ALBLASSERDAM – Banketbakkerij Prins uit Alblasserdam heeft woensdagmiddag 13 oktober 2021 de eerste prijs gewonnen bij de landelijke speculaasbrokkenkeuring van het gilde van de betere banketbakkers. Rond 12.30 uur kregen Edwin en Els Prins de prijs hiervoor uitgereikt in hun pand aan het Scheldeplein.

60 deelnemers
Afgelopen week konden alle banketbakkers aangesloten bij het gilde Patisserie College hun beste brokken inleveren voor de keuring ‘Beste Brokkenmaker 2021’. In totaal hebben bijna 60 banketbakkers gestreden om de titel. De jury, Dimitri Bakker, adviseur van Friesland Campina en vier specialisten, spraken van een hoog niveau van de producten. Dimitri Bakker: “De winnende brokken van Banketbakkerij Prins zijn echt van topkwaliteit. Deze brokken hebben de perfecte verhouding tussen een lekkere zoete en volle roombotersmaak en tijdens het eten komt ook een heerlijke speculaasmelange naar boven. Daarnaast is de brok heerlijk bros, maar ook weer niet te kruimelig. Kortom een brok die je achter elkaar op eet als je eenmaal begonnen bent.”

Waanzinnig
Edwin en Els Prins, eigenaren van banketbakkerij Prins zijn ongelofelijk blij met deze prijs. Edwin: “We proberen al jaren deze prijs te winnen. Maar helaas is het niet makkelijk. Dit jaar hebben we de brok toch weer iets aangepast: Iets minder suiker onder andere om de speculaaskruiden nog meer tot hun recht te laten komen. Dat we nu de beste van Nederland zijn is echt waanzinnig. Geweldig gewoon.”

Bakker Prins vervolgt: “De speculaas wordt elke dag vers gebakken. (Lachend: ) Heel Alblasserdam gaat het ruiken. Iedere bakker gebruikt voor speculaas een eigen recept. Aan ons speculaasrecept hebben we de afgelopen jaren best wel gesleuteld. Alles is belangrijk: de oventemperatuur, de hoeveelheid kruiden… Vorig jaar werden we de beste van Zuid-Holland en dit jaar van Nederland. We houden ook wel van de competitie. Het is belangrijk om elke keer beter te worden. Het moet zo lekker zijn, dat je het morgen weer wilt eten. Ons motto is: het is eigenlijk te mooi om op te eten en te lekker om te laten staan.”

Kwaliteit
Over de gehele kwaliteit van de wedstrijd was de jury goed te spreken: “Over het algemeen was de kwaliteit zelfs weer van een iets hoger niveau dan voorgaande jaren. Vooral op het visuele aspect zijn de brokken in zijn algemeenheid beter geworden. De top ligt erg dicht bij elkaar.” De winnende brokken van Banketbakkerij Prins scoorden op uitstraling uitmuntend. Maar ook de brosheid en smaak waren van een hoge kwaliteit. “Banketbakkerij Prins uit Alblasserdam bakt de beste speculaasbrokken van Nederland,” zo stelt de organisatie van de keuring.

De competitie
Binnen het Patisserie College, het gilde van de Betere Banketbakkers, staat kwaliteit bovenaan. Alle aangesloten banketbakkers hebben een eigen bakkerij, waar ze hun producten zelf maken. Zes maal per jaar komen bakkers in groepsvergaderingen bij elkaar, waarbij ook productvergelijkingen plaatsvinden, om zo de kwaliteit van eenieder nog verder te verbeteren.  Als extra wordt ieder jaar in samenwerking met Friesland Campina deze competitie georganiseerd. De winnaars hebben vandaag allen een mooie prijs ontvangen, beschikbaar gesteld door Friesland Campina. en uitgereikt door Dimitri Bakker(Friesland Campina),Hans Tros (technisch adviseur van het Patisserie College) en Rick Out (Managing Director MCB).