ALBLASSERDAM – Het was donderdag 24 maart 2022 precies 12,5 jaar geleden dat de website Alblasserdamsnieuws.nl werd geregistreerd. Dat moment ging niet onopgemerkt voorbij. Als waardering voor zijn werk kreeg journalist Peter Stam een koperen plaquette op het kunstwerk De Vier Windstreken aangeboden. Kunstenaar Roel Teeuwen, bevestigde deze plaquette op de zijde die Peter koos. Burgemeester Jaap Paans was, als spreekbuis namens de Alblasserdammers, bij dit feestelijke moment.

Op de tekstplaat staan onder meer de woorden Onafhankelijk – Informatief – Verbindend. Voor Peter Stam kwam het eerbetoon als een verrassing. Om hem naar het gemeentehuis te ‘lokken’ was een overleg met hem gepland. Tijdens dit overleg brak de burgemeester in, gewapend met bloemen en met de koperen tekstplaat. Daarna verplaatste het gezelschap zich naar het kunstwerk op de rotonde aan de Randweg / Plantageweg voor het bevestigen van de plaquette.

Verbinder en luis in de pels
Namens alle Alblasserdammers spreekt de burgemeester erkenning uit aan Peter Stam, omdat zijn goedbezochte website voor verbinding zorgt in het dorp. Hij brengt niet alleen het grote en kleine lokale nieuws, maar zet zijn site ook in voor bijvoorbeeld een zoektocht naar een verdwenen step. Of hij maakt er melding van wanneer een hond zonder zijn baas aan de wandel is gegaan. Misschien nog wel belangrijker is zijn rol in de lokale democratie als onafhankelijk journalist. Hij volgt ontwikkelingen op de voet en stelt als een luis in de pels kritische vragen als hij vindt dat dit nodig is.

Kunstwerk De Vier Windstreken
De Vier Windstreken is gemaakt door Marry Teeuwen- de Jong. Het beeld is geïnspireerd op het historische maritieme verleden van Alblasserdam en heeft vier zeilen die verwijzen naar de verschillende windrichtingen . Bij de onthulling in het jaar 2000, werd het beeld opgedragen aan de oud-wethouder en Kaaphoornvaarder Leen Smit. Hiermee startte ook het project waarbij de bevolking de gelegenheid werd geboden een persoonlijk tekst op een koperen plaat toe te voegen, zodat dit beeld niet alleen een herkenningsteken voor de entree van de gemeente zou zijn maar ook een plek waar iedereen zijn persoonlijke boodschap op achter kon laten, zodat na enkele decennia deze plastiek ook een extra historische waarde zou krijgen.

Wie verdient nog meer een plek op het kunstwerk?
Iedere Alblasserdammer kan een plaatje laten bevestigen op het kunstwerk voor elke denkbare reden. Of nu is om iemand te eren, te feliciteren, te herdenken of om een gedachte te uiten. Er zijn plaatjes in verschillende afmetingen beschikbaar die in prijs variëren van vijf tot tachtig euro. Daar komen de kosten bij voor het graveren van de tekst en het bevestigen. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan de Historische Vereniging West-Alblasserwaard. Wie een persoonlijke tekst op het kunstwerk wilt achterlaten, kan contact opnemen met Roel Teeuwen via e-mailadres [email protected].

Persoonlijke toevoeging Peter Stam
12,5 jaar geleden werd deze website officieel geregistreerd. Het duurde daarna nog enkele maanden voordat er structureel plaatselijk nieuws op te vinden was. In de afgelopen jaren verschenen er meer dan 15.000 artikelen. Veel van deze artikelen kwamen tot stand dankzij de tips van betrokken lezers. Ik wil iedereen die in de afgelopen jaren heeft meegedacht en tips heeft gegeven, hiervoor hartelijk danken!

Veel artikelen zijn in de afgelopen jaren voorzien van commentaar. Ruim 180.000 keer werd een reactie achtergelaten op de website Alblasserdamsnieuws.nl en een veelvoud daarvan werd geplaatst via de sociale mediapagina’s. In het begin ging dit via Hyves en later via Twitter en Facebook. Als het over Alblasserdamsnieuws gaat, gaat het ook vaak over die reacties. En dan niet altijd in positieve zin. Het ideaalbeeld van mij is dat de lezer gefundeerd en vrijuit een mening kan geven bij het nieuws. Op die manier vullen nieuws en publieke opinie elkaar aan en kunnen we van elkaar leren.

-In de praktijk blijkt dat echter helaas niet altijd zo te werken en eindigt een goeie discussie in leeg ‘gekakel’. Om daar iets aan te doen, zijn er in het verleden al diverse acties ondernomen. Zo kon men een tijd lang alleen onder een eigen naam en mailadres reageren, zijn er ‘duimpjes’ ingevoerd bij de reacties, zijn reacties met enige vertraging geplaatst, zijn er diverse oproepen gedaan om het netjes te houden. Ook is wel eens overwogen de reactiemogelijkheid definitief uit te zetten. Toch zie ik nog steeds de meerwaarde in van een reactiemogelijkheid. Ik vind het belangrijk dat iedereen vrij moet kunnen schrijven wat men denkt en voelt. Uiteraard binnen de wettelijke kaders. Die vrijheid van het ‘vrije woord’ staat mijns inziens steeds meer onder druk. Zeker nu bijvoorbeeld in de afgelopen maand al op internationaal niveau is besloten dat wij in Europa bepaalde websites niet meer mogen lezen. Ik denk dat dit geen juiste weg is.

Als het gaat om de reacties, zou mijn oproep zijn: probeer waarde toe te voegen. Plaats een reactie alleen als deze waarde bevat en niet als het alleen maar is om bijvoorbeeld een ander af te katten. Zet ‘m op!

Via deze weg wil ik nogmaals iedereen van harte danken voor alle steun in de afgelopen jaren. Ook in de komende jaren hou ik me aanbevolen voor tips, aanvullingen en correcties.

Deel dit bericht via...