ALBLASSERDAM – Zo’n 500 mensen uit Alblasserdam tussen de 60 en 65 jaar oud hebben dinsdagmiddag 13 april 2021 hun eerste vaccinatie ontvangen tegen het coronavirus covid-19. De vaccinatieactie werd gehouden in sporthal Molenzicht in Alblasserdam. Aan de actie werkten de vijf huisartsenpraktijken uit gezondheidscentrum Dok11 mee.

De mensen van de apotheek hielpen bij het doseren van het AstraZeneca-vaccin. Eind juni vindt een nieuwe prikactie plaats, waarbij de mensen die dinsdag gevaccineerd zijn, hun tweede vaccinatie krijgen.

Trots
Huisarts Ton den Hartog vertelde trots te zijn op zijn team dat, samen met de teams van de andere huisartsen, vele uren werk stak in het organiseren van de vaccinaties in de sporthal. “Het was heel intensief. Alles moest naast de dagpraktijk georganiseerd worden. De opkomst hier lijkt beter dan in het stedelijk gebied. Mensen vinden het fijn om dichtbij te prikken,” aldus Den Hartog.

Geen pfizer bij huisartsen
Judith Zuijderhoudt-Amkreutz, praktijkmanager bij huisartsenpraktijk Den Hartog, benadrukt dat huisartsen alleen AstraZeneca ter beschikking hebben en dat er dus niet gekozen kan worden voor bijvoorbeeld het pfizer-vaccin.

AstraZeneca
Het AstraZeneca-vaccin was de afgelopen dagen en weken veel in het nieuws, vanwege bijwerkingen: een combinatie van stolselvorming (trombose) én een tekort aan bloedplaatjes (trombocytopenie). De Gezondheidsraad adviseert om AstraZeneca in te blijven zetten voor mensen boven 60 jaar (geboren in 1960 of eerder). Het RIVM meldt hierover: “Het risico op ernstige gevolgen van de ziekte COVID-19 op oudere leeftijd is veel groter dan het risico op het ernstige, maar zeldzame ziektebeeld van stolselvorming en een laag aantal bloedplaatjes na vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin. Daarom blijft de vaccinatie doorgaan voor mensen geboren in 1960 of eerder. Mensen geboren in 1961 of later krijgen een ander vaccin.”

Kwartier wachten
De mensen die dinsdag gevaccineerd werden, moesten na de prik nog ongeveer een kwartier plaatsnemen op een bank in de zaal. Dit was om er zeker van te zijn dat de ‘geprikte’ geen allergische reactie zou krijgen onderweg of thuis.