ALBLASSERDAM – Peter van Verk uit Alblasserdam heeft woensdagavond 7 september 2022 de Erepenning voor menslievend hulpbetoon in brons ontvangen. Deze Koninklijke Onderscheiding werd uitgereikt door burgemeester Jaap Paans in cultureel centrum Landvast. De heer Van Verk heeft de onderscheiding ontvangen voor zijn bijzondere inzet tijdens de schietpartij op 6 mei 2022 bij zorgboerderij Tro Tardi aan de Molensingel in Alblasserdam.

Van Verk was op de bewuste vrijdag als cliënt aanwezig op de zorgboerderij. Ex-zorgboerderijcliënt John S. uit Oud-Alblas schoot vier mensen neer; twee van hen overleden en twee raakten zwaargewond. Eén van hen, een 20-jarige vrouw uit Alblasserdam, kreeg hulp van Van Verk. De gemeente meldt in een persbericht: “De heer Van Verk heeft tijdens de schietpartij direct en met gevaar voor eigen leven zorg verleend aan een van zijn medecliënten. Op dat moment was niet duidelijk waar de schutter zich bevond.”

Angstige momenten
Verder meldt de gemeente: “De heer Van Verk was vroeger werkzaam in het gevangeniswezen. Vanuit die achtergrond heeft hij snel en adequaat gehandeld. Hij deed dit met gevaar voor eigen leven. Ook heeft hij een zwaargewonde medecliënte niet alleen gelaten in angstige momenten. Zijn hulp en inzet is extra bijzonder, omdat hij niet bij de hulpdiensten of op de zorgboerderij zelf werkt.”

Woensdagavond werd de Damdorper naar Landvast ‘gelokt’, zonder te weten dat hij onderscheiden zou worden. In de zaal zaten familie, vrienden en mensen die betrokken waren bij de schietpartij op de zorgboerderij.

Erepenning
De Erepenning voor menslievend hulpbetoon is een Koninklijke Onderscheiding die wordt uitgereikt aan personen, die vanwege moedig en beleidvol optreden, met gevaar voor eigen leven, eerste hulp verlenen aan zwaargewonde slachtoffers.

Media
Tot slot laat de gemeente weten dat het geholpen slachtoffer niet genoemd wil worden en dat de heer Van Verk en het slachtoffer niet benaderd willen worden door media. Normaal gesproken is er bij een Koninklijke Onderscheiding ook pers aanwezig, maar ditmaal was vanuit de gemeente besloten geen pers uit te nodigen. Dat er wel een persbericht wordt verspreid, is omdat de gemeente het belangrijk vindt dat het verhaal wordt gedeeld.

Deel dit bericht via...