ALBLASSERDAM -Maandag 11 oktober 2021 zijn bij het gemeentehuis en bij de brandweerkazerne in Alblasserdam regenboogvlaggen gehesen. Bij het gemeentehuis was dit voor de tweede keer en bij de brandweerkazerne was het de eerste keer dat de veelkleurige vlag naar de top werd gehesen. Bij het hijsen van de vlaggen was dit jaar, in tegenstelling tot vorig jaar, niemand aanwezig. Op coming-outdag, die jaarlijks op 11 oktober plaats vindt, wordt aandacht besteed aan het moment dat , lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen(LHBTI) openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt: het uit de kast komen oftewel de coming-out.

In Alblasserdam werd een jaar geleden, in september 2020, een motie aangenomen om voortaan jaarlijkse op coming-outdag de regenboogvlag te hijsen. De SGP en de ChristenUnie (7 zetels) stemden tegen de motie. De PvdA, D66, het CDA en de VVD (11 zetels) stemden voor de motie, die door D66 werd ingediend. In hetzelfde jaar ging de vlag inderdaad in top op 11 oktober. PvdA-raadslid Wim van Krimpen hield toen, namens de LHBTI-commissie van Alblasserdam, een toespraak over het belang van de vlag op coming-outdag. “Het is een dag dat wij een signaal geven aan die jongens en meiden dat zij er mogen zijn. Dat zij zichzelf mogen zijn en in alle veiligheid aan hun geaardheid expressie geven en dat wij hen daarin steunen,” vertelde hij.

Dit jaar waren er geen politici en LHBTI’ers aanwezig. Van Krimpen liet via Twitter weten het jammer te vinden dat het college van B&W er dit jaar geen ‘moment’ van maakte. Op de vraag waarom er geen raadsleden waren, antwoordde Van Krimpen: “Wij wisten geen tijd (zwak excuus) Wel even gecontroleerd en ze hangen.” Ramon Pardo (D66) liet weten dat hij vanuit huis aan het werk was en anders zeker langs was gekomen. “Politiek is voor een raadslid een bezigheid naast een gewone baan namelijk.”

Voor de brandweer in Alblasserdam was het voor het eerst dat de regenboogvlag werd gehesen. “We doen dit op onze zes kantoorlocaties in de regio. Wij staan voor een veilige leefomgeving voor de inwoners en medewerkers. We vinden het als organisatie belangrijk dat iedere medewerker zich veilig, welkom en thuis voelt,” aldus een woordvoerder van veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid.