ALBLASSERDAM – Martin Korporaal uit Alblasserdam roept mensen in zijn dorp op om te stoppen met nu al vuurwerk afsteken in het dorp, omdat zijn blindengeleidehond er veel last van heeft. “Ik ben vorige week al een keer verdwaald. Toen stuurde de hond me, na een vuurwerkknal, ergens anders heen, omdat ze niet meer de goede kant op durfde. Als het vuurwerk te dichtbij wordt afgestoken, dan schrikken we alle twee en kan ik mijn hond wel wegbrengen en ben ik 35.000 euro kwijt en kan ik een jaar wachten op een nieuwe hond. Dan ben ik echt in de aap gelogeerd,” vertelt Korporaal die volledig blind is.

Moedeloos
De Alblasserdammer wandelt graag met zijn hond door het dorp. Hij baalt ervan dat er sinds september vuurwerk wordt afgestoken. “Ik vind het schandalig dat het nu al gebeurt. Ik kan eigenlijk niet meer naar buiten en we moeten nog drie maanden tot oud en nieuw. Het is om moedeloos van te worden. En ik ben natuurlijk niet de enige. Er zijn veel meer dieren en mensen die hier last van hebben en bang voor zijn.”

Verzoek
Martin Korporaal hoopt met een oproep via Alblasserdamsnieuws.nl de mensen die vuurwerk afsteken te bereiken en te bewegen om hiermee te wachten tot de jaarwisseling. “Ik weet niet of het veel zin heeft, maar ik wil toch ook de ouders vragen om op hun kinderen te letten en wat vaker te vragen wat hun kind buiten aan het doen is.”

Afgekeurd
Korporaal is bang dat het een keer goed misgaat met het vuurwerk en dat het te dichtbij de hond wordt afgestoken. “Ik zie het zelf natuurlijk niet aankomen en Sientje is er erg angstig voor. Ze staat tegenwoordig, als het donker is, al te trillen als we de lift in gaan, want dan denkt ze dat er weer rotjes gegooid gaan worden. Als dit een keer echt te dichtbij gebeurt, dan wordt mijn hond afgekeurd als geleidehond en kan ik een jaar niet naar buiten. Dat zou ik verschrikkelijk vinden.”

Vier maanden
In de laatste twee weken van het jaar, brengt Martin Korporaal elders door. “Dan gaan we naar het bos, waar ze geen vuurwerk gooien. En met die twee weken kan ik nog wel leven, maar het is flauwekul dat we nu vier maanden van het jaar deze overlast hebben.”