ALBLASSERDAM – Er zijn tot nu toe 33 Alblasserdamse gezinnen die bij de gemeente een aanvraag hebben gedaan in het kader van de landelijke (kinder)toeslagenaffaire. Dat meldt wethouder Kees Jongmans. “Dat kunnen er nog meer worden, want men kan zich tot 2024 melden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik 33 al best veel vind,” aldus de wethouder.  In december ging de gemeente er nog vanuit dat er in Alblasserdam geen slachtoffers van de affaire waren.

In december meldde wethouder Verheij nog dat hij er vanuit ging dat Alblasserdam niet voorkwam op het lijstje met gedupeerden. Hij meldde dit op basis van informatie van regionaal portefeuillehouder Heijkoop en een inventarisatie van de sociale dienst. “Dat heeft ertoe geleid dat wij lokaal geen brede oproep hebben doorgezet. Maar in zijn algemeenheid kan iedereen die we niet hebben gezien of niet geregistreerd staat, zich melden bij de sociale dienst,” aldus Verheij in december.

De 33 gezinnen die zich nu alsnog hebben gemeld, zijn bekend bij de sociale dienst Drechtsteden. “We hebben de sociale dienst gevraagd deze mensen zo goed mogelijk bij te staan en te begeleiden in een zoektocht naar eerherstel. Of de claims worden erkend, is nog onbekend,” aldus wethouder Jongmans tijdens de afgelopen commissievergadering.

Verder werd deze week bekend dat het kabinet alle private schulden wil overnemen die gedupeerden uit de toeslagenaffaire hebben. Staatssecretaris Van Huffelen wil dat de ouders schuldenvrij een nieuwe start kunnen maken, schrijft ze aan de Tweede Kamer. De schulden die gedupeerde ouders bij overheidsinstanties hadden, zijn al kwijtgescholden. Hoe de regeling er precies uit gaat zien, wordt de komende tijd uitgewerkt.

Deel dit bericht via...