ALBLASSERDAM – In Alblasserdam zijn vrijdag 14 januari 2022 tal van winkels en horecagelegenheden geopend. De actie is een noodsignaal vanuit ondernemend Alblasserdam richting de plaatselijke en vooral de landelijke overheid om aan te geven dat het huidige coronabeleid onhoudbaar is voor de ondernemers in het dorp. Rond 09.00 uur werd dit signaal extra kracht bijgezet met een demonstratie op de Dam. De aanwezigen werden toegesproken door Gert-Jan van Dommelen van de winkeliersvereniging. Daarna volgde een sportieve workout. De demonstratie werd naar schatting door zo’n 150 mensen bezocht.

De actie in Alblasserdam kon rekenen op ruime media-aandacht. WNL was al vanaf 07.00 aanwezig en zond via NPO1 live interviews uit met onder meer de ondernemers en burgemeester Jaap Paans. Ook de Telegraaf, het AD, Rijnmond, NRC, ND, de Volkskrant, Trouw en De Klaroen deden verslag van de situatie in Alblasserdam of namen Alblasserdam op in hun berichtgeving.

De opening van de winkels gaat tegen het coronabeleid van het rijk in. Enerzijds heeft burgemeester Paans begrip voor de getroffen ondernemers; anderzijds kan en mag hij niet op eigen gelegenheid rijksregels negeren. Toch hoeven ondernemers die zich netjes gedragen en open zijn, niet bang te zijn voor boetes. “Ik ga vandaag geen boetes uitdelen,” beloofde Paans in een interview met WNL. Hoewel dit door sommigen werd uitgelegd dat dit inhoudt dat er geen handhaving zal plaatsvinden, is dat niet het geval. De boa’s in Alblasserdam zijn wel aan het werk en gaan in gesprek met de ondernemers over waarnemingen die zij doen. Een ondernemer kan bijvoorbeeld wel een officiële waarschuwing krijgen. En ook bij echte excessen kan er worden opgetreden. Wat die excessen zijn? Paans: “Op het moment dat hier duizend mensen in één keer een winkel binnen stormen, a la de doldwaze dagen, dan is dat niet een situatie die we wensen, maar als een ondernemer wil laten zien dat hij op grote afstand mensen kan laten zien dat ze daar vanaf morgen weer veilig kunnen winkelen is er natuurlijk niet meteen een reden om in te grijpen.”