ALBLASSERDAM – De Alblasserdamse kindermisbruikzaak, waarbij een 70-jarige man wordt verdacht van het misbruiken van jonge jongens, blijft groeien. Dat vertelde de officier van justitie vrijdagochtend 26 augustus 2022 tijdens een tweede pro-formazitting in de rechtbank van Rotterdam. “Bij de aanhouding gaf de verdachte zelf meteen aan dat dit het topje was van een verschrikkelijke ijsberg. En die 70-jarige, vriendelijke, ietwat zonderlinge man die zo leuk was met kinderen, blijkt heel andere bedoelingen te hebben gehad. En dit middels drank en sigaretten afgedwongen te hebben,” zo vertelde officier van justitie.

Hij vervolgde: “Aan de heer De J. wordt verweten dat hij met een groot aantal jongens ontuchtige handelingen heeft gepleegd en diezelfde jongens door giften, overwicht en misleiding heeft gedwongen tot deze ontuchtige handelingen. Dit vond plaats tussen 2020 en 2022.”

De aanhouding
Cees de J. werd 23 februari 2022 door de politie opgepakt. Hij stond al langer bekend als ‘opa Cees’ waarbij veel kinderen over de vloer kwamen. In 2021, waren daar al meldingen over. Deze meldingen hadden toen geen betrekking op strafbare feiten, stelt justitie. De man is toen door de wijkagenten aangesproken en gevraagd terughoudend om te gaan met kinderen. Later in 2021 gingen die geruchten verder. De zeventiger zou pornofilms hebben laten zien aan jonge kinderen. En dat is wel strafbaar. Daarvan is geen aangifte gedaan en verdachte is wederom door de politie aangesproken, maar ontkende toen alles. Op 23 februari 2022 zijn meerdere ouders bij de wijkagent op de lijn gekomen met het verhaal dat er inderdaad veel kinderen in de leeftijd van 7 tot 15 jaar oud bij verdachte over de vloer kwamen. Dat er een sekspop in de woning aanwezig was en dat er een beloning volgde als kinderen daarover niet zouden praten. De J. liet jonge jongens handelingen plegen met die pop en een ander attribuut. Verder zat hij aan de geslachtsdelen van de jongens. Toen dit bekend werd, is er volgens justitie ‘meteen doorgestapt’ en werd de J. in zijn flatwoning aan de Nicolaas Beetsstraat aangehouden.

Groeit nog
Verder zei de openbaar aanklager dat de zaak nog steeds groeit. “De tenlastelegging is daarom nog steeds niet definitief. Op het concept staan nu elf slachtoffers en er komt mogelijk een twaalfde bij.”

Binnendringen
Ook de verdenkingen lijken nóg zwaarder te worden. De officier: “Bij de therapie van de slachtoffers en bij de slachtoffergesprekken zijn er aanwijzingen gekomen, dat er nóg meer gebeurd is dan gedacht. Naar voren is gekomen dat er nog meer ontuchtige handelingen hebben plaatsgevonden, waarbij in sommige gevallen sprake is geweest van binnendringen van het lichaam. We denken binnen 2 weken de definitieve tenlastelegging te hebben.”

Verjaring
Eerder meldden meerdere mensen zich al bij Alblasserdamsnieuws, waarbij werd gemeld dat er in het verleden al veel vaker dingen zijn voorgevallen met ‘opa Cees’. “Tien jaar geleden hebben we al aangifte gedaan. Het is heel pijnlijk dat het slachtoffer toen niet geloofd werd,” liet een ouder onlangs weten. Bij justitie blijken er inderdaad ook oudere strafbare feiten bekend te zijn. De officier vertelde dat er ook slachtoffers zijn waarbij in het verre verleden dingen hebben plaatsgevonden. Hij meldde ook meteen dat dit mogelijk al verjaard is.

Grote spijt
De 70-jarige Cees de J. betuigde tijdens de rechtszitting spijt. Hij zei: “Ik vind het verschrikkelijk wat er allemaal gebeurd is en ik heb er ook grote spijt van.”

Vanaf de publieke tribune, waar de ouders van de slachtoffers zaten, riep een man: “Misschien is het een idee als je jezelf gewoon ophangt. Dat is voor iedereen beter.”

Geen pers?
Tot slot werd door de advocaat van de (ouders van de) slachtoffers verzocht om tijdens de inhoudelijke rechtszitting geen pers toe te laten op het moment van het spreekrecht van de benadeelde partijen. “Zodat de ouders vrijuit kunnen spreken. Namens de familie komt er dan na afloop een korte samenvatting van wat er is gezegd,” zo stelde advocate voor.

Geen namen
Justitie en de rechtbank gaan daar echter niet in mee. De officier van justitie zei de privacygevoeligheid te begrijpen. “Maar om de pers van dat deel uit te sluiten, vind ik vrij ver gaan. Ik ken de verhoudingen met een aantal mensen van de pers in de zaal en die is prima. Als we geen namen noemen, worden er geen namen genoemd. Mochten er meer verzoeken tot restricties komen, ga ik er vanuit dat die goed bespreekbaar zijn met de mensen van de pers. Dat vind ik prettiger dan restricties op de openbaarheid van de zitting.”

Privacy gewaarborgd
De rechtbank vond hetzelfde: “Wij snappen het verzoek. Het is moeilijk om het in de openbaarheid te vertellen, maar we sluiten wel aan bij de redenering van justitie, dat de openbaarheid voor gaat in deze zaak. De openbaarheid is een heel belangrijk goed. Wel zullen we het verzoek aan de journalisten doen om geen namen te noemen van slachtoffers, zodat de privacy van de kinderen gewaarborgd is.”

Volgende zitting
De volgende rechtszitting gaat waarschijnlijk begin oktober plaatsvinden. Wat justitie betreft wordt dat een inhoudelijke zitting. De advocaten van de verdachte en de slachtoffers hebben hun bedenken. Zij vrezen dat er voor die tijd nog te veel moet gebeuren, waardoor er pas later een inhoudelijke zitting kan plaatsvinden.

Deel dit bericht via...