ALBLASSERDAM – De opening van de Zeilmakersstraat in Alblasserdam is vrijdagmiddag 12 november 2021 anders verlopen, dan was gepland. De straat zou om 16.00 uur door wethouder Arjan Kraijo worden geopend. “Dat gaat alleen niet, want wethouder Kraijo moet in quarantaine, in verband met een coronageval in zijn gezin en wethouder Jongmans, die we daarna benaderd hebben, is aan het bijkomen van een coronabesmetting. En dus is het stokje aan mij overgedragen,” vertelde Herman Schnitker, hoofd van de afdeling ‘buitenruimte’ van de gemeente Alblasserdam.

Schnitker vertelde over het reconstructieproject dat in mei 2018 al van start ging. Hij ging in op de goede samenwerking tussen de bewoners, de ondernemers van het winkelcentrum Makado, de uitvoerder van de klus en Woonkracht10.

Regenwater niet in riool
In ongeveer een half jaar is de riolering in de Zeilmakersstraat vervangen en is de bestrating vernieuwd en opgehoogd. Er is geprobeerd om de straat klimaat- en toekomstbestendig te maken. Samen met Woonkracht10 kozen bewoners ervoor om hun tuinen te vergroenen. Ze stonden één meter van hun tuin af zodat een lange, doorlopende haag langs de straat geplant kon worden. De platanen in de straat zijn
tijdens de reconstructie beschermd en konden op één na behouden blijven. Het regenwater dat op de woningen valt komt niet
meer in het riool terecht, maar stroomt naar de nabijgelegen Van Eesterensingel. “Een verbinding tussen deze singel en het water van Bos Rijkee zorgt voor een constant grondwaterniveau. Dit heeft een positief effect op de bomen en beplanting,” aldus de gemeente Alblasserdam.

Verkeer en straatbeeld
Een wegversmalling, een slinger in de rijbaan en hoogteverschil moeten ervoor zorgen dat auto’s minder snel door de Zeilmakersstraat kunnen rijden. De winkeliers in het Makadocentrum kunnen hun afval binnenkort kwijt in nieuwe, ondergrondse containers. Behalve woonstraat is de Zeilmakersstraat de verbindingsroute naar parkeerterrein Nedersassen en de bevoorradingsweg voor winkelcentrum Makado. In aanloop naar de reconstructie is met alle betrokken partijen overleg geweest.

Pakketje
De gerenoveerde straat werd door Herman Schnitker geopend met het doorknippen van een lint. De buurtbewoners kregen donderdag al een feestelijk cadeaupakketje door de brievenbus als verrassing.