OUD-ALBLAS / PAPENDRECHT – Maandagavond 15 augustus 2022 is geprobeerd de protestvlaggen langs de Veerweg tussen Oud-Alblas en Papendrecht weg te halen. De gemeente had een bedrijf ingeschakeld om de Nederlandse vlaggen die op z’n kop aan palen was gehangen weg te halen. Boeren en boerensympathisanten staken hier echter een stokje voor, met als resultaat dat het bedrijf dat de vlaggen verwijderde vroegtijdig is vertrokken. Ook de politie en de handhaving zijn uiteindelijk weggegaan. Vervolgens werden er weer nieuwe vlaggen gehaald en opgehangen op de plaatsen waar de oude waren verwijderd. Een kat-en-muis-spel ging daarmee van start.

Gemeente Papendrecht
“Het verwijderen van de vlaggen gebeurde helaas niet zonder problemen. Actievoerders stelden zich bedreigend op waardoor de werkzaamheden niet konden worden afgerond,” zo laat persvoorlichter Sandra Dwarswaard van de gemeente Papendrecht desgevraagd weten.

Politie
Lillian van Duijvenbode van de politie meldt: “Gisteravond is de politie opgeroepen ter assistentie door handhaving, omdat de handhavers en het bedrijf dat ingehuurd wordt om de vlaggen te verwijderen zich bedreigd voelden. We hebben de afspraak met de gemeente Papendrecht, dat wij de boa’s ondersteunen wanneer zij vlaggen weghalen. Dat hebben we hier dus ook gedaan. We hebben een aantal personen dat zich agressief opstelde aangesproken en gevraagd te vertrekken.”

Niemand bedreigd
De actievoerders houden er een iets andere lezing op na. “Wij hebben helemaal niemand bedreigd. We hebben alleen voorkomen dat de vlaggen werden weggehaald en zijn gewoon aardig gebleven. Ze hebben wat kentekens van ons opgeschreven en zijn vertrokken. Het is voor ons intussen echt een principekwestie. De gemeente promoot zelf toch ook continu de regenboogzebrapaden en homovlaggen? Waarom mogen wij dan geen vlag hangen aan een lantaarnpaal die we als gemeenschap zelf hebben betaald?,” zo luidt de redenering.

Gemeente: vlaggen worden verwijderd
Vanuit de gemeente Papendrecht is de boodschap echter helder: “Omgekeerde vlaggen aan gemeentelijk eigendom worden in opdracht van de gemeente verwijderd. Het recht op demonstratie en het publiekelijk kenbaar maken van een standpunt is een groot goed in onze democratische samenleving. De wijze waarop dit gebeurt, kent echter wel regels. Deze regels zijn er onder andere in het kader van de openbare orde en veiligheid, de veilige uitvoering van de publieke taak,  maar ook over het gebruik van andermans en gemeentelijk eigendom. Alle omgekeerde vlaggen aan gemeentelijk eigendom zullen worden verwijderd.”

Oproep burgemeesters
Burgemeester Jetten roept de actievoerders op om met haar in overleg te treden. Eerder kwam er vanuit de locoburgemeester en burgemeester van de gemeente Alblasserdam ook al dergelijke oproepen. Als de actievoerders gevraagd wordt of zij hiertoe bereid zijn, antwoorden ze: “Wij willen altijd met iedereen in gesprek, maar we weten ook al waartoe zo’n gesprek gaat leiden. Dan zeggen ze eerst dat ze je helemaal begrijpen en dat ze het ook vervelend vinden en vervolgens zeggen ze dat je twee weken de tijd hebt om ze weg te halen en dat ze anders op onze kosten worden weggehaald. Daar hebben we helemaal geen zin in. We hebben trouwens burgemeester Paans toegevoegd in onze appgroep, maar daar ging hij snel weer uit haha.”

Gemeenten moeten kiezen
De boeren (sympathisanten) zien het liefst dat de gemeenten in de regio partij gaan kiezen voor de boeren, zodat er een gezamenlijke vuist gemaakt kan worden tegen de landelijke stikstofplannen van de regering. “De agrarische sector wordt bewust kapot gemaakt. Dat mag je toch niet toelaten? Je ziet in elke crisis en oorlog dat mensen naar de boer gaan om te eten. Als gemeente zou je achter de boeren moeten gaan staan.”

Vlaggen gewoon terug
Vlaggen weghalen heeft volgens de actievoerders niet zoveel zin. “We hangen ze gewoon weer terug,” luidt de stellige belofte.

Boerennuchterheid nodig
Met name de onzekerheid door ‘zwalkend overheidsbeleid’ vinden de veelal jongemannen een doorn in het oog. “Eerst moeten we uitbreiden en opschalen. Dan moet er gehalveerd worden. Dan moeten wie die luchtwasser aanschaffen voor een miljoen euro en daarna moet het toch ineens die andere weer zijn. Dan is het weer stikstof, dan weer fosfaatrechten, dan weer het klimaat. Je kunt zo geen toekomst opbouwen. We worden genaaid. Als je nu 100 koeien hebt, kun je niet ineens met de helft minder ook rondkomen. De eerste tachtig zijn er voor je kosten en de laatste twintig zijn je ‘brood’. Een boer werkt gemiddeld al 16 uur per dag. Het grote probleem is dat het in de publieke opinie nu zo is dat een koe vervuilender is dan een auto. Veel mensen snappen niet hoe het in de agrarische sector werkt. De landbouw moet inkrimpen voor het klimaat en intussen worden de accu’s opgefikt, omdat ze niet weten waar ze die laten moeten. We hebben meer boerennuchterheid nodig in dit land. En daarom hangen die vlaggen er als noodsignaal.”

Boerensteun
De groep vlaggenophangers hing afgelopen week in Alblasserdam ook al zo’n 500 vlaggen op en is niet van plan zomaar te stoppen. “De helft van ons is geen boer, maar we steunen de boeren wel voor honderd procent. De meeste boeren zijn ook juist altijd heel meegaand en denken mee in oplossingen, maar de overheid wil die innovatieve oplossingen helemaal niet. Het enige dat ze willen is de grond en dat gaat gewoon niet gebeuren.”

Terwijl de politieagenten in gesprek waren, werd hun auto voorzien van boerenzakdoeken.

Foto’s: Richard van Hoek en Peter Stam.