ALBLASSERDAM – Er is in de omgeving van de manege aan de Polderstraat in Alblasserdam onrust ontstaan over het plan om tientallen woningen te bouwen. Buurtbewoners hebben zich bij wethouder Kraijo gemeld met vragen. Verder sprak buurtbewoonster Erica Buizert dinsdag 25 mei 2021 in bij de gemeenteraadsvergadering in Alblasserdam. Buizert vertelde dat zij als omwonende met heel veel vragen blijft zitten, omdat zij nauwelijks antwoorden krijgt. Verder zei zij zich zorgen te maken over de geplande ontwikkelingen.

Impressies
Twee jaar geleden werd er al een principeverzoek ingediend bij de gemeente, om op de locatie van de manege woningen te bouwen. Vorige maand kregen buurtbewoners een brief namens ‘Ontwikkelteam Polderstraat Alblasserdam’. Daarin werden impressies getoond en er werd geschreven dat het team ‘een bijdrage wil leveren aan het verbeteren van het lokale woningaanbod’. Op de kaart is het gebied tussen De Helling en Jan Korteland Watersport aan de Polderstraat ingetekend met nieuwbouwwoningen.

Brief gestuurd
Gert Jan Vat van de Q groep geeft desgevraagd toelichting op de plannen. Vat vertelt: “Ik ben door de initiatiefnemers gevraagd om de buurtparticipatie op te starten. Er is een brief gestuurd naar honderd omwonenden, dan wel perceeleigenaren, om hen op de hoogte te brengen dat de initiatiefnemers daar een woningbouwlocatie verder uit wil werken.”

Tientallen woningen
Hoeveel woningen er moeten komen, kan Vat nog niet zeggen. “Het is allemaal nog best prematuur. De exacte vaststelling is er nog niet.” Gevraagd naar een ‘richting’, laat Vat weten dat het om ’tientallen woningen’ gaat.”Een aantal grondgebonden woningen of rijwoningen die passen bij de omgeving. Verder een aantal gelijkvloerse woningen, een kleinschalig appartementencomplex voor de starter of eventueel de senior en een aantal tweekappers. Het is dus best wel gemêleerd. De exacte vaststelling staat nog niet vast. Anders zou buurtparticipatie geen zin hebben,” vertelt Vat.

Voor 2030?
Ook wanneer de bouw van start zou kunnen, is nog onduidelijk. “Het tijdspad is mij niet bekend.” Gevraagd of ze er bijvoorbeeld voor 2030 staan, antwoordt Vat: “Dat is wel de ambitie, maar ik kan er geen harde datum aan koppelen.”

Schiet maar terug
De komende tijd hoopt Gert Jan Vat dat buurtbewoners met hem in gesprek willen over de plannen. “Mensen kunnen bij mij hun angsten, gedachten en bezwaren krijgt. We zijn nu druk bezig met het ophalen van de vragen. We hopen snelle terugkoppelingen te geven, om zo op een zorgvuldige en transparante manier te kunnen communiceren met de omwonenden. Iets dat bij menig project op een niet zo doordachte wijze is gedaan. Van de buurt willen we weten met welke vragen zij zitten en wat zij ervan verwachten. Schiet maar terug. Wat voor problemen zie je? Het is best bewerkelijk, maar ik hoop dat we met elkaar tot een mooi geheel kunnen komen.”

Luchtkwaliteit en geluid
De locatie ligt in de buurt van de snelweg. Dit zou kunnen betekenen dat er rekening gehouden moet worden met geluidsnormen en de luchtkwaliteit. Daarover vertelt Vat: “Dat komt later aan bod bij de omgevingsvergunning. Dat is allemaal vrij technisch, maar uiteraard zal ook daar iets van gevonden moeten worden. Alles staat of valt met de omgevingsvergunning.”

Bestemmingsplan
Verder zal ook het bestemmingsplan gewijzigd moeten worden. Dat betekent dat ook de Alblasserdamse gemeenteraad zich over de plannen zal moeten buigen. De raad is echter nog niet op de hoogte van de exacte plannen, bleek dinsdag tijdens de raadsvergadering.

Veel vragen
Inspreker Erica Buizert vertelde dinsdag 25 mei tijdens de vergadering: “Ik blijf als omwonende met heel veel vragen zitten. Mede omdat de spreekbuis van de ontwikkelgroep, de heer Gert Jan Vat, denkt zelf te mogen beslissen op welke vragen je wel en welke vragen je geen antwoord geeft. Daarom wil ik mijn vragen aan u voorleggen. Ik verwacht van u beter. Ik wil weten wie waarvoor verantwoordelijk is en wie ik waarvoor kan aanspreken. Wie is de ontwikkelaar? Wie is de architect? Wat is de status van de plannen? Wat is de status van het bestemmingsplan? Wie is de betrokken stedenbouwkundige? Wat zijn de resultaten van de snuffeldoos? Is er een doelgroepenonderzoek geweest? Is er een Milieu Effect Rapportage? Wie is binnen de gemeente projectleider? Wie is het aanspreekpunt op het gebied van flora en fauna? Het is van het grootste belang dat we deze biotoop in kaart brengen voordat er schade aangericht wordt, omdat er beschermde diersoorten voorkomen, die waargenomen zijn door omwonenden. Zoals de dwergvleermuis en de alpenwatersalamander. Ik wil u vragen bij uw geweten te rade te gaan, want als deze plannen doorgang vinden, worden niet alleen natuur en milieu geschaad, maar ook van de mensen die er al wonen en alle mensen die er in de toekomst zullen komen wonen.”

Wethouder in gesprek
Ramon Pardo van D66 vertelde aan mevrouw Buizert: “We hebben als fractie in de laatste commissieronde specifiek aan de wethouder gevraagd om alle vragen die ook mevrouw Buizert heeft, middels een raadsmemo aan de raad te doen toekomen. Op veel vlakken zijn wij net zo vragend als mevrouw Buizert is in deze fase. Die toezegging heeft de wethouder in de commissie gedaan. ”

Wethouder Arjan Kraijo zei dat hij dinsdag per mail werd benaderd door omwonenden met het verzoek in gesprek te gaan. “Over de planvorming zelf zit ook de gemeente nog in de afwachtstand,” vertelde Kraijo. De wethouder zei wel bereid te zijn in gesprek te gaan met de omwonenden, waarin antwoorden gegeven kunnen worden op wie voor wat verantwoordelijk is. “Dus wat mij betreft zitten we binnenkort om de tafel.” Tot slot beloofde de wethouder binnenkort een raadsmemo te sturen met de laatste stand van zaken.

Brief
In de afgelopen maand werd er ook al een ingezonden brief verzonden aan de gemeenteraad van Alblasserdam. De brief is hieronder integraal te vinden.

Reactie op de voorgenomen ontwikkeling van de locatie Polderstraat.
Met grote bezorgdheid heb ik kennis genomen van het ontwikkelingsplan voor de locatie Polderstraat (terrein manege) zoals voorgesteld door de Q groep. Ik vraag mij ten zeerste af of  bewoningsverdichting op een plaats met de meeste geluids-, en luchtvervuiling van Alblasserdam een wenselijke of zelfs een verantwoorde keuze is gezien de ligging zo dicht grenzend aan de drukke verkeersader A15 en de Noordtunnel. Deze feiten alleen maken dit karakteristieke stukje Alblasserdam al het minst gezonde plekje in de Drechtsteden. Tel daar nog eens bij op de voortgaande ontwikkeling van industrie op het voormalige terrein van Nedstaal en u kunt zich een beeld schetsen van mijn groeiende zorgen. Ondanks dit alles is deze kleine postzegel groen woonplaats voor een diversiteit aan kleine zoogdieren vele soorten vogels, kikkers en insecten die voornamelijk hun onderkomen zoeken in de enigszins verwilderde begroeiing aan de slootranden.

In dit plan echter worden slootranden gemanicuurde tuintjes en parkeerplaatsen. Ik wil vooral wijzen op de slootrand aan de kant van de Helling, waar de volwassen begroeiing van wilg en braam, die een groot deel van het leven herbergt dat onze tuintjes bezoekt, en die tevens onze laatste linie van verdediging is tegen geluidsoverlast en luchtvervuiling, plaats moet maken voor hoogbouw en een brug. Dit is voor mij onacceptabel. De verdichting van bewoning en de daarmee gepaard gaande toename van het aantal voertuigen zal de kwaliteit van de lucht nog verder onder druk zetten. In acht nemende dat Alblasserdam al behoort tot de minst groene gemeenten in de omgeving, het oprukken van industrie en daarmee de kap van de voorheen nog aanwezige volwassen beplanting waaronder honderden bomen op het voormalige terrein van Nedstaal, waar tot voor kort nog buizerds nestelden, vossen huisden en uilen jaagden, lijkt mij de locatie Polderstraat de aangewezen locatie om ter compensatie van dit alles nieuw groen aan te planten. Zowel voor de bescherming van welzijn en gezondheid van omwonenden en Alblasserdam als geheel, als voor behoud van biodiversiteit en landelijk karakter binnen de gemeente. Ik doe een beroep op verantwoordelijkheid en moraliteit van eenieder betrokken bij dit project; Plant een park aan in plaats van de geplande bebouwing die omwonenden van zonlicht, uitzicht en alle privacy berooft. Maak een keuze voor ethisch verantwoord rentmeesterschap en geef Alblasserdam groen en daarmee lucht en leven. Laat biodiversiteit, welzijn en gezondheid van Alblasserdam en haar inwoners zwaarder wegen dan het winstbejag van enkelen.

Bij voorbaat dank,
Erica Buizert

Deel dit bericht via...