ALBLASSERDAM – De gemeente en de aannemer hebben besloten gezamenlijk op te draaien voor de extra kosten voor het vervangen van het materiaal waar vijf bomen in waren geplant. De gemeente betaalt het nieuwe granulaat ter waarde van 8000 euro en de aannemer betaalt de uitvoeringskosten. Dat laat de gemeente desgevraagd weten.

De keuze voor bomengranulaat bij de aanleg van het nieuwe Raadhuisplein in Alblasserdam, blijkt een verkeerde keuze te zijn geweest. De gezonde toekomst van vijf nieuwe bomen was daarmee in gevaar gekomen en dus werd besloten om het materiaal waar de bomen in zijn geplant, te gaan vervangen. Ook lag het gevaar op de loer dat de wortels zouden zorgen voor ongelijke bestrating. De werkzaamheden gingen op 21 maart van start en duren ongeveer twee weken.

Aan het einde van de Havenstraat is een depot ingericht. Dit gaat tijdelijk ten koste van een aantal parkeerplaatsen. In een bericht op haar website legt de gemeente Alblasserdam uit: “Bij de opknapbeurt van het Raadhuisplein zijn de bomen in zogenoemd bomengranulaat geplant. Door de stenige structuur van dit materiaal gaat de verharding niet zakken. Tegelijkertijd biedt het voeding en holle ruimtes, waarin de boomwortels goed kunnen groeien. Nader onderzoek heeft aangetoond dat de kwaliteit van het gebruikte materiaal niet goed genoeg is om een gezonde toekomst voor de bomen te garanderen.”

Verder meldt de gemeente: “We hebben onderzocht of we dit konden oplossen door van bovenaf voor extra voeding en beluchting te zorgen. Omdat dit het probleem alleen maar tijdelijk oplost en omdat komt het straatwerk erdoor omhoog komt, kiezen we hier niet voor. Juist op deze plek met veel voetgangers willen ongelijke bestrating voorkomen. Daarom is besloten het bomengranulaat er uit te halen en te vervangen door materiaal dat wel aan de eisen voldoet. De aannemer en de gemeente proberen de hinder van het werk zo veel mogelijk te beperken.”

Deel dit bericht via...