ALBLASSERDAM – Cultureel Centrum Landvast aan de Haven in Alblasserdam wordt in februari 2022, door GGD Zuid-Holland Zuid, gebruikt als tijdelijke coronavaccinatielocatie. Er wordt in Alblasserdam gevaccineerd op 7, 8, 14, 15, 21 en 22 februari met het mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om een eerste, tweede of derde vaccinatie. Verder kunnen mensen er op die dagen terecht voor vragen over het coronavaccin.

De nieuwe vaccinatiemogelijkheid komt onverwacht, want nog geen drie maanden geleden meldde de gemeente Alblasserdam op haar website dat Alblasserdammers toen de ‘laatste kans’ hadden om dichtbij en onder afspraak te laten vaccineren. Dat blijkt niet zo te zijn. Er is gekozen voor een nieuwe fase in de vaccinatiecampagne. “Van massavaccinatie gaat de focus van de GGD ZHZ naar wijkgericht vaccineren,” meldt de GGD.

Wijkgericht vaccineren
Verder meldt de GGD: “De vaccinatiecampagne is een nieuwe fase in gegaan. Naast de huidige vaste vaccinatielocaties in Gorinchem, Dordrecht en Puttershoek opent de GGD ZHZ zes tijdelijke vaccinatielocaties. Hierdoor biedt de GGD ZHZ alle inwoners van Zuid-Holland Zuid de gelegenheid laagdrempelig, dichtbij huis en zonder afspraak een vaccinatie te halen.De wijkgerichte aanpak heeft als doel begrijpelijke informatie te geven over het coronavirus, testen en het vaccin. Er is door de GGD ZHZ bewust voor gekozen tijdelijke vaccinatielocaties te openen in wijken waaruit signalen komen dat mensen moeite hebben met het maken van een vaccinatieafspraak. Dit kan te maken hebben met het niet (goed) begrijpen van de informatie en/of met de afstand tot een vaccinatielocatie.”

Tijden
De vaccinaties vinden in Landvast op de genoemde data plaats tussen 12.00 uur en 18.00 uur.

Kinderen
Kinderen tussen de 12 en 18 jaar kunnen op de tijdelijke vaccinatielocaties terecht voor hun 1ste en 2de vaccinatie. Kinderen tussen de 5 en 11 jaar kunnen alleen op afspraak terecht bij de vaste vaccinatielocaties in Gorinchem, Dordrecht en Puttershoek. Voor kinderen van 12 tot en met 15 jaar geldt dat zij begeleid moeten worden door een volwassene. Kinderen van 16 en 17 jaar mogen zonder begeleiding komen.

ID en mondkapje meenemen
Iedereen die een vaccinatie wil, moet een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart)laten zien en een mondkapje dragen. Ook kinderen tussen de 12 en 18 jaar moeten een legitimatiebewijs laten zien. Bij kinderen tussen 5 en 11 jaar moet de ouder een ID-bewijs bij zich hebben.