Advertorial
ALBLASSERDAM / REGIO – Annie organiseert vanuit uitjes voor senioren, waarbij alles draait om plezier, leuke vriendschappen en nieuwe herinneringen. Jell, oprichter van Annie en inwoner van Nieuw-Lekkerland, vertelt: ‘Annie was mijn oma. Als wij daar als kleinkinderen gingen logeren, plande ze altijd een uitje. Opa was de stille genieter en maakte zich daarnaast ook nuttig als onze chauffeur. Ik heb heel wat musea, tentoonstellingen en attracties gezien door hen. Ook al hing na iedere logeerpartij hun tong op hun opgezette enkels: we hebben samen herinneringen gemaakt die ik niet meer vergeet. En dat is iets wat ik nog steeds heel belangrijk vind: herinneringen maken, samen met anderen. Bij Annie ben ik eigenlijk mijn oma en opa in een: ik bedenk, organiseer, chauffeur, zorg dat het de senioren aan niets ontbreekt. En ik geniet, niet in stilte maar met volle teugen. Het enige verschil is dat ik er geen dikke enkels aan overhoud, maar energie voor tien!’

Annie kiest bewust voor weggaan in kleine groepen van maximaal zeven senioren. ‘De uitjes van Annie hebben een informele sfeer. Dit, samen met het weggaan in een kleine groep, zorgt voor een veilige omgeving en een fijne onderlinge interactie, waarbij mensen altijd bij de groep horen en zich niet alleen voelen binnen een groep. Oh, en senior is een indicatie hoor, ik ga een beetje uit van 55+ maar ook als je dat nog niet bent, ben je welkom. Gemiddeld zijn de mensen die meegaan wel iets ouder, maar veel voelen zich nog niet oud!’ Annie kan zich voorstellen dat de heren niet altijd zitten te wachten op een groep met kakelende vrouwen. Daarom organiseert zij ook speciaal uitjes voor ‘de mannen van Annie’. ‘Leuk hè, eventjes alleen maar mannenpraat.’

Jell noemt een aantal voorbeelden van uitjes: ‘Meestal is een uitje een dagdeel: ochtend of middag. We gaan varen in de Biesbosch, wandelen in de Trompenburg Tuinen of ronddwalen in diverse musea of de dierentuin. We doen een workshop advocaat maken en kerstkeramiek maken of bewonderen de Sint Jan kerk in Gouda, gaan lekker eten of een dagje Utrecht verkennen. Ik wil ooit ook nog wel eens naar het theater of een concert. En nu het eind van het jaar weer in zicht is, gaan we ook twee keer kerstshoppen bij Intratuin. Met de mannen gaan we bijvoorbeeld op ‘beverjacht’ of naar het Baggermuseum.’ Meld je snel aan en laat de voorpret beginnen, want Annie regelt alles van begin tot eind. De prijzen van de uitjes zijn inclusief organisatie, vervoer vanaf verschillende plekken in Molenlanden en Alblasserdam, entree, vaak een hapje en drankje én een hoop gezelligheid. Annie wil graag dat iedereen mee kan gaan en houdt rekening met minder mobiele mensen. Ouderdom komt met een uitdaging. Opvouwbare rolstoelen en rollators kunnen altijd mee, bel gerust als je hier vragen over hebt!

Het motto van Annie is ‘Lang zullen we leven!’. Mensen die plezier maken en sociale contacten hebben, hebben meer kwaliteit van leven en leven écht langer. ‘Eenzaamheid bestrijden is wel een van mijn idealen, ik vind het zo sneu als mensen eenzaam zijn. Meer dan 50% van de mensen boven de 55 geeft aan (sociaal) eenzaam te zijn. Daarnaast is eenzaamheid een van de risicofactoren voor het krijgen van of het verergeren van dementie. Ik hoop met mijn uitjes iets positiefs te kunnen bijdragen.’ Ben je bekend met een (eenzame) senior? Neem hem of haar eens mee! Jell: ‘Wat óók leuk is: geef een uitje van Annie cadeau aan je jarige buurman, je ouders of die eenzame tante. Vaak weten ouderen helemaal niet wat ze willen hebben voor bijvoorbeeld hun verjaardag, en iets sociaals doen is altijd leuk!’ Annie heeft cadeaubonnen zodat de ontvanger zelf kan kiezen, maar je kunt ook een specifiek uitje cadeau doen.

Inmiddels zijn er al een aantal uitjes geweest. Jell (en de deelnemers) genieten nog na: ‘Ik kreeg zulke mooie reacties, eigenlijk ging het wel een beetje zoals ik vooraf had bedacht. Een mevrouw zei: ‘Dit is het eerste uitje sinds mijn man is overleden, ik vond het zó fijn om er weer even uit te zijn, alleen is ook maar alleen.’ Een ander vond de kleine groep zo fijn, die reactie krijg ik meer. En een mevrouw zei dat het leek alsof ze op vakantie was.’ Lachend: ‘En ook niet onbelangrijk: niemand had verbeterpunten, behalve dan dat ik zelf niet meer mee mocht volgende keer. ‘Maar je weet wie het zegt hè,’ zei die mevrouw met een dikke knipoog en een klets op mijn schouder.’

Op www.annie.nl vind je de komende uitjes. Je kunt Annie ook volgen op Instagram en Facebook (zoek op ‘uitmetannie’) of via de website inschrijven voor de nieuwsbrief. De nieuwsbrief verstuurt Annie indien gewenst ook via de post. Heb je vragen of wil je aanmelden voor een uitje of de nieuwsbrief? Neem dan gerust contact op met Jell via 0184-745042.