ALBLASSERDAM – Rita Korevaar uit Alblasserdam heeft vrijdagavond 24 december 2021, tijdens kerstavond, kaarsjes geplaatst bij de vijf oorlogsgraven op de begraafplaats aan de Kerkstraat in Alblasserdam. Het initiatief voor het plaatsen van kaarsjes bij oorlogsgraven ontstond een aantal jaar geleden. Het is bedoeld als eerbetoon aan de gesneuvelde militairen.

Lichtjesactie
De lichtjesactie startte in 2015 met een oproep van Dick Jansen uit Burgum. Via sociale media werd vanuit het hele land gehoor gegeven aan zijn oproep. Op 140 plaatsen in Nederland werden kaarsjes bij oorlogsgraven geplaatst. In de jaren die volgden, werden er steeds meer kaarsjes aangestoken.

Belangrijk
Rita Korevaar uit Alblasserdam gaf eerder al aan het belangrijk te vinden dat er aandacht blijft voor ‘hen die vielen’. “Het is een klein gebaar, maar belangrijk om de soldaten met een kaarsje te eren tijdens de kerstdagen. Als dank voor hun grootste offer: hun leven voor onze vrijheid,” vertelde zij eerder.

Erehof
Op de begraafplaats aan de Kerkstraat in Alblasserdam is achter de Oude Toren een erehofje met vier Nederlandse oorlogsgraven en een Belgisch oorlogsgraf. De Nederlandse graven zijn van Cornelis Aafjes (21 jaar), Willem Johannes Hardam (24 jaar), Willem Bastiaan van der Velden (29 jaar), Jacob Verhoeven (27 jaar). Het Belgische graf is van: Jean Noel Charles Marie van Daele (31 jaar).

De kaarsjes blijven tot en met Tweede Kerstdag staan.