ALBLASSERDAM – Burgemeester Jaap Paans heeft deze week de details bekend gemaakt van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezing die afgelopen woensdag plaatsvond in Alblasserdam. Opvallend is onder meer de voorkeursstemmen die de vrouwen op de kieslijst kregen. Op het stembiljet stonden 73 mannen en 14 vrouwen. Van de 8694 stemmen, gingen er ruim 2000 naar die veertien vrouwen. Margreet de Deugd – Bos, lijsttrekker kreeg met 945 stemmen de meeste. Drie andere vrouwen, kregen zoveel voorkeurstemmen, dat zij in de gemeenteraad mógen. Twee van hen gaan echter niet.

Tessa Stegman (D66), Coby van der Linden (PvdA) en Mieke van ’t Verlaat (VVD) kregen zoveel voorkeursstemmen, dat dit drietal deel mag nemen in de Alblasserdamse gemeenteraad. Tessa Stegman maakt die keuze en komt in de nieuwe raad.

Coby van der Linden en Mieke van ’t Verlaat gaan van het raadslidmaatschap afzien. Van der Linden liep onlangs een complexe botbreuk op en moet revalideren. Lijsttrekker Wim van Krimpen legt uit: “Het is voor haar een niet te overziene uitdaging als raadslid. Wel wordt er gekeken naar een burgerlidmaatschap en interne opleiding PvdA naar raadslid.”

Mieke
Mieke van ’t Verlaat van de VVD wil ook niet in de gemeenteraad. Tijdens de verkiezingsavond gaf zij al aan niet langs de weg van voorkeursstemmen in de raad te willen komen. Lijsttrekker Herman Verweij vertelt: “Die keuze respecteren wij. Wij zijn blij met haar inzet en zij zal als burgerraadslid deel uitmaken van onze fractie.”

Ongeldig en blanco
Andere opvallende zaken bij de gemeenteraadsverkiezing waren de 49 blanco stemmen en de 32 ongeldige stemmen.

Voorkeursstemmen alle partijen
Tot slot de opvallendste voorkeursstemmen, uitgezonderd de lijsttrekkers zelf per partij. Bij de SGP kreeg prof. dr. ir. Eric Boersma de meeste voorkeurstemmen. Bij de PvdA was dit Coby van der Linden. Bij het CDA tandarts André Ruikes. Bij de VVD kreeg Arjan Dekker de meeste voorkeursstemmen. Bij D66 was dit Tessa Stegman en bij de ChristenUnie Bas Romeijn.

Zetelverdeling
De nieuwe zetelverdeling van de gemeenteraad is ook definitief vastgeteld. De SGP krijgt er vijf, de PvdA, de VVD, het CDA en D66 krijgen er drie en de ChristenUnie krijgt er twee. Bij elkaar zijn dat negentien zetels.

Het volledige proces verbaal is hier te downloaden.

Tijdens een openbare bijeenkomst in het gemeentehuis maakte burgemeester Jaap Paans de definitieve verkiezingsuitslag van de gemeenteraadsverkiezing 2022 bekend.

Deel dit bericht via...