ALBLASSERDAM – In de afgelopen jaren werd het min of meer gedoogd dat mensen een duik namen in de haven, nabij de rivier de Noord in Alblasserdam. Al kwam het ook voor dat zwemmers werden beboet. Deze week komt er een einde aan het soms gedogen van zwemmers in de haven. De gemeente Alblasserdam heeft borden geplaatst, waarop te lezen is dat zwemmen in de haven verboden is.

Vorig jaar vroegen Watersportvereniging Alblasserdam (WSVA) en Watersport Alblasserdam (WSA) aan het gemeentebestuur al aandacht voor de situatie. En in de afgelopen jaren werd ook vanuit Landvast melding gemaakt van overlast in de haven. De watersportverenigingen schreven: “Er zijn zwemmers die vanaf het hoogste bordes van Landvast springen. Er worden stootwillen, trapjes, etc. beschadigd van de steigers van WSVA en WSA. Verder zijn er klachten over samenscholingen, het leegspuiten van een brandblusser en gevaarlijke situaties bij de ophaalbrug.”

Vorig jaar ontstond er enige verwarring, nadat de omgevingsdienst meldde aan het college dat zwemmen in een buitenhaven niet verboden is. Diverse politieke partijen attendeerden de wethouder erop dat zwemmen in de haven wel verboden is en dat dit is vastgelegd in artikel 8.08 van het binnenvaartpolitiereglement, lid 2, waarin staat: “Zwemmen, watersport zonder gebruik te maken van een schip en onderwatersport, is verboden in havens en nabij de ingangen daarvan.”

Burgemeester Jaap Paans laat donderdag 24 juni 2021 desgevraagd weten dat de borden bij de haven dienen als waarschuwing. De afdeling ‘toezicht’ zal de komende tijd waarschuwen en zwemmers uit de haven sturen. “Bij herhaling of niet luisteren volgt meteen een bekeuring,” aldus Paans.