ALBLASSERDAM – Vele honderden mensen hebben zaterdag 13 november 2021 Sinterklaas en zijn pieten feestelijk onthaald in de haven van Alblasserdam. De Sint kwam per boot aan bij het Zuiderstek. Hij kreeg daarbij politiebegeleiding op het water. Normaal gesproken legt de pakjesboot aan bij de watersportvereniging, maar dit jaar was besloten dat deze zou afmeren bij de aanlegsteiger ter hoogte van de ophaalbrug. Er was dit jaar gekozen voor een alternatieve route, zodat er niet teveel mensen te lang bij elkaar zouden staan. Dit in verband met de maatregelen rondom het coronavirus.

Welkom
Sinterklaas werd welkom geheten door burgemeester Jaap Paans en vervolgens door de vele honderden kinderen en ouders die klaarstonden om een glimp van de goedheiligman op te vangen. Zwarte pieten en roetveegpieten deelden kruidnoten en pepernoten uit.

De stoet trok via het Zuiderstek naar de Dam. Daar stapte Sinterklaas op zijn paard en reed via de Plantageweg en de Van Eesterensingel naar winkelcentrum Makado. Normaal gesproken worden ook de winkels in het Makado bezocht, maar dit jaar was besloten dat alles alleen in de buitenlucht zou plaatsvinden, in de hoop daarmee coronabesmettingen te voorkomen.

Prijswinnaars
Bij het Makado werden de prijzen van de kleurplatenwedstrijd uitgedeeld. Er waren prijzen voor de kinderen Kai de Jong, Lobke Woudenberg, Jayda Helderop en Timo Prins.

Sneller klaar
De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde dag met veel bezoekers. “In Alblasserdam was het allemaal nog net wat hectischer dan in Kinderdijk en Nieuw-Lekkerland. Op punten waar werd vertraagd, was het druk, maar alles was ook mooi in beweging. Doordat er zoveel meer beweging was, waren we ook sneller klaar dan vooraf was gedacht,” zo laat één van de organisatoren weten.

Kwart
Verder schat de organisatie in dat ongeveer een kwart van de bezoekers afkomstig was uit andere plaatsen dan Alblasserdam: “Er waren ook veel mensen uit Papendrecht, Rotterdam en andere plaatsen aanwezig, omdat in die plaatsen met een QR-code werd gewerkt of omdat er in dit gemeenten niets werd georganiseerd.”

Warm onthaal
Burgemeester Jaap Paans van Alblasserdam constateerde dat veel kinderen met hun ouders het Zuiderstek in Alblasserdam hadden gevonden om Sinterklaas na twee jaar een warm onthaal te geven. Paans: “Hartverwarmend om te zien en tegelijk ook de bevestiging van de noodzaak om – gelet op de coronabesmettingen in het land en in ons dorp – met elkaar de komende drie weken strikt afstand te houden waar geen CoronaCheck plaatsvindt. Handen te wassen en te testen bij twijfel of klachten.”