ALBLASSERDAM – De lift van de Elzenhof aan de Nicolaas Beetsstraat in Alblasserdam is vanaf maandag 22 augustus 2022 buiten gebruik vanwege onderhoud. De werkzaamheden duren tot 31 augustus. In het complex, waar vooral senioren en kwetsbare mensen wonen, zijn langs de trappen13 trapliftjes aangebracht. Een aantal bewoners (niet alle bewoners,red.) is boos op Woonkracht10. Deze bewoners vrezen voor onveilige situaties. “Het is levensgevaarlijk. Je kunt deze mevrouw van de zesde verdieping toch niet 12 keer zo’n traplift laten nemen op haar leeftijd? Jullie hebben gewoon schijt aan de bewoners,” zo klonk het deze week tijdens een bijeenkomst in de centrale hal van De Elzenhof.

Volgens een aantal bewoners is de oplossing simpel: een tijdelijke lift naast het pand zetten. “Het gaat hier om regulier onderhoud dat gewoon in te plannen is. Het is geen noodreparatie. De leverancier van de trapliften zegt dat zo’n buitenlift gewoon kan, maar dat dat een dure oplossing is. Alles draait weer om geld.”

Spertijd
Een medewerker van Woonkracht10 probeerde de gemoederen tot bedaren te brengen en vertelde dat hij en zijn collega’s tussen 08.00 en 16.30 uur klaarstaan om de bewoners te helpen met hand -en spandiensten, zoals het naar boven brengen van de boodschappen. “En na half 5 mogen we niet meer naar buiten zeker? Het lijkt wel spertijd, zoals in de oorlog,” schamperde een bewoner.

Deur tegen lift
Een ander groot bezwaar van de bewoners is dat de deur bij de schuren in de parkeergarage zo dicht bij de traplift komt, dat de deur de inzittende van het stoeltje zou raken. “Iemand zou kunnen schrikken en vallen.” In eerste instantie werd nog gedacht dat de deur verwijderd zou kunnen worden, maar het blijkt om een ‘branddeur’ te gaan. Die mag niet tijdelijk weggehaald worden.

Evenwicht
Tot slot ziet het groepje bewoners gevaar in het algemene gebruik van de trapliften. De gebruiker moet na gebruik namelijk het stoeltje weer terugdraaien. “Als een oudere daarbij het evenwicht verliest, valt hij of zij direct van de betonnen trap. Levensgevaarlijk!”

Elkaar helpen?
Het idee om als bewoners elkaar te helpen, wordt direct afgewezen. “Jullie zorgen maar gewoon dat het hier veilig is. Als ik ga helpen en het gaat fout, ben ik verantwoordelijk. Daar heb ik geen zin in.”

Zo boos
Nadat de medewerker van Woonkracht10 en de man van de trapliften zijn vertrokken, praten de buurtbewoners nog na met elkaar. “We zijn echt zó boos op Woonkracht10. Mensen die boven de 130 kilo zijn, kunnen niet eens gebruikmaken van het liftje. Die mogen anderhalve week binnen zitten.” Inmiddels is het probleem van het maximale gewicht ook verholpen, meldt een buurtbewoonster. De liftjes zijn vervangen voor zwaardere exemplaren, zodat ook mensen die boven de 130 kilo wegen gebruik kunnen maken van de liftjes.

Echt alles aan gedaan
Een woordvoerster van Woonkracht10 laat weten op de hoogte te zijn van alle zorgen, maar laat tegelijkertijd weten niet te weten wat er nog meer gedaan kan worden. “We doen echt al zo ontzettend veel. We zijn veelvuldig met de bewoners in contact. We hebben echt maatwerk toegepast. De wijkbeheerders staan klaar om te helpen en er is zelfs een hotel aangeboden. Per bewoner hebben we maatwerk en een oplossing. De lift buitenom, kan daar gewoon niet. Als het allemaal om het geld zou gaan, zouden we geen hotel aanbieden toch? Naar ons idee hebben we er echt alles aan gedaan om de overlast tijdens het onderhoudswerk te beperken. Ik snap dat het vervelend is dat de lift het even niet doet, maar we moeten ook zorgen dat de lift en het complex goed worden onderhouden.”

Reacties andere bewoners
Een aantal andere bewoners van het complex laat weten het prima te vinden zoals Woonkracht10 het heeft geregeld. Zij vinden dat hun buurtgenoten niet ‘zo moeten zeuren’. “Het gaat om tien dagen. Woonkracht10 heeft het prima geregeld. Je kunt overal wel om gaan zeuren,” luidt de reactie.

Deel dit bericht via...