ALBLASSERDAM – Afgelopen weekeinde is in Alblasserdam 480 kilo zwerfvuil opgeruimd door zo’n 120 vrijwilligers, waaronder veel kinderen. Qua gewicht werd er twee keer zoveel zwerfvuil opgeruimd als dat in september gebeurde. Het zwerfvuil werd gedomineerd door blikjes, mondkapjes, vuurwerkresten. Maar er werden ook gebruikte coronatesten en een fiets in een sloot aangetroffen.

De actie was onderdeel van Alblasserdam Schoon van Peter van der Spoel. Eens in de paar maanden organiseert hij een opruimdag in Alblasserdam. Van der Spoel blikt terug op een geslaagde dag: “Het was een koude winterdag, vooral daar waar de wind vat op je had. Het was weer mooi om alle enthousiaste mensen mee te maken. Wat waren ze weer fanatiek.

Er zijn bijvoorbeeld 5 mensen op de Hoogendijk en de weg naar de parkeerplaats van de Q-Buzz-bussen bezig geweest. Een gebied waar toch niet zo heel mensen komen zou je zeggen.

Maar er zijn toch 11 vuilniszakken vol weggegooid afval opgeraapt, waarvan heel veel blikjes waar dan weer 90% van Redbull is.”

Van der Spoel vervolgt: “Ook in het dorp bleek er, ondanks dat de gemeentewerkers iedere week weer heel veel afval opruimen, toch weer heel veel te liggen. Er werden zelfs gebruikte zelftests gevonden. Bijna iedereen wist mij te melden dat er veel meer afval lag dan de vorige keren. En dat was niet verkeerd opgemerkt want toen ik ‘s avonds een volle bus ging lossen bij de gemeentewerf, heb ik alles weer gewogen en het bleek dat alle deelnemers met elkaar liefst 480kg afval verzameld hadden. Daar ben ik toch wel van geschrokken, want dat is 2 keer zoveel als afgelopen september. Dan ga je jezelf toch afvragen hoe zoiets kan.”

Van der Spoel heeft wel ideeën hierbij: “Alle bosschages zijn veel opener, dus daar werd veel gevonden. Alles was nat dus er komt daardoor iets meer gewicht in de zakken. Er ligt natuurlijk nog wat rotzooi van het vuurwerk. Of degenen die de rommel op straat mikken zijn actiever geworden in de coronatijd. De horeca en de winkels zijn/waren dicht. Aan de andere kant is het overduidelijk dat er bijna geen PET-flesjes meer liggen, maar daardoor juist weer veel meer blikjes. Het statiegeld werkt hier dus prima. Het is best wel zorgwekkend hoe erg we met onze eigen omgeving omspringen. Wel heel fijn is het feit dat de vaste sponsors McDonald’s, Plus van Holten en Bakker J van der Wegen de actie blijven steunen. Hartelijk dank daarvoor.”

Tot slot is er nog een vraag over een gevonden fiets. Van der Spoel zegt hierover: “Ik kreeg een app van een deelnemer dat hij met zijn zoon een vrij nieuwe fiets uit de singel op het Kruispunt van Eesterensingel/Plantageweg had gevist en  in het gras had gelegd nabij de bushalte met het fietsenrek. Ik zou de fiets met de bus oppikken maar toen ik daar wat later kwam was er geen fiets meer te vinden. Het is een hele opvallende fiets. De vraag is nu of de rechtmatige eigenaar de fiets heeft weggehaald of iemand die zijn kans schoon zag.”

Deel dit bericht via...