ALBLASSERDAM – Alblasserdammer Arie van ’t Zelfde heeft donderdagavond 24 maart 2022, uit handen van burgemeester Jaap Paans, een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. De heer Van ’t Zelfde is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij zette zich twaalf jaar lang als CDA-raadslid in voor Alblasserdam. Met name op de dossiers die te maken hadden met historie, monumenten, erfgoed en beschermd dorpsgezicht bracht Van ’t Zelfde altijd veel (vak) kennis mee.

Behalve raadslid, was de Damdorper ook actief in de Drechtraad en de gemeenschappelijke regeling Sportpark Souburgh. Daarnaast is Van ’t Zelfde een bekend gezicht bij de Historische Vereniging West-Alblasserwaard. Hij is daar onder meer voorzitter van de werkgroep ’tentoonstellingen’.

 

Burgemeester Jaap Paans sprak lovende woorden over het raadslid dat donderdag afscheid nam. De speech van de burgemeester is hieronder te vinden.

Geachte heer van ’t Zelfde, beste Arie
Ik kan me voorstellen dat jij vanochtend wakker werd met een speciaal gevoel. Zo’n gevoel dat je hebt als je begint aan een bijzondere dag. Je wist dat de gemeenteraad waarvan jij deel hebt uitgemaakt vanavond voor de laatste keer in deze samenstelling bij elkaar zou zijn. Dat we een punt zetten achter de raadsperiode 2018-2022. Een periode waarin we met elkaar veel hebben meegemaakt en tot stand hebben gebracht, zoals we zojuist al concludeerden.

Je wist ook dat dit voor jou de laatste keer is dat je hier als raadslid zit. Na maar liefst drie periodes draag je het stokje over aan je collega’s in de CDA-fractie. Ook dat geeft deze dag een bijzonder en misschien wel nostalgisch tintje. Wat je waarschijnlijk niet vermoed is dat deze dag voor jou om nóg een reden heel gedenkwaardig zal zijn. Die reden ga ik zo direct aan je onthullen.

Want, Arie, jouw inzet voor onze gemeente is niet onopgemerkt gebleven. Je hebt je sinds 2010 een betrokken raadslid getoond, zowel voor als achter de schermen. Je vervulde je taken met veel gevoel voor verantwoordelijkheid. Je optreden in deze zaal was altijd weloverwogen en goedgeïnformeerd. Je bent geen man van uitersten maar eerder iemand die de consensus zoekt. Dat deed je ook in de Drechtraad en binnen de gemeenschappelijke regeling sportpark Souburgh waarvan je al deze jaren lid was. Iemand die jou goed kent omschreef je als een aimabel mens en dat beaam ik van harte.

Voor je eigen partij, het CDA, was en ben je een vaste waarde. Je bent lid van de programmacommissie en verkiezingscommissie en als christendemocraat in hart en nieren blijf je de fractie ondersteunen. Grondgebied was jouw onderwerp maar je hart lag en ligt bij alles wat te maken heeft met monumenten, erfgoed, het beschermd dorpsgezicht en het Alblasserdam van weleer.

Die voorkeur is niet zo vreemd, want je hebt je jarenlang vakmatig met monumentenzorg beziggehouden. Door jouw kennis en kunde zijn veel beeldbepalende panden op de juiste manier gerestaureerd en zijn waardevolle stads- en dorpsgezichten intact gebleven. De restauratie van die prachtige Dordtse schouwburg Kunstmin was jouw laatste wapenfeit vanuit je functie bij de gemeente Dordrecht. Daar mag je trots op zijn!

Je bent ook al jaren lid van de Historische Vereniging West Alblasserwaard. Jouw adviezen waren onmisbaar bij de restauratie het mooie onderkomen aan het Cortgene 3 in 2010. Daarmee is een waardevol stukje oud Alblasserdam in oude luister hersteld en voorlopig veiliggesteld voor de toekomst. Ik zeg bewust ‘voorlopig’, want de zorg voor monumenten houdt nooit op, zoals jij als geen ander weet.
Binnen de historische vereniging ben je voorzitter van de werkgroep Tentoonstellingen. Onder jouw bezielende leiding kwamen mooie tentoonstellingen tot stand over bijvoorbeeld de Hawker Typhoon, de geschiedenis van politie, bandweer en gezondheidszorg in Alblasserdam en de verbouwing van het gemeentehuis.

Die interesse voor historie betekent niet dat jij een stoffige mens bent dat in het verleden leeft. Integendeel! Bij goede monumentenzorg is bestaansrecht nu en in de toekomst essentieel. Dus niet een renovatie uitvoeren en er dan een stolp overheen zetten. Maar kijken hoe een gebouw van vroeger behouden kan blijven en tegelijk in een behoefte van nu kan voorzien. Zoals we bijvoorbeeld hebben gedaan met ons gemeentehuis.

Maar wat betekent die interesse voor historie dan wel?
Ik denk het betekent dat jij belang stelt in waar we vandaan komen. Omdat je weet dat de geschiedenis maakt wie wij zijn. Dat verleden, heden én toekomst eigenlijk één geheel vormen. Je beseft ook dat we als overheid de taak hebben om verleden, heden en toekomst recht te doen. Herstellen en behouden maar ook meegaan met verandering. Jij weet het naadloos met elkaar te verbinden. Ik hoop dat je dit nog lang en in goede gezondheid kunt blijven doen!

Beste Arie, dan ga ik je nu de derde reden vertellen waarom het vandaag voor jou een bijzondere dag is.
Vanwege alles wat ik zojuist heb verteld heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd jou te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Van harte gefeliciteerd!

Ook vanuit de CDA-fractie werden warme woorden gesproken over Van ’t Zelfde.

Beste Arie,

Namens de CDA fractie wil ik graag ook enkele woorden tot jou richten.

De eerste keer dat we elkaar tegenkwamen was ergens in 2008. Waarschijnlijk op de kamer van Sjoerd Veerman. Jij was toen burgerraadslid en ik kwam net in Alblasserdam wonen. Vaak was je tijdens die vergaderingen een man van weinig woorden…. totdat… we een onderwerp hadden dat jou raakte. Voor iedereen die jou een beetje kent is het duidelijk dat ik het dan over de zorg voor monumenten heb. Of breder jouw interesse in historische architectuur. Dat onderwerp laat jouw hart sneller kloppen. Maar daarover later meer. Wie kon toen vermoeden dat ik je nu, 14 jaar later, bij je afscheid na drie periodes als raadslid zou mogen toespreken.

En Arie in die 14 jaar heb je nogal wat sporen achtergelaten in onze mooie gemeente. Natuurlijk is de tijd nu veel te kort om al die verdiensten op te noemen. Maar een paar wil ik er wel langslopen. Want naast raadslid was je ook voorzitter van de auditcommissie, je was lid van de gemeenschappelijke regeling Sportpark Souburgh, je was lid van de Drechtraad en dit is slechts een greep. Inhoudelijk hield je jezelf ook met veel onderwerpen bezig. Zo was je onderdeel van de werkgroep luchtkwaliteit waarin we ons sterk maken voor een schone lucht in Alblasserdam. Ook hield je jezelf bezig met de stichting die de Sluis wil heropenen…. Maar gezien je werkzaamheden in de raad heb je die functie ook snel weer laten vallen. En binnen het CDA laat je ook van je horen. De C van ons CDA is bij jou in goede handen. Regelmatig grijp je hierop terug. Het is voor jou de vaste waarde; een richtsnoer. Zijn we nog met het goede bezig? Dat waardeer ik zeer in je!

Twee onderwerpen wil ik er wel uitlichten. Op jouw initiatief is de gemeente begonnen met een burgerbegroting. Jij vond het van belang dat een ingewikkeld en omvangrijk document zoals onze begroting is ook simpel uitgelegd moest kunnen worden. Overzichtelijk en op twee a4’tjes. Sinds die vergadering op 11 november 2014 kennen we ook in Alblasserdam de burgerbegroting.

Een ander initiatief van jouw hand was de reanimatiecursus voor raadsleden. In 2018 deed je dit voorstel in de raad wat direct omarmd is door alle raadsleden. De eerste zes minuten na een hartstilstand zijn van levensbelang. Jij nam dit initiatief, de burgemeester melde zich direct aan en vele raadsleden volgden.

Maar Arie, zoals ik tijdens mijn inleidende woorden al zei kom ik terug op jouw zorg voor monumenten.

Je bent namelijk een meer dan bevlogen persoon als het hierom gaat. Zodra het over monumenten gaat of ons beschermd dorpsgezicht ga jij op het puntje van je stoel zitten. Zodra je de kans krijgt vertel je in geuren en kleuren de geschiedenis en de details van een woning of gebouw.

Niet zelden vonden wij een bouwplan ‘wel mooi’ maar dan wist jij ons te verbeteren dat als je iets wil bouwen volgens de ‘delftse school’ deze verbeelding toch echt niet de bedoeling kon zijn. Of bij een in mijn ogen mooie restauratie van een gevel gaf jij aan dat deze mensen een totaal verkeerde techniek hadden gebruikt. Als wij iets monumentaal vonden omdat het een oud gebouw was wist jij ons te vertellen dat dit al zo vaak herhaald was dat nauwelijks sprake kon zijn van enige monumentale waarde.

De grootste misser maakte ik misschien wel rondom de keuze voor nieuwbouw of renovatie van IKC de Twijn aan de Parallelweg. Ik had voorkeur voor nieuwbouw. Dit had de voorkeur van de school én we hadden toch nog zo’n gebouwtje staan… Dat had ik natuurlijk helemaal fout gezien. De Boeg was een van de weinige ‘hallenscholen’ die er nog stonden in Nederland. Kenmerkend voor de bouw na de tweede wereldoorlog. Dit waren typische ‘onopvallende bakstenen blokjes’ die ‘het gebrek aan tijd en geld uit de wederopbouwtijd weerspiegelen’. En zo was het ook door Maaskant bedoeld. Dat we nog een school hebben in precies hetzelfde gebouw kon geen argument zijn. Juist de twee gebouwen naast elkaar accentueerden het karakter van deze kenmerkende gebouwen.

Arie zo hebben we meer discussies met elkaar gehad. Maar eerlijk is eerlijk ik heb er veel van geleerd. Jouw passie voor erfgoed zullen wij niet snel vergeten en in de fractie nog regelmatig terug laten komen.

De stemverklaring tijdens de laatste raadsvergadering afgelopen dinsdag was erg belangrijk voor je. Het beschermd dorpsgezicht was een van de redenen voor jou om in de raad te stappen. Daar moeten we voor blijven staan!!

Arie, een laatste moment dat ik nog met je wil delen. Omdat het de warme kant die je hebt benadrukt. Toen ik in 2010 als lijsttrekker gevraagd werd voor het CDA ben ik op een avond naar jullie thuis gekomen. We zaten aan de keukentafel en ik vertelde je dat ik in overweging nam om het te gaan doen. Je keek me aan en zei me: ‘als jij het ziet zitten heb je mijn onvoorwaardelijke steun’. Hierdoor gaf je mij het vertrouwen om dat te doen. Bedankt daarvoor.

Arie in de fractie gaan we je missen! Maar we gunnen je ook alle tijd samen met Ada. We nemen binnenkort nog een keer afscheid op de CDA bijeenkomst. Maar dat afscheid is maar relatief. We komen elkaar zeker tegen danwel privé danwel voor het CDA.

Arie, bedankt voor onze samenwerking en voor al je inzet voor Alblasserdam!

Deel dit bericht via...