KINDERDIJK – Vrijdag 2 september 2022 zijn de schijnwerpers weer aangegaan op de molens van Kinderdijk en de Blokkerse Wip in Alblasserdam. Ook zaterdag 3 september zullen de molens na zonsondergang worden verlicht. De verwachting is dat het zaterdag de drukste dag wordt in het molengebied, omdat er een concert plaatsvindt en omdat de weersverwachtingen voor volgende week niet gunstig zijn. Zondag 4 september zijn de molens níet verlicht.

Vrijdag is de 50e editie van de Verlichtingsweek in UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk gestart. Van vrijdag 2 tot en met zaterdag 10 september 2022 staan de Kinderdijkse molens elke avond in de spotlights (m.u.v. zondag 4 september).

Op een mistige en windstille zaterdagavond in oktober 1973 werden de molens in Kinderdijk voor het eerst verlicht. Wat begon met het verlichten van een paar molens, is in de loop der jaren uitgegroeid naar de Verlichtingsweek zoals we die nu kennen.

Er varen rondvaartboten, er worden fotocursussen gegeven en de Deltaconcerten vinden zaterdag plaats. (meer daarover in het artikel onder dit artikel op de homepage)

Van donderdag 8 tot en met zaterdag 10 september steelt de Alblasserdamse Blokkerse Wip de show. Niet alleen wordt de molen op deze avonden in een andere kleur verlicht, ook zetten wordt de super smoker aangezet. Bovendien kun je naast de molen luisteren naar de verhalen van de molenaar onder het genot van een hapje en een drankje. Als afsluiter vindt op zaterdag 10 september van 10.00 tot 17.00 uur de Molenmarkt plaats in het Werelderfgoed. Op de markt staan diverse kramen met lokale en uiteenlopende producten.

Parkeren
In de avonduren rijden de shuttlebusjes tussen Alblasserdam en Kinderdijk niet, parkeren is daarom vanaf 17.00 uur mogelijk op het parkeerterrein van Royal IHC. Voor mindervaliden is er een (betaalde) parkeerplaats bij het Bezoekerscentrum in Kinderdijk. Uiteraard is het ook mogelijk om met de fiets naar de Verlichtingsweek te komen, fietsen kunnen op de daarvoor aangewezen plekken geplaatst worden.