NIEUW-LEKKERLAND – Willemijn van Ommen en haar moeder Anke zijn dinsdag 13 april 2021 verrast met cadeaus. De woning van Willemijn uit groep 7 van de Petrus van der Veldenschool in Nieuw-Lekkerland raakte vorige week maandag ernstig beschadigd door brand. Haar vriendinnen en tevens klasgenoten vonden dit zo erg voor haar, dat zij direct in actie kwamen en geld gingen inzamelen. Er werd in een paar dagen tijd 762 euro opgehaald.

Heel erg
De vriendinnen van Willemijn vertelden dinsdag tijdens de overhandiging: “We vinden het heel erg dat in jouw huis brand is geweest. Daarom zijn we een actie gestart om geld in te zamelen. We hebben hiervan cadeaus voor jullie en je gezin gekocht.” De actie werd bedacht door Marije Kraaijeveld en Damaris Leenman. Hannah Buijs en Maartje Blok hebben meegeholpen de cadeaus uit te zoeken.

Cadeaus
Willemijn kreeg onder meer een TY-kuffel, een sleich-woning. Verder werden er een wandrek, een bos bloemen en een heel aantal cadeaubonnen overhandigd waar het gezin spullen voor kan aanschaffen.

Overweldigend
Anke, de moeder van Willemijn vertelde geëmotioneerd: “We hebben er geen woorden voor. De warmte die we hebben ervaren van iedereen is gewoon echt overweldigend. Ik word er echt elke keer emotioneel van. Heel hartelijk bedankt. Heel lief dat jullie dit voor Willemijn hebben gedaan.”

Brand
In de woning van familie Van Ommen aan de Hoogaarslaan in Nieuw-Lekkerland ontstond maandag 5 april 2021 brand. Al snel kwamen er flinke rookwolken uit het huis. De bewoners wisten zich op tijd in veiligheid te brengen. De brand woedde op de zolder. De hulpdiensten schaalden op naar ‘grote brand’. De brandweer wist uitbreiding van het vuur naar de buren te voorkomen.

Ontstaan
Hoe de brand is ontstaan, is nog steeds niet duidelijk. De politie meldde eerder dat het waarschijnlijk ging om een ontplofte accu, maar die conclusie is volgens het gezin te snel getrokken. Anke: “Er lagen op de kamer van mijn zoon wel drone-accu’s. Dus we hebben gezegd dat het misschien daardoor ontstaan is, maar de brandweer heeft geen oorzaak kunnen achterhalen. We hoorden glas rinkelen. Eenmaal boven hoorde mijn man de vlammen al knetteren. Pas daarna ging de rookmelder. Maar we hebben niets horen ontploffen.”

Tijdelijk nieuwe woning
Het was een korte, maar hevige brand. Van de kamer op de zolder bleef bijna niets over. Op foto’s is een grote, zwartgeblakerde puinhoop te zien. Ook in de rest van het huis ontstond veel rook, roet –en waterschade. Het gezin woont inmiddels schuin tegenover hun oude woning in de Hoogaarslaan. “Terwijl de brandweer nog bezig was, kregen we van de woningbouw al een ander huis aangeboden. Dat was echt heel bijzonder,” vertelt Anke.

De verwachting is dat er nog vier à vijf maanden nodig zijn om de oude woning volledig te herstellen. “We zijn heel blij met alle hulp. De verzekering heeft bedrijven ingeschakeld die alles heel kundig herstellen en schoonmaken.”