ALBLASSERDAM – Informateur Rinus Houtman adviseert de Alblasserdamse gemeenteraad om te kijken naar een vorming van een nieuwe coalitie tussen de partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Een coalitie dus zonder de SGP, die met vijf zetels de grootste partij werd tijdens de verkiezingen van maart 2022. De SGP zat in de afgelopen 12 jaar in de coalitie in Alblasserdam. Ook een coalitie zonder PvdA die de één na grootste partij werd. “Gezien de bestaande verschillen tussen SGP enerzijds en de andere partijen anderzijds, ziet met uitzondering van de ChristenUnie geen van de andere partijen op dit moment een college met daarin de SGP als wenselijk dan wel mogelijk,” zo meldt de informateur aan de raad.

Zetelverdeling
Tijdens de gemeenteraadsverkiezing van maart 2022 kreeg de SGP 5 zetels, CDA, PvdA, VVD en D66 kregen er allemaal drie en de ChristenUnie behaalde twee zetels. De vorige coalitie in Alblasserdam bestond uit de SGP, de PvdA en het CDA. Deze coalitie is vorig jaar gestrand op keuzes rondom de thema’s LHBTI en zondagsrust. De SGP vond dat de coalitiepartners CDA en PvdA zich niet aan de gemaakte afspraken hielden, door toch in te stemmen met het laten rijden van een toeristenbusje op zondag naar Kinderdijk. Nadat er eerder al wrijving was ontstaan rondom het LHBTI-beleid en het hijsen van de regenboogvlag, was de shuttlebus naar Kinderdijk de druppel die de emmer deed overlopen en de coalitie liet klappen.

De SGP werd met 5 zetels de grootste partij. De PvdA werd de tweede partij met 1552 stemmen, die goed zijn voor drie zetels.

LHBTI en zondagsrust
Informateur Houtman constateert dat de onderwerpen ‘LHBTI’ en ‘zondagsrust’ nog steeds twee gevoelige thema’s zijn in het dorp. Houtman: “Uit de gesprekken uit de tweede ronde is mij gebleken dat het verschil in opvatting over het beleid op het gebied van de zondagsrust en het LHBTI-beleid tussen enerzijds SGP (met enigszins ChristenUnie) en de andere partijen anderzijds nog zodanig groot is, dat het zeer moeilijk, zo niet onmogelijk lijkt om deze verschillen zodanig te overbruggen dat er binnen een coalitie een werkbare eenheid van beleid ontstaat. Bovendien blijkt een meerderheid van de partijen niet bereid te zijn om op dit moment veel tijd te besteden aan een hernieuwde discussie over principiële standpunten, omdat deze al diverse malen gevoerd is. Gezien de bestaande verschillen tussen SGP enerzijds en de andere partijen anderzijds, ziet met uitzondering van de ChristenUnie geen van de andere partijen op dit moment een college met daarin de SGP als wenselijk dan wel mogelijk.”

Coalitie
Wat de heer Houtman betreft doet een coalitie met daarin  VVD, CDA, D66 en ChristenUnie recht aan het feit dat dan een meerderheid van de uitgebrachte stemmen deel neemt aan het college. Verder zijn de beide winnaars (VVD en D66) vertegenwoordigd en is er een balans tussen confessioneel en niet-confessioneel. Verder schrijft Houtman: “Als partijen overeenstemming bereiken kan aansluitend geformeerd worden. Als deze overeenstemming niet haalbaar blijkt, zijn er andere werkbare combinaties van partijen denkbaar, waaronder combinatie met de PvdA.”

Nader onderzoek
Het is overigens geen wet van Meden en Perzen dat een informateursadvies automatisch wordt uitgevoerd en dat Alblasserdam dus de genoemde coalitie krijgt. Eerst zullen de vier partijen met elkaar om de tafel moeten om te zien of zo’n coalitie echt haalbaar is. Tijdens die gesprekken zal er overeenstemming bereikt moeten worden over vragen als: wie levert welke wethouder?  In een nieuwe college moet voldoende deskundigheid en affiniteit aanwezig zijn voor alle beleidsvelden. Verder zijn er vier partijen, maar kunnen er maar maximaal drie mensen (fulltime) wethouder worden. Ook daar moet een oplossing voor worden bedacht.

Raadsakkoord
Tot slot adviseert de informateur af te zien van een raadsakkoord, zoals dat werd voorgesteld door D66. “Gelet op het feit dat de grote meerderheid insteekt op een coalitieakkoord, is dat vooralsnog niet een logische weg om in te slaan. Er bestaan echter diverse organisatiemodellen die zowel elementen van een coalitieakkoord als van een raadsakkoord kennen. Investeer in een breed gedragen verantwoordelijkheid voor de koers en de nog te stellen prioriteiten van de gemeente,” zo luidt het advies van Houtman.

Deel dit bericht via...