ALBLASSERDAM  – In Alblasserdam is de zoektocht naar een nieuwe burgemeester gestart. De huidige burgemeester, Jaap Paans, neemt in januari 2023 afscheid van het Damdorp en dat betekent dat er gezocht wordt naar een nieuwe burgemeester. In de komende weken wordt geïnventariseerd welke wensen er zijn. De eerste stap in het proces is het opstellen van een profielschets. “Wat voor soort burgemeester past in ons dorp? Welke uitdagingen zijn er en wat voor type burgemeester is daar bij nodig.”

De gemeenteraad stelt samen met de ambtelijke organisatie, inwoners en maatschappelijke partners een tekst op voor de profielschets. Iedereen mag meedenken over de inhoud. Vanaf deze week staat er een bord bij de balie van het gemeentehuis, waar inwoners hun bijdrage op kunnen plakken. Er zijn post-its in de vorm van een ster (‘Onze nieuwe burgemeester is een ster in…’) en een hart (‘Onze burgemeester heeft hart voor…..’)

Op de braderie van het Havenfestival op 17 september is een kraam van de gemeenteraad naast het gemeentehuis waar het bord ook te vinden is.

Digitaal reageren kan via [email protected] De opmerkingen worden verwerkt in de definitieve versie van de profielschets.

 

Proces
De profielschets wordt in de gemeenteraad van maandag 3 oktober 2022 besproken met de Commissaris van de Koning van de provincie Zuid Holland, de heer J. Smit. Op basis van de profielschets stelt de provincie een vacature open via de Staatscourant (7 oktober aanstaande). Na sluiting van de termijn gaat de Commissaris van de Koning met alle sollicitanten in gesprek. Op basis van die gesprekken wordt een selectie gemaakt van de brieven waarvan de Commissaris denkt dat deze kandidaten benoembaar zijn in Alblasserdam.

Op dat moment komt de gemeenteraad weer in beeld. De Vertrouwenscommissie, bestaande uit de fractievoorzitters van de raad,  gaat naar de Commissaris om de brieven te bekijken, maakt een selectie en voert de sollicitatiegesprekken met de kandidaten.

Na de sollicitatiegesprekken maakt de commissie een verslag van alle gesprekken met een advies aan de gemeenteraad. De gemeenteraad stemt (in beslotenheid) over het advies en vervolgens wordt in een openbare vergadering het besluit bekend gemaakt. Dit besluit gaat via de Commissaris van de Koning naar de minister van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties en vervolgens wordt de burgemeester benoemd door de Koning. De verwachting is dat het hele proces zo’n acht maanden in beslag neemt.

Deel dit bericht via...