ALBLASSERDAM – De 38-jarige John S. uit Oud-Alblas wordt verdacht van drie keer moord / doodslag en twee pogingen daartoe. Maandag 9 mei 2022 wordt hij voorgeleid bij de rechter-commissaris. Over de motieven van de man is nog steeds niet veel bekend. Wel is bekend dat hij vlak voor de schietpartij op de zorgboerderij een mail heeft gestuurd naar RTL Boulevard, waarin hij schrijft over ‘pure wanhoop en radeloosheid’. Volgens kennissen van John en van de zorgboerderij ligt het genuanceerder en nam John welbewust wraak, nadat hij een aantal jaren geleden van de zorgboerderij werd gestuurd.

In de mail aan RTL beweert S. dat hij al tijden kampt met psychische problemen en dat hem geen zorg wordt verleend: “Het is al jaren oorlog in mijn hoofd.” In het bericht kondigde hij de schietpartij niet aan, maar schrijft hij wel over wat er in zijn hoofd omging. Er staat een opsomming in van vele frustraties en haat, gepaard met enkele foto’s van de doodgeschoten Johan Quist (60) uit Vlissingen. De politie trof de schoenmaker op woensdag 4 mei dood aan in zijn zaak in het centrum van Vlissingen. Volgens John S. was Quist een willekeurig slachtoffer, dat hij ontmoette via een chatroom voor homo’s en die hij vermoordde om zijn wapen te testen, en zijn haat te uiten aan een persoon, aldus RTL.

Obsessie met vuurwapens
In de mail schrijft S. over zijn psychische problemen en dat hij zich heeft geprobeerd te laten opnemen in een kliniek: “Vijf jaar vertel ik huisartsen en GGZ over mijn obsessie om een vuurwapen aan te schaffen. Ik ben hiervoor in andere landen wezen zoeken maar heb nooit een stap durven zetten. Tot een paar weken geleden”, aldus S.. Ook beweert hij dat hij de afgelopen vijf maanden vijf keer probeerde zelfmoord te plegen. “Een eerdere zelfmoordpoging was vanwege een zorgboerderij. Nooit heeft iemand wat van zich laten horen”, aldus S.. Volgens de verdachte liep hij al vanaf zijn twaalfde rond met zelfmoordgedachten en kreeg hij op zijn zestiende moordgedachten.

Weggestuurd
John S. is een ex-cliënt bij de zorgboerderij aan de Molensingel in Alblasserdam. Hij kwam er in het verleden meerdere dagen in de week en had een speciale ‘klik’ met paarden. Op één van zijn foto’s is hij ook te zien op een paard en staat hij daar met het dier op het Kortland in Alblasserdam. Verder ontstond er volgens kennissen van de man een relatie met een andere cliënte op de zorgboerderij en zorgde dat voor ongewenste situatie. Rond 2017 was de maat vol en werd John weggestuurd bij de zorgboerderij. Hij zou toen geroepen hebben wraak te zullen nemen.  “Nu wordt hij in de landelijke media afgeschilderd als een zielige man die hulp zocht en niet kreeg, maar het is iemand die dit gewoon heeft voorbereid,” vertelt iemand die John goed kent. Een ander vult aan: “Veel mensen voelden zich altijd al ongemakkelijk als hij er was, omdat hij bedreigend overkwam.”

Willekeur
De vier slachtoffers die vrijdag op de zorgboerderij werden gemaakt, lijken vooralsnog volledig willekeurige slachtoffers. Voor zover nu bekend, hadden zij geen enkele link met John, anders dat dat zij op de zorgboerderij waren, waar hij in het verleden is weggestuurd. De Oud-Alblasser zou gezocht hebben naar de eigenaresse, maar zij was afwezig in verband met een vakantie.

Aanhouding
Direct na de schietpartij, werd vanaf Tro Tardi 112 gebeld. Hulpdiensten rukten met man en macht uit om hulp te verlenen, maar ook om de schutter te vinden en te arresteren. Omdat er vlak na de schietpartij mensen het weiland in waren gevlucht, werd nog even gedacht dat de schutter ook in het weiland liep, maar die bleek weggerend te zijn via de Molensingel. Getuigen op het fietspad vertelden dat de man, met het vuurwapen in zijn hand, was weggerend richting het Boerenpad. Bij de Van Hogendorpweg rende John via een voetpad naar Park Huis te Kinderdijk. Intussen werd hij, mede dankzij getuigen, gesignaleerd door de politie. Onder meer het Team Parate Eenheid ging het park in en trof daar de man aan. Volgens mensen die bij het park liepen, zou John onder meer geroepen hebben dat hij zichzelf wat ging aandoen. Zo ver kwam het niet. Middels een benaderingstechniek gevaarlijke verdachten, en dus met getrokken pistolen, werd de dertiger gearresteerd. Zijn vuurwapen werd aangetroffen en veiliggesteld en de handen van de man werden met een speciale zak afgeschermd om de handen later te kunnen onderzoeken op kruitsporen.

Slachtoffers
Terwijl bij het park de verdachte werd gearresteerd, werd een paar honderd meter verderop door tientallen mensen hulp verleend. Er werd gevochten voor de levens van de slachtoffers, maar voor een 34-jarige vrouw uit Alblasserdam en een 16-jarige meisje uit Dordrecht mocht het niet baten. Zij overleden ter plekke. Een 20-jarige vrouw uit Alblasserdam en een 12-jarige jongen uit Hendrik-Ido-Ambacht zijn zwaargewond geraakt en werden allebei met spoed naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam gebracht. Hun toestand was kritiek. Inmiddels zijn beiden buiten levensgevaar, maar liggen ze allebei nog wel in het ziekenhuis.

Homo
Tijdens de aanhouding van John werd er iets geroepen over Vlissingen. Dit werd door media opgevangen, maar het bleef onduidelijk welk verband er was. Tot aan de persconferentie aan het einde van middag. Toen maakten politie en justitie bekend dat John S. ook verdacht wordt van het doden van de 60-jarige Johan Quist uit Vlissingen. John zou via een chatroom voor homo’s contact hebben gehad met deze Johan. Waarom hij dit deed, is onduidelijk. Volgens kennissen van John was John ‘absoluut geen homo’ en had hij eerder een ‘obsessie voor vrouwen’.  Waarom hij contact legde met deze Johan en of hij dat slachtoffer vooraf al kende, is niet duidelijk.

Geen Stam
John woonde aan het Weideveld in Oud-Alblas en werd daar regelmatig gezien met een ongeveer tien jaar oudere vriendin. Rechercheurs hebben de woning van de man volledig doorzocht en hebben sporen veiliggesteld. Diverse media zijn gaan Googelen op de woning van John en kwamen via het telefoonboek uit bij ene ‘J. Stam’ op dat adres. Al snel werd de koppeling gemaakt met John S., omdat J. Stam dezelfde initialen heeft als John S. De naam John Stam werd daarom op diverse websites gepubliceerd als naam van de dader, maar John S. heet geen Stam.

Openbaar Ministerie
In de komende weken gaan tientallen agenten, rechercheurs, officieren van justitie en alle andere partijen met de zaak aan de slag. Onderzocht zal worden hoe dit heeft kunnen gebeuren, welke motieven er waren en welke mogelijkheden er zijn om John te straffen. Daarbij zal zeer zorgvuldig te werk worden gegaan. Men zal alles op alles gaan stellen om de samenleving te beschermen tegen John. Het Openbaar Ministerie laat weten nu nog niet veel bekend te kunnen maken, dan al bekend is gemaakt en dat John S. dus verdacht wordt van twee keer moord / doodslag in Alblasserdam, twee pogingen daartoe en één keer moord / doodslag in Vlissingen. De verdachte wordt voorgeleid bij de rechter-commissaris en in de middag komt het OM met een persbericht.

Deel dit bericht via...