ALBLASSERDAM – De gemeente Alblasserdam heeft donderdag 28 mei 2021 rood-wit barriers laten plaatsen op de Oude Torenweg in Alblasserdam. Nog geen dag later is al besloten ze weer weg te halen. Grote voertuigen blijken er namelijk de bocht niet meer te kunnen nemen. De barriers op het kruispunt Oude Torenweg / Vinkenpolderweg moesten ervoor zorgen dat verkeer vanuit het dorp niet meer direct linksaf zou kunnen slaan naar de Vinkenpolderweg richting Oud-Alblas. Sinds 2018 is het afslaan hier verboden en moet verkeer via de Wensveenrotonde omrijden.

De gemeente denkt dat dit zorgt voor een een betere doorstroming en een veiligere situatie op het kruispunt, vooral voor fietsers. “Desondanks slaat toch nog teveel verkeer linksaf. De barriers gaan dit lastiger maken. De gemeente plaatst ze zodanig dat ander verkeer wel kan blijven doorstromen,” aldus de gemeente Alblasserdam op 5 maart 2021 in een persbericht.

Gemeenteraad
Op verzoek van de gemeenteraad heeft het college van burgemeester en wethouders gezocht naar kleine maatregelen die de doorstroming en veiligheid nog verder kunnen verbeteren. Voorwaarde was dat het eenvoudig en op korte termijn kan worden uitgevoerd. Een werkgroep van raadsleden heeft meegedacht over oplossingen. De gemeente Alblasserdam meldde in maart: “De plaatsing van de barriers is als beste maatregel naar voren gekomen. Ze zijn eenvoudig en snel te plaatsen, eventueel te verplaatsen en naar verwachting goed effectief zonder dat ander verkeer er last van heeft.”

Sluipverkeer
Ook heeft de gemeente gekeken naar mogelijkheden om het sluipverkeer te beperken. De echte oplossingen verwacht zij pas na de aanpassingen van de afrit A15/N3/N214 en maatregelen op de A15. Deze zijn naar verwachting eind 2021 gereed. Door de extra rijstrook op de A15 tot aan Sliedrecht-Oost verschuift de staart van de file namelijk naar het oosten. Daarom willen de raadswerkgroep en burgemeester en wethouders nu niet teveel geld steken in het aanpassen van de kruising en sluipverkeerwerende maatregelen.

Problemen met langere voertuigen
Binnen een dag na plaatsen, bleken er al problemen te ontstaan met met name de langere vrachtwagens. Mede doordat er langs de Vinkenpolderweg nog wordt gebouwd is er nog veel groot en zwaar verkeer nodig. Zo moet er volgende week bijvoorbeeld een grote heistelling langs. Verder rijdt ook ander vrachtverkeer het straatwerk kapot, doordat men de bocht niet goed meer kan nemen. Daarnaast is er donderdagavond al een personenauto in botsing gekomen met de blokken.

De gemeente Alblasserdam is om een reactie gevraagd. Zodra deze reactie binnen is, wordt dit bericht verder bijgewerkt.

Reactie gemeente: ” De barriers (rood-wit blokken) zijn tijdelijk van de Oude Torenweg gehaald, i.v.m. met bouwverkeer dat richting de Vinkenpolderweg – Polderstraat gaat. De barriers staan tijdelijk opgeslagen langs de kant van de weg en worden op een later moment weer terug geplaatst. Op dit moment wordt gekeken wanneer en hoe de barriers terug geplaatst kunnen worden. Hierbij  wordt gezocht naar de meest optimale situatie, waarbij het afslaande verkeer vanaf de Oude Torenweg richtingen Oud-Alblas ontmoedigd wordt zonder de overige afslaande bewegingen te belemmeren.”