OUD-ALBLAS – Een 38-jarige man uit Oud-Alblas is door de meervoudige kamer van de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien maanden, waarvan acht maanden voorwaardelijk voor het stichten van brand in een woning aan de Lindenlaan in Oud-Alblas. Verder had de man gedreigd de gaskraan open te draaien. Justitie had een celstraf van 2 jaar geëist, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

Wiet kopen
De Oud-Alblasser stichtte op 11 november 2021 brand in een woning aan de Lindenlaan in Oud-Alblas, omdat zijn vriendin hem geen geld wilde geven om wiet te kunnen kopen. Verder dreigde de man de gaskraan open te zetten en had hij in een filmpje dat hij naar zijn vriendin stuurde, geroepen: “Ik steek je hele huis in de fik, voor je thuis bent is het te laat.”

Filmpjes
De man stak een kussen aan met een aansteker en heeft brand laten ontstaan in een bankstel en een stoel in de woonkamer. Zijn vriendin was op dat moment niet thuis. De verdachte heeft van de brandstichting filmpjes gemaakt en die met bedreigende teksten naar zijn vriendin gestuurd.

Levensgevaar
In de aangrenzende woningen waren op het moment van de brand bewoners aanwezig. “Door zijn handelen heeft verdachte een gevaarlijke en beangstigende situatie in het leven geroepen, waardoor levensgevaar voor bewoners van de aangrenzende woningen is ontstaan. Bovendien waren de honden van de aangeefster op het moment van de brand in de woonkamer en zijn goederen beschadigd,” zo oordeelt de rechtbank.

Stoornis
De man is eerder ook al eens veroordeeld voor vernieling en bedreiging. Verder meldt de rechtbank, op basis van onderzoeken, dat Youssef B. een ziekelijke stoornis en gebrekkige ontwikkeling heeft van de geestesvermogens in de vorm van zwakbegaafdheid, een gemengde persoonlijkheidsstoornis en een stoornis in het gebruik van cannabis en cocaïne. Deze dingen zorgen ervoor, samen met het feit dat de man de brand zelf al grotendeels had geblust, dat de straf iets lager uitpakt dan ‘normaal’. In het nadeel van de verdachte is dat hij nog in de proeftijd van zijn vorige veroordeling liep.

Straf
De rechtbank houdt er ernstig rekening mee dat de Oud-Alblasser wederom een misdrijf begaat in de toekomst en legt daarom een meldplicht bij de reclassering en een ambulante behandelplicht op. Verder moet de man, naast de 8 maanden cel en 8 maanden voorwaardelijke cel, tien dagen extra de gevangenis in, vanwege een voorwaardelijke straf die hij in december 2020 opgelegd kreeg voor vernieling, bedreiging, smaad, belediging en diefstal. Daarnaast moet de dertiger meewerken aan drugscontroles. Er is 2 weken de tijd om tegen het vonnis in hoger beroep te gaan.

Deel dit bericht via...