ALBLASSERDAM – Bij voetbalvereniging De Alblas zijn deze week negen spelers van de selectie positief getest op het coronavirus. Dat laat de club vrijdag 29 oktober 2021 in een persbericht weten. Afgelopen zaterdag vond bij de club de derby plaats tussen vv De Alblas en vv Alblasserdam.

3e helft
Het bestuur van vv De Alblas meldt hierover: “Een wedstrijd die altijd iets extra’s brengt, zowel aantallen bezoekers als emotie. Als bestuur wilden we ook naar aanleiding van de 250ste  wedstrijd van onze keeper een 3de helft organiseren. De intentie hiervan was dit, net als het voorgaande feest van een paar weken terug, buiten te organiseren. We hebben dus ook de horeca op het terras geopend om zoveel mogelijk mensen buiten te houden.”

QR-code
Het bestuur van vv De Alblas vervolgt: “Volgens de richtlijnen op de website van NOC-NSF mogen kantinebezoekers zonder coronatoegangsbewijs niet zittend consumpties nuttigen. Daarom hebben wij preventief (nagenoeg) alle stoelen uit de kantine verwijderd, hebben wij de bezoekers middels posters geattendeerd op het kunnen tonen van hun QR-code en wilden wij (steekproefsgewijs) controleren. Na de altijd hectische afsluiting van de derby bleek het feest later ook langzaam maar zeker naar binnen te zijn verplaatst. Hierop hebben wij als bestuur – in retrospect te naïef – gereageerd. Niet in de laatste plaats vanwege de grote hoeveelheid feestende voetbalsupporters van beide clubs hebben we besloten het feest langzaam te laten uitdoven, zodat we om 20.00 uur konden afsluiten.”

Aantal besmettingen
Leden van voetbalverenigingen De Alblas en Alblasserdam lieten deze week via diverse kanalen weten dat er ‘zeker 25 besmettingen’ zijn bij zowel spelers als toeschouwers. Volgens het bestuur van vv Alblasserdam is er bij hun club tot nog geen besmetting bekend die te maken heeft met de derby en de ‘afterparty’. “Vooralsnog hebben wij bij VVA geen besmettingsgevallen die te herleiden zijn naar deze wedstrijd,” aldus Edwin Meijer van het bestuur. En ook bij vv De Alblas zijn de aantallen die leden noemen, niet bekend. De club meldt: “Het aantal besmettingen bij onze vereniging is na afgelopen zaterdag opgelopen tot 9. Allen spelers van de selectie. Van overige bezoekers zijn geen gevallen bekend. Navraag bij VV Alblasserdam leert dat ook zij geen gevallen hebben geconstateerd. Aangezien het alleen selectiespelers betreft, zijn die besmettingen zeer waarschijnlijk in de kleedkamer opgelopen.”

Zitplaatsen verwijderen
De trainingen van de selectie van vv De Alblas zijn per direct stilgelegd en in overleg met de KNVB is de wedstrijd van a.s. zaterdag geannuleerd. “Vanaf morgen, zaterdag 30 oktober, verwijderen we ook de laatste zitplaatsen uit de kantine. Afhankelijk van de eerstkomende persconferentie en eventueel aanvullende beperkingen,  bezinnen wij ons op verdere maatregelen,” aldus de club.

171 besmettingen
In de afgelopen week zijn er bij de GGD 171 Alblasserdammers positief getest op corona. De GGD is gevraagd naar clusterbesmettingen. Een woordvoerster van de GGD vertelt dat daar niets over vermeld mag worden, omdat dit anders in strijd is met privacywetgeving. “Wel kunnen we zeggen dat het aantal clusterbesmettingen bij sportverenigingen in de regio Zuid-Holland Zuid zeker is toegenomen. Het aantal besmettingen in onze regio, maar ook in het hele land is explosief gestegen. Dat komt doordat meer mensen elkaar op meer momenten op kortere afstand zien. Het advies van de artsen is daarom: ga ook bij lichte klachten niet sporten, laat je testen, hou de hygiënemaatregelen in stand en geef ook geen handen voor of na de wedstrijd.”

Bij de ‘3e helft’ zijn er, voor zover bij vv De Alblas bekend, geen mensen besmet geraakt. Op een filmpje dat één van de leden mailt, is te zien dat veel mensen er een gezellige middag en avond hadden.