KINDERDIJK – Diederik Gommers, intensivist bij het Erasmus MC in Rotterdam en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, heeft zaterdag 29 januari 2022 de Kinderdijkse molens in de schijnwerpers gezet. Gommers: “Ik mocht het licht ontsteken bij de molens van Kinderdijk in verband met de derde editie van World Neglected Tropical Diseases (NTD) Day. Een wereldwijde beweging om de ‘vergeten’ tropische ziekten’ uit te roeien.”

Verder meldt Gommers: “Over deze infectieziekten hoor je weinig, maar de gezondheid van 1,7 miljard mensen lijdt eronder; omgerekend gaat het dus om één op de vijf mensen. Wat het nog lastiger maakt is dat ze vooral mensen treffen die in extreme armoede leven. Van zeer ernstige en dodelijke aandoeningen tot vervelende kwaaltjes. Een greep uit de tropische ziektes: Dengue, Lepra, Hondsdolheid, Schurft, Schistosomiasis.”

In de tropen kunnen deze ziektes af en toe oplaaien door bijvoorbeeld een gebrek aan hygiëne of besmetting met parasieten die hier niet voorkomen. Sommige van de ziekten worden overgedragen door besmette muggen.

UNESCO Werelderfgoed ondersteunt dit project en wil aandacht vragen voor NTD.

Foto: Diederik Gommers, Professor Intensive Care Medicine at Erasmus MC.