLASSERDAM – De slotdag van het Havenfestival 2022 in Alblasserdam is zaterdag 17 september kleurrijk van start gegaan met diverse keren een regenboog in de lucht. Doordat behalve de zon schijnt, het ook zo nu en dan regent, was het bij de start wat minder druk dan voorgaande edities van het festival. De braderie is van 09.00 tot 17.00 uur te vinden op het terrein bij Landvast, Cortgene, Dam en Zuiderstek. Het volledige programma is hier te vinden. Bij de Grote Kerk aan het Cortgene wordt een markt en kelderverkoop gehouden.

Het persbericht van de kerk is hieronder te vinden.

Markt en Kelderverkoop Grote Kerk
Alle jaren staat de Grote Kerk van Alblasserdam tijdens de braderie in het middelpunt van alle activiteiten op de slotdag van het Havenfestival op zaterdag 17 september. Op het kerkplein veel spulletjes uit grootmoederstijd. Een eldorado voor verzamelaars. De sieradenkraam van Nellie is een bezoek waard, ook verkoop van honing rechtstreeks van de imker. U kunt bij ons wat eten en drinken, een broodje hamburger of pannenkoeken. In De Damsteen koffie / thee met iets lekkers. Voor de lunch soep of broodje. Bij mooi weer staat er weer een terras op het kerkplein. Op het plein achter de kerk de rommelmarkt.

Kelderverkoop
De kelders onder de kerk zijn weer te bezoeken waar de Kelderverkoop weer open gaat voor een nieuw seizoen. De Kelderverkoop staat weer boordevol 2e kans spullen, retro, meubels, exotica, decoratie. Heeft u iets nodig kom dan eerst in de Kelderverkoop kijken, met uitverkoop zomerkleding en boeken uitverkoop, 6 boeken voor € 2,50. Wegens een groot aanbod van ingelijste wanddecoraties is er in de kelder een galerie ingericht, kom gerust al dat moois bekijken en kopen.

Kerk open
De Grote Kerk, bouwjaar 1899 en Rijksmonument, met het monumentale orgel van Roelf Meijer, bouwjaar 1882, is open. Er is gelegenheid om de toren te beklimmen, bovenaf uitzicht op de braderie, dorp, rivier en de molens van Kinderdijk voor € 1,-

Optreden His Voice
Op het kerkplein zal het Gospelkoor His Voice een aantal liederen zingen. Aanvang 13.00 uur.

Doel verkoop
Voor de kerkelijke gemeente is het onderhoud van de Grote Kerk een flinke kostenpost. Op basis van jaarlijkse inspecties door de Monumentenwacht is bekend dat op termijn onderhoud aan het leiendak van de kerk nodig is. De opbrengst van de markt en Kelderverkoop komt dan ook geheel ten goede aan het onderhoud aan het dak van de kerk. Pinnen is niet mogelijk, alleen contant. De Kelderverkoop is alleen toegankelijk als u goed ter been bent. Er is weer veel te beleven in en rondom de Grote Kerk. U bent van harte welkom vanaf 9.00 uur. Met ingang van 22 september is de Kelderverkoop elke donderdag van 9.30 – 12.00 uur en van 19.00 – 20.30 uur geopend. Wilt u meer weten, u kunt ons vinden op www.kelderverkoop-alblasserdam.com/

 

Bij Landvast kan men gratis naar de film. Het persbericht hierover is hieronder te vinden.

Gratis naar de Wilde Waard tijdens Havenfestival
Op 8 september 2022 is het exact een jaar geleden dat de regionale natuurdocumentaire ‘De Wilde Waard’ in première ging in de bioscoop Landvast Alblasserdam. Twee feestelijke avonden met vrienden, genodigden en donateurs namen plaats in de rode fauteuils van Cinema Royaal om te kijken naar het werk van natuurfilmer Stijn Philips. Niet verwachtend dat de film exact een jaar later nog steeds vertoond wordt.

Wat begon als een plan om een ‘filmpje’ van 20 minuten te maken over de natuur in de regio Alblasserwaard liep uiteindelijk anders. Steeds meer mensen en clubs werden enthousiast en zorgde er (mede met financiële steun) voor dat de 39-jarige videomaker Stijn Philips uiteindelijk na duizenden uren en 2,5 jaar werk een natuurdocumentaire van een uur heeft gemaakt.

Inmiddels zijn we ruim 200 voorstellingen verder en hebben duizenden bezoekers kunnen genieten van deze natuurdocumentaire en van de natuur in de Alblasserwaard. Op dit moment wordt de film nog bijna wekelijks opgenomen in de programmering. “Ook zijn er op aanvraag groepsvertoningen mogelijk”, aldus Edgar Veen, filmprogrammeur bij Landvast. “Er staat op dit moment zelfs al een reservering voor januari 2023 en we krijgen met regelmaat telefoontjes voor nieuwe verzoeken of bezoekers die specifiek om deze film vragen. Waar we de ruimte hebben zetten we hem nog in. Edgar vervolgt: “Toen we in gesprek raakte met Stijn Philips hadden we wel goede verwachtingen van deze natuurdocumentaire. Natuurdocumentaires doen het altijd goed in Landvast en zeker als het om een regionale opgenomen documentaire is. Maar dat hij meer dan een jaar zou draaien dat overtrof ook onze verwachtingen.”

De filmmaker Stijn Philips laat vanuit Duitsland weten dat hij erg dankbaar is dat de film een jaar lang in Landvast is vertoond. Hij is op dit moment in Eckerforde waar de internationale versie voor het eerst vertoond wordt op het grote doek. De film is bij het natuurfestival Greenscreen namelijk genomineerd voor een award. De film heeft vorig jaar nog een award op het Wildlife Film Festival Rotterdam gewonnen en wie weet wordt hier nu een internationale award aan toegevoegd.

Gratis vertoning
Tijdens het havenfestival op zaterdag 17 september is Landvast een middelpunt van de activiteiten, de deuren staan dan ook gewoon open. Een ieder is vrij om binnen te lopen en te kijken wat Landvast allemaal te bieden heeft. Ook onze veelbesproken Cinema Royaal is die dag te bekijken. En voor diegene die even een uurtje rust zoekt is er dus de gelegenheid om De Wilde Waard gratis te komen bekijken in onze Cinema Royaal. Gratis kaartjes hiervoor kunnen telefonisch via 078-6912923 of via de website worden gereserveerd.

Over de film
De Alblasserwaard is een prachtig oud-Hollands weidegebied gelegen in het zuiden van het Groene Hart. Je vindt er uitgestrekte weilanden, plassen, lange sloten, molens en heel veel wilde dieren. Het is het leefgebied van grutto’s, purperreigers, hazen, brandganzen, reeën, heikikkers, bruine kiekendieven en argusvlinders. We volgen deze dieren op cruciale momenten in hun leven en ontdekken welke uitdagingen zij hier allemaal voor hun kiezen krijgen.

Het volledige programma van het festival is hieronder te vinden afkomstig van Havenfestival Alblasserdam

Van 09:00 uur – 17:00 uur zal er een grootse braderie worden gehouden in het centrum van Alblasserdam. Met een grote diversiteit staan de kramen dit jaar op het Zuiderstek, waar horeca aanwezig is en de autodealers Kia vd Linden en Auto Wüst staan. Op het plein bij de ophaalbrug en dan onderlangs naar de nieuwe trap bij Cult.Centrum Landvast staan allemaal kramen, op het parkeer terrein voor de loopbrug staan Maat Transport, Metalura, De Haan verhuizing, Nederveen opleidingen RAAAK personeel, autodealers Svenscar en Auto Prins alsmede Klokradio en Horeca van Cult.Centrum Landvast. Vervolgens gaan we de trap op en steken over naar het Raadhuisplein waar De WASKO kinderopvang , de gehele dag, de kinderen het naar hun zin gaat maken met o.a. knippen, plakken, kleuren en nog veel meer. Naast de aanwezigheid van een Bungeejump en een draaimolen zal ook de voetbalvereniging Alblasserdam een leuk spel met de kinderen doen.

Vanaf 13:00 uur zijn er optredens op een podium van een zanger, een joekelille orkest uit Dordrecht en een popband te horen, met een grote diversiteit aan nummers van vroeger tot heden.

Ook voor honger en dorst kunt u terecht op het Raadhuisplein, 2 foodtrucks gaan u verwennen met diverse lekkernijen en vanaf 09:00 uur is er verse koffie met koek en andere dranken te koop bij de horecawagen, om even een rustig moment te hebben.

Raadhuisplein

13:00 uur : Maarten Teekens een veelzijdig zanger van Elvis tor The Beatles

14:30 uur Official Ukelele Orchestra Dordrecht oud

15:30 uur Rockfour rasmuzikanten met knallers van vroeger tot nu

De braderie strekt zich vervolgen naar Dam, Plantageweg het Cortgene en de Havenstraat waar vele kramen staan, op het Cortgene bij de Ned.Hervormde Kerk is er vanaf 13:00 uur een optreden van Gospelkoor His Voice.

Door een ander parcours is het mogelijk dat u de vertrouwde marktlieden op een andere plaats zal vinden.

In het Amphitheater treden diverse koren op:

10:30 uur – 10:55 uur Gezelligheidskoor “DE Klinkers “

11:05 uur – 11:30 uur Gezelligheidskoor “DE Klinkers “

11:45 uur – 12:15 uur Shantykoor Landvast

12:30 uur – 13:15 uur Arkels Visserskoor

13:30 uur – 14:15 uur Shantykoor de IJsselmannen

14:30 uur – 15:00 uur Shantykoor Landvast

15:15 uur – 16:00 uur Arkels Visserskoor

16:15 uur – 17:00 uur Shantykoor de Ijsselmannen

De hulpdiensten kwamen in de ochtend twee keer in actie. Bij de Grote Kerk was iemand van de trap gevallen. Het letsel lijkt mee te vallen. Ook bij de Van Eesterensingel was medische hulp nodig.