ALBLASSERDAM – De drie gouden stengels in de sloot tegenover basisschool Het Palet aan de Van Eesterensingel in Alblasserdam waren onlangs ineens verdwenen. Dorpsbewoners vroegen zich af waar ze zijn. De stengels blijken een grote opknapbeurt te krijgen. “Het kunstwerk is voor reparatie en herstel bij de Alblasserdamse kunstenaar Roel Teeuwen. In de loop der tijd was er corrosie en nog wat andere schade aan het kunstwerk ontstaan. Wanneer het terugkomt, is nog niet bekend. De verwachting is dat het snel teruggeplaatst kan worden,” vertelt een woordvoerster van de gemeente.

Het kunstwerk wordt voorzien van nieuw bladgoud. Voordat het zover is, worden de stengels eerst geschuurd en glad gemaakt. Ook is er nog enig herstelwerk nodig aan de fundering van het kunstwerk. Daarna worden de stengels zo snel mogelijk teruggeplaatst.

Het gouden-sprieten-kunstwerk dat de naam ‘De weg naar het licht’ draagt, werd tien jaar geleden geplaatst. De onthulling werd gedaan door wethouder Ad Cardon en kunstenaar Roel Teeuwen in het bijzijn van de leerlingen van Het Palet, die net intrek hadden genomen in hun nieuwe basisschool. Elke stengel van het kunstwerk heeft volgens de kunstenaar één eigenschap: “Stengel één is de stengel van ‘willen’, stengel twee van het ‘kunnen’ en stengel drie van het ‘doen’.” De naam ‘De weg naar het licht’ slaat op de kleur die de stengels in het donker aannemen. “Bladgoud licht prachtig op in het donker. Het lijkt net of ze licht geven,” aldus Teeuwen in 2011.

De aanschaf van het kunst werk kostte toen 10.000 euro. Dit werd bekostigd door aannemer B. M. van Houwelingen en woningcorporatie Woonkracht10. Over het kunstwerk ontstond na plaatsing ophef over of het mooi of niet mooi was en over de kosten. Wethouder Cardon vond dat geen probleem. “Als er maar over gepraat wordt. Het gaat er om dat we ijkpunten in Alblasserdam hebben. Of dat wel of geen mooie zijn, maakt niet uit. Over smaak valt toch niet te twisten,” vertelde hij.

De kosten voor het huidige herstel zijn geraamd op ca. € 2.500 – € 3.000, laat de gemeente Alblasserdam weten. In de begroting is budget gereserveerd om onderhoud aan de kunstwerken in Alblasserdam te kunnen uitvoeren.

Kunstenaar Roel Teeuwen en wethouder Ad Cardon bij de onthulling in 2011.