ALBLASSERDAM – Wethouder Arjan Kraijo en Alblasserdammer Arie den Boer hebben vrijdag 25 maart 2022 bij het Buitenpad een nieuw informatiebord onthuld. Op het bord is meer informatie te vinden over ‘Natuurparel Liesgras’, de vlindertuin en natuurvriendelijke oevers. De wethouder en initiatiefnemer werden met een tweespan, bestuurd door Annelies Smit van arrensleeclub Glijen en Rijen naar de locatie gebracht. De wagen werd voortgetrokken door twee paarden, waaronder het inmiddels beroemde ‘zwempaard’ Sterre.

Paard Sterre sprong als veulen vijf keer in de sloot en moest drie keer door de brandweer worden gered. Daarmee haalde ze uiteindelijk uitgebreid het lokale en regionale nieuws.

Na aankomst onthulden wethouder Arjan Kraijo en initiatiefnemer Arie den Boer één van de twee informatieborden aan het Buitenpad ter hoogte van de Natuurparel (achter de speellocatie Groene Woude Wik, wijk Blokweer). De borden geven informatie over onder andere de Vlindertuin en de natuurvriendelijke oevers die zijn aangelegd.

In een persbericht meldt de gemeente Alblasserdam: “Een belangrijk thema dat momenteel speelt is het versterken van de biodiversiteit in combinatie met het ecologisch beheren van het aanwezige grondgebied. De gemeente Alblasserdam stimuleert in samenwerking met de stichting Prachtlint initiatieven vanuit de samenleving die ten goede komen aan het versterken van de biodiversiteit en het uitbreiden van dit gebied.”

Verder meldt de gemeente: “Het Prachtlint – voorheen Blauwzaam Lint genaamd – is een bijzonder fenomeen. Het is een lint dat de komende jaren in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden zal ontstaan doordat lokale initiatiefnemers natuurlijke parels creëren. De parels zijn bijvoorbeeld kleine percelen die bij- en vlindervriendelijk worden ingericht, waardevolle landschapselementen, duurzame initiatieven en andere karakteristieke elementen uit de streek. Deze parels worden aan elkaar verbonden door bermen en kaden die ecologisch worden beheerd. Uiteindelijk ontstaat er een vlinder- en bijenlint dat loopt van Alblasserdam tot Leerdam (en zoveel mogelijk andere plaatsen). Het achterliggende doel van het Prachtlint is dat mensen zelf bij kunnen dragen aan het realiseren en beheren van natuur in de eigen leefomgeving. Het streven is om met het Prachtlint het volgende bereiken: Het mooier en kleurrijker maken van de streek voor bewoners en recreanten, het versterken van de biodiversiteit, zodat het hier ook in de toekomst goed toeven is, het versterken van de contacten tussen alle betrokkenen bij de streek (burgers, bedrijven, scholen, overheid en instellingen) en het laten zien dat je, door zelf je handen uit de mouwen durft te steken, trots kan zijn op de streek waar je woont.”

Deel dit bericht via...